Hyppää sisältöön

Yyterissä golfataan lähes ympäri vuoden – luonnonrauhaa hiekkadyynien kupeessa

Yyteri Golf Linksin hiekkadyynit klubitalon kupeessa kentän laidalla toivottavat pelaajat vastustamattomalla tavalla tervetulleiksi

Poriin suuntautuvaan golfretkeen kannattaa sisällyttää tutustumista myös Yyteriin ainutlaatuiseen luontoon ja harrastusmahdollisuuksiin.

Maamme kuuluisimpiin rantakohteisiin lukeutuva Yyteri sijaitsee Porista noin 15 kilometrin päässä. Korkeuseroja ei kaupungin ohittamisen jälkeen viivasuoran reitin varrelta ole, ainoa käännös Yyteri Golf Linksiin  ajettaessa tulee risteyksestä vasemmalle, jonka jälkeen ajetaan muutama sata metriä rantamaisemaan.

Hiekkadyynit sekä klubitalo näiden edessä tarjoavat Suomen oloissa ainutlaatuisen links-maiseman.  Golfillista vakuuttavuutta luovat klubin edustalla sijaitsevat ruohorange sekä erittäin tyylikkäät putti- ja chippiviheriöt.

Yyterissä on pelattu golfia vuodesta 1990. Puitteet sijainnin, klubitalon ja harjoitusalueiden osalta ovat kohdillaan ja antavat positiivisen ensivaikutelman golfkeskuksesta.

Kentän puisto-osuus käynnistyy jo toisen väylän kauniilla viheriönäkymällä

Kentän puisto-osuus käynnistyy jo toisen väylän kauniilla viheriönäkymällä

Teemu Tyry

Klubitalon takana ykköstiillä ihastelen pelikaverini, seuran kapteenin Johannes Karttusen sekä toimitusjohtaja Markus Björlinin kanssa rehevää hiekkadyyniä ja rantaa, joiden käyttötarkoitus luonnollisesti kiinnostaa ensikertalaista.

”Ne ovat yleisessä virkistyskäytössä. Ratsastajia alueen läpi kulkee runsaasti, samoin koiranulkoiluttajia, jotka uittavat rannassa lemmikkejään. Purjelautailijat ovat näyttävin harrastajaryhmä. Mitä kovempi keli, sitä enemmän heitä on tyrskyissä taitojaan näyttämässä. Melkoinen osa lautailijoista tulee Yyteriin ympäri Suomen”, Markus Björlin taustoittaa.

Kenttä kulkee metsämaisemassa

Yyteri Golf on Porin nuoremman golfseuran nimi, yhtiön nimeen on liitetty Links-sana perään.

Merkittävällä osalla niistä golfareista, jotka eivät ole Yyterissä pelanneet, on käsitys että Reijo Louhimon suunnittelema 18-reikäinen kenttä olisi  links-kenttä.

Ensimmäinen ja 18:s väylä täyttävät tältä osin kriteerit. Ne kulkevat hiekkadyynien kupeessa maa-alueella, jossa toki on luonnollinen hiekkapohja. 

Muut 16 reikää on rakennettu metsään hiekkapohjalle, eikä merkittäviä maansiirtotöitä ole tarvinnut tasaisella alueella tehdä. Kombinaatio osoittautuu erinomaiseksi. Tarjolla on kierroksen aikana luonnonrauhaa, mieleen jääviä väyliä, hiekkarantaakin viheriön takana, sekä lähes takuuvarmasti kuiva kenttä kovilläkin keleillä

Kentän toisella puoliskolla ovat visuaalisesti näyttävimmät väylät. 14:n avaus on tiukka, mutta reilu testi.

Kentän toisella puoliskolla ovat visuaalisesti näyttävimmät väylät. 14:n avaus on tiukka, mutta reilu testi.

Teemu Tyry

Keltaisilta tiiauspaikoilta mittaa kertyy 5394 metriä, punaisiltakin tavanomaista vähemmän, (4741m). Kenttä ei silti millään muotoa tunnu tyngältä, eikä varsinkaan tylsältä. 

Väylät kulkevat mäntymetsien toisistaan erottamina kangasmaastossa, jossa luonnnonrauha korostuu. 

Tarkkalyöntiset voivat turvata draiveriinsa, muutamissa avauksissa pituuden sijasta tarkkuus on valttia, vaikka hyvin siiivotuilta reuna-alueilta, osin metsiköistäkin pääsee keskimääärin pelaamaan kohtuulliselta makuulta.

