Collin Morikawa maailmanlistan pistekunkku 2021 – Tapio Pulkkanen ykkönen kotimaisista

Collin Morikawa piti voittonsa jälkeen The Openissa yhden kisan pitkän historian. parhaiksi arvioiduista puheista

Eurooppalaisista kymmenen joukossa ovat Jon Rahmin lisäksi Viktor Hovland ja Rory McIlroy. Vain kymmenen suomalaista sai pisteitä koko kauden aikana.

Maailmanlistan vuoden 2021 pisteet kertovat erittäin paljon pelaajien kuntopuntareista, antaen myös näkymää tulevaan vuoteen.
Vaikka Hideki Matsuyama voitti sensaatiomaisesti The Mastersin, kymmenen joukossa oli vain USA:n ja Euroopan pelaajia.

Listalta löytyy yksi pelaaja, joka ei ole voittanut koko urallaan yhtään pääkiertueen kisaa, sekä nuori lupaus, joka oli edellisessä vuodenvaihteessa sijalla 154.

Pääkiertueilla pelaavista suomalaisista sijoituksiaan paransivat Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen, joka keräsi myös ennakko-odotuksiiin nähden varsin yllättävästi eniten pisteitä.

• kaksi voittoa, kahdesti toinen ja kahdesti kolmas PGA Tourilla
  • Ällistyttävä nousu maailmanlistalla sijalta 154:s 13:ksi.

8. Tony Finau, 259 pistettä

• Finau sai apinan selästään voittamalla vasta toisen kerran PGA Tourilla viiden vuoden tauon jälkeen. Tuli isoista porteista sisään yltämällä ykköseksi Fedex Cupin finaalitapahtumassa.

9. Xander Schauffele, 249 pistettä

• Olympialaisissa voitto tuli vakuuttavaan tapaan. Muisteltavaa jäi myös The Mastersista, jonka hopea maistuu Schauffelen suussa todella katkeralta

10.  Patrick Cantlay, 242 pistettä

• nousi voittajaksi Memorialissa Jon Rahmin jouduttua ennen viimeistä kierrosta koronakaranteeniin.
  • toinen ykköstila BMW Championshipissa toi Fedex Cupin voiton ja 15 miljoonaa dollaria, yllättävästi myös kilpakumppanien valinnan vuoden pelaajaksi PGA Tourilla.

Suomalaiset:

Neljästä ET:lla pelanneesta suomalaisesta kolme ensimmäistä olivat marginaalisen pienin eroin vuoden kokonaispisteisssä 1,62 pisteen sisällä.
Hämmästyttävää ja huolestuttavaakin on, että ulkomailla pelatuista kisoista vain kahdeksan suomalaista ET-pelaajat mukaanlukien keräsi maailmanlistan pisteitä.

Tapio Pulkkasella Prahassa pelatussa ET:n kisassa vielä sunnuntain sisääntulossa vankka ote voitosta, mutta hän lipsautti sen käsistään jakaen kakkostilaa kaksi lyöntiä heikommalla tuloksella

Getty Images

1. Tapio Pulkkanen, 39,09 pistettä

• Toinen Prahassa ja kolmas Kanarian Saarilla. Käänsi menestyksen suunnan ylöspäin kahden heikon vuoden jälkeen. Ensimmäistä kertaa DP World Tour Championshipin finaalissa
  • Nousi maailmanlistalla pitkälti yli 300 sijaa vuodentakaisesta

2. Mikko Korhonen, 37,89 pistettä

• Kahdesti kolmas lyönnin päässä uusinnasta. Väläytteli taitojaan useamminkin, mutta lennot eivät kantaneet riittävän pitkään
  • Näytettävää jäi tulevalle kaudelle. Maailmanlistalla nousua yli 60 sijaa

3. Kalle Samooja, 37,47 pistettä

• Vuoden parhaat esitykset (4. Dubai, 3. Kanarian saaret) tulivat alkukaudesta, joka enteili jo nousua maailmanlistalla sadan joukkoon.
  • Veto hyytyi, ensimmäistä kertaa ET-urallaan maailmanlistan sijoitus tulee heikkenemään (162-180). Suomalaisista korkeimmalla vuoden 2022 käynnistyessä.

4. Sami Välimäki, 7,54 pistettä

• Kauden 202 sensaatio lähti kauteen melkoiset odotukset niskassaan. Pudotus oli tuloksellisesti jyrkempi kuin kukaan olisi voinut kuvitella.
  • Päättyvän vuoden parhaaksi pisteet tulivat olympialaisista (27.) , joissa Välimäki oli Strokes Gained -tilastoissa putin osalta ykkönen.

5. Matias Honkala, 7,00 pistettä

• NGL:n talvikisoissa pari lupaavaa näyttöä, Challenge Tourin kolmas sija Itävallassa nousi lyhyen ammattilaisuran parhaaksi saavutukseksi
  • Maailmanlistalla nousua lähes nollilta yli 800 sijaa (709.) Tulevalle kaudelle tilauksessa tasaisuutta esityksiin.

6. Roope Kakko, 5,24 pistettä

• Konkari kiersi ahkerasti Challenge Touria, mutta ei onnistunut odottamallaan tavalla. Neljäs sija Tsekissä jäi kauden parhaaksi
  • Pää painui epäonnistuttuaan elokuussa Tanskassa, loppukaudella vire oli kateissa.

7. Lauri Ruuska 5,04 pistettä

• Teki häikäisevän debyytin ensimmäisessä ET-kisassaan johtamalla Tanskassa avauspäivän jälkeen. Lopullinen sijoitus 25.
  • Korkeimmat pisteet NGL:n talvikisan toisesta sijasta, sekä uran ensimmäisestä top 10-sijoituksesta  CT:lla Espanjassa

8. Niclas Hellberg, 4,0 pistettä

• Sai aikaan loistavan loppukirin Keimolan NGL-kilpailussa, ja kuittasi shekin lisäksi neljä maailmanlistan pistettä.
  • Otti loppukesästä pestin Kalle Samoojan caddienä, joten peliuran jatkaminen on suuri kysymysmerkki.

Edellämainittujen lisäksi kotimaisista pelaajista Tuomas Salminen (Keimola) ja Alex Hietala (Pro Golf Tour) saivat yhdestä kisasta pisteitä.