Hyppää sisältöön

Yhden tavan miehet: Sortuvatko huippuvalmentajat kaavaan kangistumiseen?

David Leadbetteria on aina pidetty todellisena tekniikkafriikkinä

Golfvalmentajan työ ei usein ole helppo. Lajin mysteerien selvittäminen ja sen syvimmän olemuksen ymmärrys vaatii suurta ymmärrystä. Moni suuri valmentaja onkin sortunut urallaan virheisiin tai yksinkertaisesti yhteistyö huippupelaajan ja valmentajan välillä on johtanut katastrofeihin, miksi?

Golfsvingi ja golfvalmennus ovat kaksi täysin eri asiaa. Golfsvingin osalta vuosittain tulee esiin uudenlaisia trendejä ja trendikkäitä valmentajia, joiden näksemykset ovat ainakin hetken aikaan suosittuja. Niitä lähdetään viemään myös harrastepelaajien svingeihin usein tv:stä ihailun jälkeen. 

Osalle sopii ja toiselle ei. Tietenkin tulee muistaa, ettei valmentaja tee lopullisia päätöksiä, vaan pelaaja. Silti monet supervalmentajat ovat saaneet maailman parhaita pelaajia täysin sekaisin. Otetaan alkuun esimerkkejä naisten kiertueelta ja miehestä, jonka kaikki tietävät. Tarkkoja taustoja tai yksityiskohtaisia tietoja ei tietenkään valmennussuhteesta ole saatavilla, mutta jotain on mennyt pahasti pieleen. 

David Leadbetter sai aikanaan käsiinsä Michelle Wien, joka teini-ikäisenä löi lähes 300 jaardisia draiveja, kohtalaisen suoraan ja dominoi kaikkia kenttiä naisten puolella missä pelasi. Hänen vanhempansa ohjasivat Wien Leadbetterille. 

Tekniikan ihmemies Leadbetter päätti lähteä muuttamaan ja kehittämään Wien tekniikkaa. Sen jälkeen ura on ollut paljon vaikeampi kuin sen olisi pitänyt olla. Myös loukkaantumiset tulivat mukaan peliin. Leadbetterin ja Wien yhteistyön myötä Wien pelistä paistoi oikeastaan kaikki muu paitsi vapaus. 

Sama mies sai käsiinsä myös toisen supertähden alun, Lydia Ko:n. Täysin dominoiva uusiseelantilainen ei vajonnut saman tien pohjalle, vaan saavutti alussa paljon Leadbetterin opissa. Lopulta svingimuutokset kuitenkin tappoivat Ko:n itseluottamuksen ja yhteistyö päättyi vuonna 2016 joulukuussa. Leadbetterin puolustukseksi voi sanoa, että vuoden 2016 kesän jälkeen Ko on voittanut vain kerran. 

Tiger Woods on luonnollisesti maailman tarkimmin seurattu golfari, jonka jokaista svingiä analysoidaan. Woods vaihtoi aikanaan täyden dominoinnin keskelle valmentajaa kun hän antoi legendaariselle Butch Harmonille kenkää. Sittemmin valmennuksessa kävivät antamassa omia näkemyksiään Hank Haney, Sean Foley ja Chris Como. 

Erityisesti Hank Haneyn ja Sean Foleyn vaikutusta Tigerin peliin on arvioita vähemmän kuin täydelliseksi. Haneyn myötä Woods alkoi missata isosti oikealle.

Syynä tähän on pidetty otteen heikentymistä, jonka jälkeen Haney lähti työstämään Woodsin swingiä ”flatimmaksi”. Woods alkoi jäädä ”jumiin” ja iso missi oikealle alkoi olla entistä normaalimpi. Haney kirjoitti lopulta kirjan valmennuksesta, eikä Woods saanut kirjassa myöskään puhtaita papereita. 

Sean Foley tunnetaan miehenä, jonka svingi-ajatus on hyvin vahva. Sama mies oli puhumassa pitkään niin sanotun ”stack & tilt” -tekniikan puolesta. Samaa alkoi näkyä Tiger Woodsin svingissä ja lopputulos oli karmea. Selkävammoja, lyhyempiä lyöntejä ja kadonnut itseluottamus. 

Foleyn mallioppilaista muillakin on ollut loukkaantumisten kanssa ongelmia ja muun muassa entinen tähti Hunter Mahan on kadonnut kokonaan huippugolfista. 

Toki toinen tekniikka sopii toiselle ja toinen toiselle. Foleyn oppilaista muun muassa Justin Rose on saanut aikaan hienoja asioita saman miehen valmennuksessa. 

Siinä vaiheessa jos valmentajalla on vain yksi käsitys siitä miten golfpalloa pitäisi lyödä, on asiakkaan syytä huolestua. Golfpalloa on lyöty jo satojen vuosien ajan mitä erinäköisimmillä vartaloilla ja tekniikoilla loistavasti. Kun golfopettaja kertoo, että vain hänen tapansa on oikea, on suositeltavaa vaihtaa valmentajaa. 

Tekniikka on loppujen lopuksi todella pieni palanen golfia. Todelliset valmentajat osaavat tarkastella lajia laajemmin ja opettaa kilpurinsa kuljettamaan pallonsa reikään mahdollisimman vähin lyönnein ja repimään päivä toisensa jälkeen pelajaasta parhaan irti.

Etsi luettavaa