Muutama lähestyminen lyödään maisemallisesti herkulliselle viheriölle, joita vartioimaan on harkiten jätetty katajia ja matalia mäntyjä visuaalisuutta lisäämään

Viheriöillä on paikoitellen reilusti muotoiluja ja pyöreyttä.

Mieleenjäävin ja vaativakin väylä on 12:s, merenrantaa kohden lyötävä par-kolmonen (160m).

12:n viheriöllä siintää rantamaisema....

12:n viheriöllä siintää rantamaisema….

Teemu Tyry

Viheriö on pieni ja katajien suojelema.

”Tuulen puhaltaessa mereltä, moni erehtyy ottamaan huomattavasti liian pienen mailan ja sitten ihmetellään”, tietää Yyterissä kentän avaamisesta asti pelannut Johannes Karttunen.

Mikäli oman ryhmän takana ei ole painetta, kannattaa 12:n viheriöltä poiketa sen taakse ihastelemaan kamera valmiina Yyterin fantastista rantamaisemaa.

”Olisi se hienoa, jos saisimme avata tämän maiseman myös väylää pelaaville, vaan noiden pientenkään puiden kaatamiseen ei ole lupaa”, Karttunen harmittelee.

...joka kannattaa ehdottomasti käydä bongaamassa. Meri-ilmasto antaa happea loppukierrokselle.

…joka kannattaa ehdottomasti käydä bongaamassa. Meri-ilmasto antaa happea loppukierrokselle.

Teemu Tyry

Yyterin kenttä on kuluvalla kaudella ollut hienossa kunnossa, joka syyskuun lopun lämpimänä päivänä tulee selväksi jo ensimmäisillä väylillä. 

Siirtymät ovat lyhyitä, kenttä on harmonisen oloinen, luonnikas ja  tasapainoinen kokonaisuus. 

18:n tiiaupaikalta hahmottuu taas tyylikäs klubitalo,  ranta ja meri. 

Vaikka hiekka ei tulekaan peliin, näkymä kierroksen jälkeen viheriöltä ja klubitalon terassilta on palkitseva. 

Kentästä ja puitteista  jää todella hyvä maku, Yyteri Golfi voi varauksetta isolla peukulla suositella bongauksen kohteeksi kaikille harrastajapelaajille myös tunnelman ja maisemien vuoksi.

Kapteeni rakentaa henkeä

Esitin toimitusjohtaja Markus Björlinille toiveen, että pääsisin pelaamaan Yyterin paikallisen jäsenen kanssa. Tämä tapa antaa mahdollisuuden tutustua henkilön lisäksi myös paikalliseen golfkulttuuriin luonnollisella tavalla.

Yyterin 17:n viheriön viereltä löytyy aina kaveri, jota vasten nojautua koettelemusten hetkillä

Yyterin 17:n viheriön viereltä löytyy aina kaveri, jota vasten nojautua koettelemusten hetkillä

Teemu Tyry

Seuran kapteenina ”kymmenisen vuotta”  putkeen  toiminut Johannes Karttunen aloitti golfin harrastamisen Porin Golfkerhossa jo 1960-luvulla, siirtyi Yyteriin heti sen aloitettua toimintansa ja on kapteenin roolinsa kautta seuran näkyvimpiä vaikuttajia.

Taustaa urheilusta ja porilaisuudesta Karttusella on sen perinteisimmissä muodoissa ihailtavan paljon. 

Hän pelasi pääsarjatasolla jääkiekkoa Rosenlewin Urheilijoissa, jossa ketjukaverina olivat seuran voittaessa SM-kultaa vuonna 1967 legendat Raimo Kilpiö ja Matti Keinonen.  

Pelaajauransa jälkeen Karttunen työskenteli 43 vuoden ajan Rosenlewilla, sekä siviilityön ohella linjatuomarina pääsarjatasolla.

”Meillä on hyvä henki ja tekemisen meininki täällä. Kuvaava on taannoinen myrsky, jonka jälkeen kenttämestari pyysi jäsenistöltä apua kaatuneiden puiden raivaukseen. Useita kymmeniä henkilöitä oli seuravana päivänä talkoissa.”

Erityisen iloinen Karttunen on seuran senioripelaajien aktiivisuudesta ja menestyksestä kansallisissa kisoissa. 

”Porissa on vuosikymmeniä pitkät perinteet golfissa, seniori-ikäisiä on paljon, nuoriakin ilahduttavan paljon. Kenttä on profiililtaan tasainen, silti vaihteleva.  Se on meille kokeneemmille pelaajille mieleen.” 

Johannes Karttuselle golf on elämäntapa, joka eläkevuosina pitää hänet hyvässä liikkeessä.

