Hyppää sisältöön

Zach Johnson johdattaa USA:n Ryder Cup -joukkueen Roomaan – edellinen voitto Euroopassa syksyltä 1993

Zach Johnson on edustanut USA:ta Ryder Cupissa pelaajana viidesti ja kokenut tappion neljä kertaa. KUVA: GETTY IMAGES

The Mastersin (2007) ja The Openin (2015) voittanut Zach Johnson nimitetään USA:n joukkueen kapteeniksi Roomassa syyskuussa 2023 pelattavaan Ryder Cupiin.

USA murskasi Steve Strickerin johdolla Euroopan Ryder Cupissa syksyllä murskaluvuin 19-9.

Ottelusarja käytiin Strickerin kotiosavaltiossa Wisconsinissa, Whistling Straitsissa.

Puolentoista vuoden päästä Roomassa, Marco Simone Golf & Country Clubilla pelattavaan ottelusarjaan Yhdysvaltain PGA nimeää ensi maanantaina kapteenikseen Zach Johnsonin. Näin ennakoi keskiviikon uutissähkeessään AP News.

Torstaina 45 vuotta täyttävä Johnson on lukeutunut USA:ssa menestyneisiin runkopelaajiin PGA Tourilla jo 2000-luvun puolivälistä.

Hänellä on ansiolistallaan 12 pääkiertueen voittoa, joista varsin yllättävät ykköstilat The Mastersissa ja The Openissa nostavat Iowasta kotoisin olevan mailataiteilijan legendojen Tiger Woods, Nick Faldo, Seve Ballesteros, Jack Nicklaus ja Sam Snead joukkoon.

Tämän kuusikon jäsenet ovat ainoina juhlineet major-voittoa sekä Augusta Nationalissa että St Andrewsin Old Coursella.

Pelillisten ansioiden lisäksi Johnsonia pidetään USA:ssa johtajaominaisuuksiltaan erittäin sopivana kapteenina Ryder Cupiin.

“ Zach Johnsonilla on perspektiiviä kilpagolfiin sekä Ryder Cupiin tiimipelaajana pitkältä ajalta. Hän on erinomainen sekoitus perinteistä koulukuntaa sekä näkemystä pelin kehittymisestä”, määritteli Tony Finau

Pelaajana Zach Johnson oli kokemassa tappion Ryder Cupissa vuosina 2006, 2010, 2012 ja 2014.

Voiton tunnelmaan Johnson pääsi viimeisellä osallistumiskerralla 2016, jonka jälkeen hän toimi apulaiskapteenina 2018 ja 2021.

Pitkän tappioputken katkaiseminen tavoitteena

USA:n joukkue on lähtenyt Ryder Cupin historian kaikkiin ottelusarjoihin selvänä suosikkina.

Siitäkin huolimatta, että Manner-Euroopan maiden tultua mukaan ottelusarjaan 1979 on Eurooppa napannut voiton 11 kertaa, USA:lla on yhdeksän voittoa. Yksi ottelusarjoista on päättynyt tasan.

Hurjan haasteen USA:n joukkueelle tuo syksyn 1993 jälkeen käynnistynyt tappioiden sarja vieraspeleissä.

Eurooppa on voittanut Espanjassa (1997) Englannissa (2002), Irlannissa (2006), Walesissa (2010), Skotlannissa (2014) sekä Ranskassa (2018).

Eurooppa ei ole vielä kapteeniaan nimennyt.

Luke Donaldille ei löydy haastajaa kapteenin palllille Roomaan, jolleivat Henrik Stenson tai Ian Poulter vielä putkahda jokerikortteina mukaan ehdokaslistalle. KUVA: GETTY IMAGES

Lee Westwoodin ilmoitettua keskittyvänsä toistaiseksi peliuransa jatkamiseen, on kippariksi erittäin vahvasti ehdolla Luke Donald.

Donald ja Zach Johnson ovat pelaajatyyppeinä varsin samanoloisia. Lyhytlyöntisiä mutta parhaimmilaan tosi tarkkoja.

Donaldin syömähammas hänen huippuvuosinaan oli erityisesti puttipeli, jossa häntä tituleerattiin hyvin perustein maaiman parhaaksi.

Donald nousi myös maailmanlistan ykköseksi, mutta majoreissa hän sai pehmeän miehen maineen, joka jäi ilman suuren ykköstilan tuomaa kruunua uralleen.

Etsi luettavaa