Hyppää sisältöön

Yläasento on kriittinen vaihe svingiä – huomioi nämä asiat, kun haluat kehittää tekniikkaasi

Svingin pituuteen vaikuttavat vartalon kierron määrä, liikkeen laajuus ja svingityyppi.

Yläasento on vaihe yhtenäistä liikettä, ei staattinen asento, kirjoittaa GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen.

Golfsvingi on monisäikeinen kokonaisuus, dynaaminen liike, jossa on samanaikaisesti erisuuntaisia liikesuuntia. Yläasento on yksi vaihe yhtenäistä liikettä, ei staattinen asento.

Vaikka svingiä analysoidaan usein yksittäisten kuvien perusteella, se täytyy mieltää ja sitä täytyy harjoitella kokonaisuutena.

Koska svingin ylävaiheessa mailan liikesuunta vaihtuu (alavartalon liikesuunta muuttunut jo aiemmin), on se erityisen herkkä erilaisille kompensoiville liikesuunnille.

Tämän vuoksi siitä on luettavissa useita eri asioita, jotka tulevat tapahtumaan lyönnin myöhemmissä vaiheissa.

Svingin pituus

Taakseviennin pituutta ei pidä manipuloida liiallisesti. Pituuteen vaikuttaa paljon se, millä mailalla lyödään.

Pitkissä mailoissa on loivempi plane eli taso, jolla maila kulkee, mikä johtaa lyhyitä mailoja pidempään liikkeeseen. Sen lisäksi svingin pituuteen vaikuttavat vartalon kierron määrä, liikkeen laajuus ja svingityyppi.

MAINOS. Harjoittele tekniikkasi kesäkuntoon GoGolf Loungen Trackmaneissa GoGolf Loungeissa Espoon Kerassa tai Tampereella. GoGolf Lounge >>

Siinä, missä yhden pelaajan svingi on kompakti vartalolla hallittu liike, joutuu toisenlaisen kehotyypin pelaaja tuottamaan nopeutta enemmän käsivarsien vapaalla liikkeellä.

Pitkällä mailalla taaksevienti näyttää pidemmältä, koska kehä jolla maila liikkuu on loiva.

Oikean kyynärpään sijainti

Oikean kyynärpään sijainti oikean kyljen etupuolella on edullinen paikka voiman tuoton kannalta. Tähän vaikuttaa suuresti kyynärvarren pysyminen ”laajassa” 90 asteen kulmassa svingin huipulle saakka.

Vartalon kiertyessä taakseviennissä on hyvä hallita oikean olkanivelen liikettä niin, ettei kyynärpää kierry liiaksi kehon taakse.

Alla olevissa kuvassa on harjoite, jolla edistetään kyynärpään pysymistä vartalon etupuolella, sillä asettamalla hanskakäden kyynärpään alle, kyynärpää ei pääse karkaamaan liian kauas.

Lyönnit jumppapallo käsien välissä tai vasen kämmenselkä kyynärvarren alla havainnollistavat kehon ja käsivarsien koordinointia.

Varren suunta yläasennossa

Mailan varren suunta yläasennossa vaikuttaa merkittävästi siihen, miten lapa ja varsi kiertyy alastulossa.

Oikeakätisellä pelaajalla kohteesta vasemmalle osoittava varsi liikkuu alastulon alussa helposti pystyssä kulmassa (ulkoa sisälle) ja kohteesta oikealle osoittava varsi putoaa matalaan kulmaan (sisältä ulos).

Varren asennolla ylhäällä voidaan vaikuttaa suuresti kulmaan, jolla halutaan lähestyä osumaa. Varren asentoon vaikuttavat käsivarsien korkeus ja hartioiden taso.

Lavan ja ranteiden asento

Lyönnin tärkein asia osumahetkellä on lavan asento.

Ranteiden kulmalla yläasennossa on vaikutus lavan asentoon koko alastulon ajan. Lavan asento taas vaikutttaa koko liikkeen suuntaan.

Koska vartalo kiertyy alastulon aikana, on käsivarren ja lavan kierryttävä oikeassa suhteessa vartaloon nähden, jotta lavan asento osumahetkellä on oikea.

Edullinen ranteiden asento ylhäällä on tärkeä, ettei kompensoivia korjausliikkeitä tarvitse tehdä. Ranteiden taipuminen ja kiertyminen ovat vaativia asioita ajoittaa oikein suhteessa kehon kiertymiseen.

MAINOS. GoGolfin valmentajat tarjoavat ryhmä- ja yksityisopetuksia mm. GoGolf Loungeissa Espoon Kerassa tai Tampereella. GoGolf-valmennus >>

Kun tähän lisätään eri mittaiset mailat ja pelin vaatimukset erilaisista osumakulmista, on helppo ymmärtää, että perusteiden tulisi olla kunnossa, jotta lyönnin toistettavuus olisi taattu.

Ranteen ja lavan asennon tulee olla svingin planen suuntainen, tai ainakin mahdollisimman lähellä sitä.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.​

Etsi luettavaa