Hyppää sisältöön

Women´s Openin voittaja ja Solheim Cupin sankari nousi legendojen joukkoon – ruotsalaisäänestäjät pudottivat Anna Nordqvistin vuoden urheilija -äänestyksessä

Anna Nordqvist nousi ainoaksi eurooppalaiseksi naispelaajaksi

Matilda Castrénin nelinpelipari Solheim Cupissa on ainoana naisena voittanut 2000-luvulla kolmella eri vuosikymmenellä majorin.

Anna Nordqvist nimitettiin marraskuussa yhdeksi 13:sta ehdokkaasta, joista ruotsalaiset saavat netissä ja puhelimen välityksellä äänestää Urheilugaalassa tammikuussa palkittavan vuoden urheilijan 2021.

Äänestys on monivaiheinen. Tässä vaiheessa on jo kuitenkin selvää, että Nordqvistin meriitit eivät kansaa vakuuttaneet. Kahdeksan eniten ääniä saanutta pääsi seuraavalle kierrokselle, Nordqvistin sijoitus oli 12:s.

Jerringpriset -nimeä  kantavassa palkinnossa on tiukimmin kiinni seiväshypyn olympiavoittaja ja maailmanennätysmies Armand Duplantis.  Hänen ykköshaastajansa on pikaluistelun maailmanmestari ja maailmanennätyksen tehnyt Nils van der Poel.

Kun muiden kahdeksan joukkoon selvinneen saavutusten listaa katsoo,  nousee golfia ammatikseen seuraavalle näkemys, että Nordqvist olisi hyvin perustein kuulunut tähän joukkoon.
Ruotsalaisgolfareista maan parhaan urheilijan nimityksen ovat saaneet Annika Sörenstam vuosina 1995 ja 2003, sekä  Henrik Stenson 2013.  
 

Kaikkien viiden majorin voittaminen veisi historian kirjoihin

Anna Nordqvistin saavuttama voitto Women´s Openissa Carnoustien kentällä Skotlannissa oli melkoinen yllätys. Siitäkin huolimatta, että hän pelasi aviopuolisonsa kotimaassa.
Kausi oli ollut menestyksen osalta varsin vaisu, eikä 34-vuotias konkari lukeutunut suosikkeihin.

Tanskan Nanna Koerstz Madsen oli vahvasti voitossa kiinni viimeiselle reiälle, jossa hän löi viheriöbunkkerista yllättävän soketin, joka käänsi kisan Nordqvistille.

Kauden toinen huippuhetki Nordqvistilla oli Solheim Cup. Matilda Castrén parinaan ruotsalainen voitti kolmesta pelistään kaksi, USA:n kirkkaimpiin tähteä Lexi Thompsonia vastaan pelaamasaan ottelussa hän kuittasi puolikkaan pisteen.  

Nordqvistin kolmas voitto majorissa on sekin eurooppalaisittain historiallinen. Hän on ensimmäinen Euroopan pelaaja, joka on voittanut kolmella eri vuosikymmenellä. Ensimmäisen kerran hän ylsi ykköseksi PGA Championshipissa tulokaskaudellaan 2009. Toinen voitto tuli Evian Championshipista 2017.

Ennen ruotsalaista samaan urotekoon ovat yltäneet vain USA:n Patty Berg, Sandra Haynie, Donna Caponi, Amy Alcott ja Juli Inkster.
Näistä Patty Berg voitti 14 kertaa vuosien 1937-1958 välisenä aikana. Julie Inkster on ainoa listatuista, jonka voitoista viimeiset tulivat 2000-luvulla.

Nordqvist oli hyvin lähellä voittoa myös US Openissa vuonna 2016. Hän pääsi uusintaan Brittany Langia vastaan. Nordqvistin kohtaloksi tuli kolmen reiän uusinnassa bunkkerilyönti, jossa TV-kuvan suurennoksen ja hidastuksen perusteella havaittiin hän mailansa siirtäneen hiekanjyvästä backsvingin käynnistyessä.

Nordqvist sai tiedon kahden lyönnin penaltista vasta lyötyään viimeisellä lähestymisensä. Hän hävisi uusinnan kolmella lyönnillä, ja tapahtuma nousi yhdeksi kauden 2016 kuumimmista puheenaiheista sääntöjen osalta.

Naisilla on Evian Championshipin (2013-) päästyä mukaan viisi majoria. Kukaan ei ole näitä kaikkia voittanut.

Edelleen pelaavista Inbee Parkilta puuttuu voittokannu vain Evian Championshipista. Seitsemän majorin lisäksi Parkin CV:lla on myös olympiakultaa Riosta 2016.

Nordqvist on kaikkien viiden majorin metsästäjien listalla yksinään toisena kolmella tittelillään. Mikäli Nordqvist onnistuisi seuraavien vuosien aikana kaksi puuttuvaakin voittamaan, tämän uskoisi nostavan hänet myös Jerringprisetin voittajaksi.

Suomessa vuoden parhaan urheilijan valinnan tekevät Urheilutoimittajien liiton jäsenet. Matilda Castrén on tässä sarjassa yksi suosikeista.

Etsi luettavaa