Kakko tykitti finaalin voittoon Vierumäellä

Roope Kakko tykitti 62 lyönnin tuloksella voittoon Vierumäellä

62 lyönnin haamukierroksen lauantaina pelannut Roope Kakko (73–66–62, -15) voitti ylivoimaisesti Audi Finnish PGA Golf Tourin finaalikilpailun Vierumäen Cooke-kentällä. Naisten kilpailussa nähtiin myös reilu voittomarginaali, kun Anna Backman (74–73–70, +1) jätti lähimmät takaa-ajajat peräti seitsemän lyönnin päähän.

Viimeiseen päivään lähdettiin kärkiryhmän osalta tasatilanteesta -5. Heti alusta lähtien oli kuitenkin nähtävissä, että Jaakko Mäkitalolla ja Mikael Salmisella tulisi pitämään kiirettä pysyä Roope Kakon vauhdissa mukana. Mäkitalo pelasi lopulta kierrostuloksen 70, ja Salmisen korttiin merkattiin 72 lyöntiä.

”Tänään ei ollut kuin hopeaa tarjolla” Mäkitalo sanoi, kun he kävelivät 18. reiän greeniltä kohti klubitaloa.

Helsingin Golfklubia edustavan Kakon upea 62 lyönnin kierrostulos syntyi yhdeksän birdien, yhden eaglen ja yhden bogeyn kautta. Kakko oli totta kai iloinen hyvästä tuloksesta, mutta enemmän häntä miellytti tapa, jolla huippukierros syntyi.

”Eilenkin olisi ollut saumaa pelata kova tulos, mutta en saanut tehtyä birkkuja siihen loppuun, vaikka olin kuusi alle 13 reiän jälkeen. Tänään sain painettua birkkuja loppuun asti, ja se lämmittää mieltä. Keskittyminen pysyi koko 18 reikää hyvänä, eikä tullut sellaisia lapsuksia, joita yleensä tulee”, Kakko tiivisti päivän annin.

Pelaajille voittopuheiden pitäminen on mieluisaa puuhaa, ja Kakon edellisestä voittopuheesta oli vierähtänyt jo tovi.

”Kyllä voitto teki nannaa. Voittaminen on aina hienoa. Ja se, miten pelasin eilen ja tänään, oli todella hienoa. Puttaaminen on ollut vähän akilleen kantapää tänä vuonna, mutta nyt onnistuin täällä hyvin. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan kohti karsintoja. Toivottavasti siellä on sitten iskussa”, Euroopan Tourin toisen vaiheen karsintaan marraskuussa osallistuva Kakko sanoi.

Kakon voitto oli todella suvereeni, sillä toiseksi sijoittunut Jaakko Mäkitalo (68–71–70, -7) jäi hänestä peräti kahdeksan lyönnin päähän. Mikael Salminen oli kolmas kierrostuloksin 67–72–72, -5.

Audi Finnish PGA Golf Tourin kokonaiskilpailun voittanut Mäkitalo sai tahmean alun kaudelleen sijoittuen kahdessa ensimmäisessä kilpailussa molemmissa jaetulle 24. sijalle. Paltamon voiton jälkeen hän saavutti kakkostilan Nokialla ja nyt finaalikilpailussa Vierumäellä, jotka riittivät nostamaan hänet kokonaiskilpailun voittoon. Mikael Salminen oli kokonaiskilpailun toinen ja Ossi Mikkola kolmas.

Pitkän uran ammattilaiskentillä tehnyt Mäkitalo osasi nauttia kokonaiskilpailun ykköstilastaan.

”Kauden alussa ei ollut varsinaisia tavoitteita Finnish Tourin suhteen, mutta ensimmäisen voiton jälkeen tuli sellainen tunne, että olisi hienoa voittaa kiertueen kokonaiskilpailu. Sen takia minä tämän finaalin tulin pelaamaankin, kun oli mahdollisuus kokonaiskisan kärkipaikkaan vielä olemassa”, Mäkitalo kertoi.

Alastaro Golfia edustavan Mäkitalon pelit jatkuvat Euroopan Tourin karsintoissa, jotka hän pelaa Italiassa.

