Ladies European Tour näivettyi kaudella 2017 – parempaa tulevaisuutta odotellessa

Noora Komulainen oli Pohjois-Irlannissa paras suomalainen.

Ladies European Tour järjesti ainostaan 15 kilpailua vuonna 2017. Niistä kuusi oli Euroopassa. Suunta ei voi olla kuin ylöspäin.

European Tourin ja Ladies European Tourin välinen ero on huima.

Naisten rahalistan voittaja Georgia Hall keräsi koko kauden aikana noin 370 000 euroa, mikä on suurin piirtein yhtä paljon kuin keskikokoisen European Tour -kilpailun voittopotti. Miesten kiertueen rahalistalla se ei olisi riittänyt edes sadan parhaan joukkoon.

Hallin keräämä potti on suurempi kuin edellisvuoden voittajan, mutta se antaa väärän kuvan kiertueen tilasta. Nimittäin tänä vuonna kiertueen rankingin kymmenes tienasi 64 000 euroa, kun vuotta aiemmin kymmenenneksi sijoittunut Nurio Iturrios tienasi himpun verran yli 100 000 euroa.

Vertailun vuoksi: miesten Race to Dubai -rankingissa 64 000 eurolla olisi yltänyt kaudella 2017 juuri ja juuri 200 parhaan joukkoon.

Ei siis ihme, että naispelaajat nousivat tänään päättyneen kauden aikana kapinaan, kun kilpailuja jouduttiin perumaan päntiönään. Kun toistaiseksi parhaana kautena on pelattu peräti 28 kilpailua kauden aikana ja viime vuonnakin vielä 21, järjestettiin tänä vuonna ainoastaan 15 turnausta.

”Kisoja oli tänä vuonna viime vuotista vähemmän, ja kausi oli muutenkin melko katkonainen, kun touko- ja kesäkuussa ei ollut kisoja ollenkaan”, Ursula Wikström harmitteli päätöskisan jälkeen.

Kokonaispotti putosi

Myös turnauksien palkintosumma putosi rutkasti viime kauden 14 miljoonasta eurosta. Tänä vuonna palkintorahaa oli jaossa ainoastaan noin 12 miljoonaa euroa. Noin puolet 12 miljoonasta koostui kahdesta major-kilpailusta, joihin kiertueen rivinaisilla ei ole asiaa ja joissa kärkipaikat menevät yleensä LPGA Tourin pelaajille.

Myös kiertueen kolmanneksi suurin kilpailu, 1,5 miljoonan euron Scottish Open, oli Ladies European Tourin ja LPGA Tourin yhteiskilpailu, jossa LET-pelaajat jäivät soittelemaan kakkosviulua.

Esimerkiksi kisaan päässeet Minea Blomqvist-Kakko, Ursula Wikström ja Noora Tamminen putosivat kilpailussa cutista.

Yllä mainittu suomalaiskolmikko nousi myös suomalaisten sisäisessä rankingissa korkeimmalle. Wikström sijoittui 32:nneksi (34 000 euroa), Tamminen 42:nneksi (29 100 euroa) ja Blomqvist-Kakko 59:nneksi (21 700 euroa).

Neljänneksi paras suomalainen oli Krista Bakker, jonka ansaitsemat 14 700 euroa riittivät 78:nteen sijaan. Kiertueen 80 parasta saavat hyvän kortin LET:lle, joten Bakker pelaa myös ensi vuonna LET:iä.

Sanna Nuutisen lopullinen sijoitus oli 109:s. Kahteen kilpailuun mukaan päässyt Elina Nummenpää oli sijalla 111. Kaikkiaan 137 pelaa pääsi tänä vuonna rahasijoille kilpailuissa.

Vetäjä vaihtui

Varmuudella ensi kaudella kiertuetta kiertää neljä suomalaista pelaajaa. Toivottavasti kisoja järjestetään paljon enemmän kuin tänä vuonna. Kilpailukatoon reagoitiin onneksi jo kesken tämän kauden, kun kiertue vaihtoi vetäjää.

Ivan Khodabakhsh sai lähteä ja elokuussa hänen tilalleen tuli kiertueen puheenjohtaja Mark Lichtenhein. Khodabakhshin strategia kasvattaa kisojen palkintopotteja osoittautui turmiolliseksi, sillä moni kisa jouduttiin perumaan sen takia.

”LET:n johtokunnan pitää tällä hetkellä kiireisenä se, vahvistamme aikataulua ensi vuodelle. Keskitymme siihen, että pyrimme luomaan enemmän laadukkaita kisoja pelaajillemme Euroopassa”, Lichentein sanoi alkusyksystä.

Vuonna 2017 Euroopassa järjestettiin ainoastaan kuusi kilpailua, joista kaksi oli major-kisoja. Tärkeää olisi, että kiertueella järjestettäisiin enemmän kilpailuja kotimaanosassa, sillä lentoliput esimerkiksi Aasiaan ja Australiaan ovat kalliita.

Jos tilanteesta ajattelee jotain positiivista, niin suunta ei oikeastaan voi olla kuin ylöspäin.