Hyppää sisältöön

Esteetön golfkenttä – haaste yhdenvertaisuudelle

Huippupelaajat kuten Branden Grace saavat pallonsa pois bunkkerista paikasta kuin paikasta

Otsikoinnin ei ole tarkoitus johtaa harhaan, esteet kuuluvat golfkentille, tottakai. Esteettömällä golfkentällä tarkoitan tässä sitä, miten kentillä on huomioitu erityisryhmien mahdollisuus harrastaa lajia tasapuolisesti muiden lajia harrastavien rinnalla.

Erityisryhmiä ovat liikuntarajoitteiset, kuulo- ja näkövammaiset sekä ikääntyvät ihmiset. Kuinka monella golfkentällä on aikanaan huomioitu erityisryhmien tarpeet? Aika harvalla.

Kuvittele itsesi matkalla kentälle ja käy mielessäsi läpi kaikki mahdolliset tilanteet useasta eri näkökulmasta. Miten liikuntarajoitteinen tai näkövammainen pelaaja tavoittaa tarvittavat palvelut kentällä? Miten joustavasti hän pääsee liikkumaan pukuhuoneisiin, saniteettitiloihin tai ravintolaan? Miten näkövammainen löytää tiensä parkkipaikalta caddiemasterin tiskille tai ravintolaan? Kuinka ikäihminen selviää syvästä bunkkerista ylös? Ongelmia saattaa olla yllättävän paljon, ja ne kaikki ovat pelaajien mukaan yksilöllisiä. 

Golfkentillä voi joutua paikkoihin, joissa liikuntarajoitteisten on vaikea päästä ylös.

Golfkentillä voi joutua paikkoihin, joissa liikuntarajoitteisten on vaikea päästä ylös.

Getty Images

Me kaikki vanhenemme, mutta sitä ei välttämättä ole osattu ennakoida kenttien suunnittelussa. Iän mukana tulee usein erilaisia vaivoja, jotka hidastavat tai tekevät täysin mahdottomaksi, normaalin liikkumisen. Tämä on edessä meillä kaikilla. Kyllä, myös he jotka saavat elää vanhuutensa terveenä, hidastuvat. 

Näkövammaisilla on omat haasteensa golfkentällä. Näkövammaiset eivät välttämättä ole täysin sokeita vaan heillä saattaa olla merkittävästä heikentynyt näkökyky. Jotkut näkövammaiset pystyvät lukemaan, mutta eivät näe ympäristöään. Jotkut heikkonäköiset taas eivät näe lukea, mutta pystyvät liikkumaan ilman valkoista keppiä.

Kuulovammaisilla on jonkinasteinen kuulovamma aina huonokuuloisuudesta täydelliseen kuurouteen. Golfkentällä he pystyvät yleisesti toimimaan lähes normaalisti, mutta jokainen meistä ymmärtää, että huono kuulo saattaa olla kuulovammaiselle turvallisuusriski. Ei siis liene turhaa muistuttaa siitä, että ääntä ei kannata säästellä fore-huudoissa. Myös kommunikointi muiden pelaajien kanssa voi huonokuuloiselle olla haasteellista, mutta onneksi lähes kaikki osaavat tulkita eleitä.

Tehdään yhdessä hyvää, haastetaan toisemme mukaan

Voimme myös yrittää parantaa omia asenteitamme. Jokainen meistä voi omalta osaltaan auttaa erityisryhmiin kuuluvia ihmisiä selviytymään golfkentällä. Periaatteessa aivan normaalit kohteliaat käytöstavat sisältävät paljon auttamista. Samalla voi myös sopeuttaa erityisryhmiin kuuluvia pelaajia joukkoon ja osoittaa, että he ovat yhtä tervetulleiksi kentälle kuin kuka muu tahansa golfaaja.  Apua on joskus vaikea pyytää tai ottaa vastaan. Useilla erityisryhmiin kuuluvilla saattaa olla mukana caddie tai avustaja, joka toimii pelaajan oppaana ja tukena. Kaikilla ei avustajaan ole kuitenkaan mahdollisuutta.

Suomen golfkentille olisi paikallaan heittää pieni haaste. Mikäli esteettömyyskartoitusta ei haluta tehdä, niin ainakin olisi hyvä käydä läpi mahdolliset esteettömyyden ongelmapaikat. Kävelemällä kentällä, ja tutkimalla kaikki yksinkertaiseltakin vaikuttavat paikat, asiat selkenevät nopeasti. Parasta olisi perustaa golfkentille erityisiä toimikuntia käymään läpi kentän esteettömyyttä. Uskon, että tällainen haaste antaisi uutta näkökulmaa siihen, minkälaisia erilaisia pelaamista rajoittavia tekijöitä golfkentälläkin saattaa olla.

Kaikilla pitää olla tasapuoliset mahdollisuudet harrastaa golfia.

 

Etsi luettavaa