”Kisa pelataan Bogognassa, ja olen kerran voittanutkin siellä ET:n karsintakilpailun. Olen aina tykännyt siitä kentästä. Hyvillä mielillä sinne lähdetään pelaamaan. Omalla hyvällä pelillä siellä on mahdollisuus pärjätä”, konkari tiedostaa.

Naisten kilpailussa Kanavagolfin Anna Backman (+1) lähti finaalipäivään takaa-ajajana, mutta kolme alle parin sujunut etuysi siirsi hänet reiluun johtoon. Jälkimmäisellä yhdeksiköllä tuloskorttiin ilmestyi kolmen birdien lisäksi myös yksi tuplabogey ja kaksi bogeya. Hänen johtonsa ei ollut kuitenkaan missään vaiheessa uhattuna, sen verran reilun etumatkan hän oli toista sijaa jakaneisiin Emilia Tukiaiseen (75–75–74, +8) ja Daniella Barrettiin (73–73–78, +8) ehtinyt nykäistä.

Voitto Vierumäeltä oli Backmanin tämän kauden ensimmäinen ykköstila Audi Finnish PGA Golf Tourilla. Voitosta huolimatta peliesitykset jättivät hieman toivomisen varaa.

”Tänään oli sellainen määrä birdiejä (6), jota tällä kentällä pitäisi pystyä tekemään. Mutta tänäänkin sähläsin siellä takaysillä. Ajattelin, että voittotulos olisi ollut miinuksella. Mutta hyvä näin, että voitto tuli”, Backman sanoi.

Backman pelaa naisten Ranskan avoimissa lokakuun alkupuolella, ja se on hänen kauden viimeinen kilpailunsa Euroopassa. Sen jälkeen kutsuvat yliopisto-opinnot Floridassa.

”Tammikuun alussa pitäisi lähteä sinne. Odotan sitä innolla, ja kyllä tässä jännityskin alkaa jo nousta, kun tajuaa, että se lähtö on jo noin lähellä”, Backman myönsi.

Audi Finnish PGA Golf Tourin kauden aikana pelattiin kaikkiaan seitsemän osakilpailua. Miehissä jokaisessa kilpailussa oli eri voittaja. Naisissa Elina Saksa voitti kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua. Audi Finnish PGA Golf Touria järjestävän Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso kertoi ajatuksiaan menneestä kaudesta.

”Kalenterihan oli aika epätasapainossa, kun katsoimme Golfliiton kanssa, ettei meidän kilpailut osuisi päällekkäin liiton juniorikilpailuiden kanssa. Tämä ei ehkä ollut ihan ideaali, että pelasimme heinäkuun alkuun mennessä kaikki muut kilpailut, paitsi tämän finaalin. Rakennamme ensi vuoden kalenterin jo tässä syksyllä valmiiksi, ja näitä asioita pitää pohtia siinä yhteydessä”, Laakso sanoi.

Pelillinen anti kaudesta jäi vahvasti positiivisen puolelle.

”Meillä käy täällä todella kovia pelaamassa, ja se kertoo, että kilpailuille on kysyntää. Se, mikä hieman mietityttää, on naispelaajien määrä. Ja miespelaajien määrä on myös laskenut. Tässä on harkittu sellaistakin, että tekisimme tästä tiiviimmän paketin, jossa olisi mukana esimerkiksi 70 miestä ja 15 naista. Silloin se palvelisi paremmin niitä eteenpäin pyrkiviä pelaajia”, Laakso linjaa.

”Pääsimme kauden aikana myös pelaamaan hienoille kentille. Ja tämä, että tulimme kuukausi Challenge Tourin jälkeen tänne Vierumäelle pelaamaan, oli mielenkiintoinen lisä tähän kauteen. Vierumäki on todella hieno paikka järjestää kilpailuja, enkä ihmettele yhtään, miksi Challenge Tour -pelaajat kehuvat kentän lisäksi tätä kompaktia resortia.”

Laakso sanoo, että ensi kaudelle on suunnitelmissa saman verran kilpailuja, mitä tällä kaudellakin oli. Tulevan kauden kalenteri pitäisi olla valmiina lokakuun alkupuolella.