Hyppää sisältöön

On helpompiakin tehtäviä kuin löytää konkurssiin menneelle Hill Side Golfille ostaja

Hill Side Golfin Valley on avattu kesägriineille. Kuvassa Hill-kentän 11. reikä.

Onko Hill Side Golfin kaltaisella 36-reikäisellä golfkeskuksella edellytyksiä toimia markkinaehtoisesti ilman vastiketuottojen luomaa turvaa?

UUTISOIMME TIISTAINA, että pelit todennäköisesti jatkuvat myös ensi kesänä konkurssiin hakeutuneessa Hill Side Golfissa. Kenttä tiedotti asiasta myöhemmin myös verkkosivuillaan, että konkurssipesä pyrkii löytämään kentälle ensisijaisesti ostajan ja toissijaisesti vuokrata sen jollekin golfalan toimijalle.

Mutta onko Hill Side Golfin kaltaisella 36-reikäisellä golfkeskuksella edellytyksiä toimia markkinaehtoisesti ilman vastiketuottojen luomaa turvaa? Tähän kysymykseen kentän ostoa pohdiskelevat tahot etsivät vastausta.

Taloudellisen yhtälön ratkaiseminen ei ole helppo. Hill Side Golf & Country Club Oy:n viimeiseksi jäänyt hallitus oli ehtinyt laatia budjetin vuodelle 2019. Siinä liikevaihdoksi arvioitiin 1,3 miljoona euroa ja tulos olisi ollut rahoituskulujen jälkeen noin 90 000 euroa tappiolinen johtuen pitkälti reilun neljän miljoonan euron velkataakan aiheuttamista noin 200 000 euron rahoituskuluista. 

Kovat rahoituskulut hankaloittivat Hill Side Golfin taloudellisesta asemaa pitkään, ja vanhan hallituksen usko loppui, kun Handelsbankin kanssa käydyissä rahoitusneuvotteluissa ei löytynyt sille mieleistä ratkaisua.

Kentän hallitus olisi tiettävästi halunnut neuvotella rahoituskulut ja lyhennysaikataulun uusiksi useaksi vuodeksi, mutta suunnitelmat menivät mönkään, kun pankki halusi pitäytyä vanhassa mallissa ja katsoa tilanteen aina vuosittain.

Hallitus erosi yhtiökokouksessa ja kun yhtiökokouksessa ei löytynyt uusia vastuunkantajia, ei Hill Side Golfille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin hakeutua konkurssiin.

 

NYT KYSYMYS kuuluu, onko kentällä edellytyksiä terveeseen toimintaan uudessakaan omistuksessa, vaikka sitä ei tulisikaan rasittamaan yhtä suuret rahoituskulut kuin vanhaa yhtiötä.

Golfkentän operatiivisen toiminnan pyörittäminen kannattavasti markkinaehtoisella toimintamallillla ei nimittäin ole helppo rasti. Sitä se ei ole varsinkaan Hill Side Golfissa, joka sijaitsee melko syrjässä pääkaupunkiseudulta; Helsingin keskustassa kentälle ajaa noin tunnin ja Espoon Leppävaarasta rapiat 40 minuuttia.

Jos ajoajat ei kuulosta hirveän pitkältä, kannattaa vetää harpilla ympyrä Hill Side Golfin ja Leppävaaran keskustan säteelle. Ympyrän sisään mahtuu aika monta kivaa golfkenttää.

Sijainnin lisäksi haasteita lisää se, että uusi omistaja ei voi laskea ennen kauden alkua kerättävien hoitovastikkeiden varaan.

 

MITÄ SE sitten vaatisi, että Hill Side Golfia pystyisi pyörittämään taloudellisesti kannattavasti? Tarkastellaan tilannetta puhtaasti lukujen – joskin hyvin yksinkertaistettujen sellaisten – valossa. 

Lähdetään siitä, että säästöjen avulla Hill Side Golfin vuosittaiset kulut pystytään karsimaan talousarvion 1,3 miljoonasta 1 miljoonaan euroon. Se on mukavan pyöreä luku.

Markkinaehtoisesti toimiva kenttä saa pääosan tuloistaan kausikortteja ja green feetä myymällä. Lisätienestejä tulee yritystapahtumista, mainoksista ja rangepoleteista. Ravintolan pyörittäminen on lisäpalvelu, joka Hill Side Golfin potentiaalisella asiakasmäärällä tuskin tulee olemaan hirveän kannattavaa liiketoimintaa.

Nollatulokseen eli miljoonan euron arvonlisäverottomaan myyntiin golfkenttä pääsisi esimerkiksi seuraavasti:

1) Kausikortteja myydään 700 kappaletta 870 eurolla. Tämä tuottaa noin 600 000 euroa.

2) Green feetä myydään 6 700 kappaletta 45 euron keskihintaan, mistä tuloa syntyy noin 300 000 euroa.

3) Yritystapahtumista, mainospaikoista ja muista palveluista myynti kertyy yhteensä 100 000 euroa.

Kapasiteetti ei tuottaisi ongelmia, sillä tällä myynnillä kierroksia kertyisi kauden aikana arviolta 30 000, mikä vastaa vilkkaan 18-reikäisen kentän kierrosmäärää.

Toisaalta se on sama määrä, mihin Hill Side Golfissa on tähän asti ylletty pakkovastike-mallilla. Parhaimmillaan Hill Side Golfissa on pelattu 34 000 kierrosta vuodessa, mutta esimerkiksi sateisena kesänä 2017 jäätiin 27 000 kierrokseen.

 

MAAILMASSA ON varmasti helpompia tehtäviä kuin harjoittaa Hill Side Golfin pyörittämisellä kannattavaa liiketoimintaa. Uusi kausi käynnistyy huhti-toukokuussa. On epätodennäköistä, että ostaja löytyisi ennen sitä.

Konkurssipesässä valtaa käyttävä Handelsbanken pystyy kuitenkin ostamaan itselleen lisää aikaa vuokraamalla kentän operaattorille. Samalla kentän myyntihinta pysyy korkeammalla, kun kentän ei anneta mennä kesannolle. 

Vuokraaminen vaikuttaa tässä tilanteessa huomattavasti todennäköisemmältä vaihtoehdolta, ja se on myös siinä mielessä mielenkiintoinen, että se antaisi myös muille suomalaisille perinteisellä tavalla toimiville golfkentille suuntaa siitä, pystytäänkö markkinaehtoisesti toimivaa golfkenttää pyörittämään taloudellisesti kannattavasti.

Jos siihen pystytään syrjäisessä Hill Side Golfissa, pystytään siihen myös jossain muuallakin.

Etsi luettavaa