Hyppää pääsisältöön
Hanna Merranto ja Jekku kiertävät golfkenttiä yhdessä.
Satu Eckhardt

Koira kentällä, uhka vai ilo?

Hanna Merranto on innokas golfari, jolle golf on lähes päivittäinen liikuntatapahtuma. Hannan iso villakoira seuraa emäntäänsä golfkentälle mukaan, mikäli golfklubi sen sallii.

Monet klubit ovat jyrkästi kieltäneeet koiran läsnäolon kentällä, toiset taas ovat näyttäneet vihreää valoa. Mistä moinen kahtiajako, ja miksi koira golfkentällä jakaa mielipiteitä niin voimakkaasti somen keskustelupalstoilla? Maailmalla koiria liikkuu ja loikoilee pitkin väyliä, eikä ketään tunnu moinen häiritsevän. Mikä Suomessa saa toiset niin ehdottomaan kielteiseen suhtautumiseen asiaan?

Lähdimme Hanna Merrannon kanssa Vihdin Hill Side Golfiin kierrokselle, toimitusjohtaja Kari Piipon luvalla.  Hannan villakoira Jekku on hyvin koulutettu ja tottelee hyvin emäntänsä ohjeita. Voisi melkein sanoa, että Jekulla roikkuu green card kaulapannassa.

Koirat kentällä jakavat mielipiteitä

Ykköstiillä edellä olevassa ryhmässä neljä naista naureskellen kyselivät, etsiikö koira hukkuneet pallot karheikosta? Udellessani heidän suhtautumistaan koiraan golfkentällä, he ihmettelivät ketä moinen asia voisi häiritä. Sitten he muistelivat tiettyä koiraa, joka oli aina omistajansa mukana Vihti Golfin Centerin kentällä. 

Puttailessamme viitosväylän viheröllä, meitä lähestyi mieshenkilö hyvin määrätietoisesti naapuriviheriön suunnalta. Pelästyin, joko nyt joku on pahoittanut mielensä koiran tallustellessa golfkentällä. Mitä vielä, tämä mukava herrasmies tuli taputtelemaan Jekkua ja kyselemään rodusta. 

Aina kaikki eivät suinkaan suhtaudu yhtä luontevasti koiriin. Jotkut pelkäävät koiria ja toisille se taas voi olla vain periaatekysymys. Joitakin epäilyttää koirien jätökset ja sotkut, mutta kakkapussihan kuuluu nykyään jokaisen koiranomistajan varustukseen.

Hanna on kouluttanut Jekusta varsinaisen golfkoiran. Jekku ei haukahtanut kertaakaan koko pelikierroksen aikana, eikä mennyt lyöntilinjalle tai pelaajan edelle. Kun joku löi palloa, Jekku istuutui alas ja katseli suoritusta hiirenhiljaa hievahtamatta paikaltaan. Jekku myös tiesi, että griinille tai bunkkereihin ei ole mitään asiaa. Kiltisti se istui bägien vieressä ja tarkkaili viheriön tapahtumia rauhallisena. 

Hanna on pelannut usealla golfkentällä Jekun kanssa, eikä ainoatakaan huonoa kokemusta ole sattunut kohdalle.  Kukaan ei ole ollut harmistunut tai valittanut koiran läsnäolosta. Pelätäänkö, että jos sallitaan koiran läsnäolo, tilanne jotenkin ryöstäytyy käsistä? Miksi joku toisi huonosti käyttytyvän koiran mukaansa golfkentälle pilaamaan sekä oman että muitten pelikierroksen?

Jos omassa lähdössä kukaan ei vastusta koiran läsnäoloa, niin miksi se pitäisi periaatteellisesti kieltää? Eihän se silloin muitakaan lähtöjä ja pelaajia voi häiritä. Koirahan olisi luonnollisesti kytkettynä koko kierroksen ajan, joten uhkakuvat ovat melkeinpä olemattomia. 

Jekku viihtyy kentällä

Jekku viihtyy selvästi golfkentällä, nauttii ulkoilmasta ja yhteisestä ajasta emäntänsä kanssa. Jos Jekku ei pääse mukaan golfkentälle, täytyy Hannan lähteä kierroksen jälkeen parin tunnin lenkille koiransa kanssa. Huvi ja hyöty yhdistyvät yhteisellä golfkierroksella. Hanna naurahti, että oma kiukuttelukin huonoista lyönneistä pysyy poissa, muuten Jekku luulisi tehneensä jotain väärin, jos emäntä on äkäinen.

Joskus Hannalla on jäänyt golfkenttiä pelaamatta koirakiellon takia, kun hän on matkaillut kotimaassa.  Eihän koiraa voi jättää autoon kierroksen ajaksi.

Kierroksella Hanna heitti ilmoille ehdotuksen koirien green feestä. Kymppi kierrokselta olisi rahaa klubin kassaan, eikä klubille olisi kuitenkaan mitään kuluja koiran tassutellessa väylillä. Ja luonnollisesti etikettivaatimukset koskisivat myös koiria. Voitaisiin vaikka järjestää koirien greencardkoe kentälle pääsyä varten, tai testipelit klubin kapteenin kanssa. 

Sallivampi ilmapiiri voisi olla valttikortti kenttien keskinäisessä kilpailussa pelaajista. Pickalassa asia on ratkaistu sallimalla koiran mukanaolo tiettynä ajankohtina ja selvin pelisäännöin. Siuntiossa sijaitseva kenttä toivottaa koirat tervetulleiksi Seasidelle ilman aikarajoitusta ja Forestille aamu- ja iltakierroksille.