Vesi tulee Yyterissä näyttävimmällä tavalla peliin 15:lla (114m), jolla on vahvasti muotoiltu viheriö

Vesi tulee Yyterissä näyttävimmällä tavalla peliin 15:lla (114m), jolla on vahvasti muotoiltu viheriö

Teemu Tyry

”Olin taannoin leikkauksessa ja sairaalassa melkoisen pitkään. Lääkäri alkoi siinä jo ihmetellä, kun lähes ainoa kysymykseni oli, että milloin minä pääsen täältä pelaamaan golfia”, Karttunen myhäilee.

”Kyllä suurin nautinto tulee luonnossa liikkumisesta, itsensä kanssa kilpailemisesta, sekä yhdessä kokemisesta, sekä toiminnan kehittämisestä.”

Peliseurana ja paikallisoppaana kapteeni on parasta mahdollista a-luokkaa. Kysymykseen, saako häntä suositella GoGolfin artikkelin kautta peliseuraksi myös muille vieraspelaajille, vastaus tulee salamannopeasti.

”Tietysti. Hyvin mielelläni pelaan uusien ihmisten ja vieraiden kanssa. Caddiemasterille vaan viestiä hyvissä ajoin, olen käytettävissä aikatauljen osuessa kohdilleen. Yyterissä vieraat otetaan lämmöllä vastaan.”  

Tämä vinkki kannattaa ottaa todesta, mikäli tuntuu siltä, että Yyteriin suuntautuvalla pelimatkalla haluaisi avartaa omaa näkymäänsä porilaisuuteen ja Yyterin Golfiin

Pelikausi jatkuu pitkälle syksyyn

Yyterin kentän hiekkapohjaisuus käytännössä takaa kuivat pelikelit rankkojenkin sadejaksojen aikaan. Meri lämmittää, talviheriöille innokkaimmat pääsivät pelaamaan ainakin ajoittain kaikkien  talvikuukausien aikana.

”Sesonki on pitkä, lokakuu on meillä hyvinkin vilkas ja viikonloppujen kilpailut tulevat täyteen omista ja vieraista”, kertoo toimitusjohtaja Markus Björlin.

Markus Björlin on erityisen iloinen ja yhtiöjärjestyksen muutoksesta, joka on mahdollistanut moninaisia pelipaketteja, sekä jouduttanut osakkeiden siiirtymistä aktiivisten pelaajien omistukseen

Markus Björlin on erityisen iloinen ja yhtiöjärjestyksen muutoksesta, joka on mahdollistanut moninaisia pelipaketteja, sekä jouduttanut osakkeiden siiirtymistä aktiivisten pelaajien omistukseen

Teemu Tyry

Meneillään oleva kausi on ensimmäinen, jolloin uuden yhtiöjärjestyksen mukaisesti osakkaat maksoivat vastiketta vain 150 euroa, ja valitsivat itselleen sopivan pelipaketin lukuisista eri vaihtoehdoista.

”Keväällä koronan myötä tilanne näytti meilläkin vähintään epävarmalta. Kausi on muodostunut kentän kunnon ja golfin saavuttaman boomin myötä menestykseksi.  Pelikierrosten määrä on ylittänyt jo 30 000 rajan. 

”Iloinen asia on myös se, että tavoitteemme virkistää osakekauppaa ja saada aktiivisesti pelaavia osakkaiksemme on uuden mallin kautta onnistunut erinomaisesti ja uskomme sen jatkuvan vilkkaana myös seuraavien vuosien aikana.”

Porilaisista brändeistä Yyteri on  tutkitustikin yksi vahvimmista vetovoimatekijöistä alueen matkailumarkkinoinnin tukena

Yyteri Golf takee hyvää yhteistyötä paitsi Virkistyshotelli Yyterin, myös alueella toimivien moninaisten palveluntarjoajien kanssa.

”Painotamme viestinnässämme niitä runsaita mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon, mitä Yyteri golfin lisäksi tarjoaa ympärivuotisesti perheelle tai seurueelle, joka suunnittelee kotimaan matkaa.” 

Useat ystävät ja kollegat olivat nostaneet reissujensa jälkeen peukkua Yyterin golfille ja luontokokemukselle. Oma päätös lähteä matkaan osoittautui oikeaksi.

Yyteri Golf Links ympäristöineen on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde kesäkauden lisäksi pitkään syksyllä, sekä varhain keväällä.

Linkit:

Yyteri Golf Links

yyteri.fi

Virkistyshotelli Yyteri

Etsi luettavaa