Hyppää sisältöön

Will Zalatorisin pallo jäi Skotlannissa uskomattomaan paikkaan – PGA Tourin paras pallonlyöjä palaa kilpakentille torstaina

Will Zalatoris sai lähestymisistään edelliskaudella 1,063 lyönnin edun PGA Tourin keskivertopelaajaan ja oli listan ykkönen. KUVA: GETTY IMAGES

Will Zalatoris hakee tulevalla viikolla uransa toista voittoa edelliskauden voittajien kokoontuessa Hawaijille Tournament of Championsiin.

PGA Tourilla voivoteltiin loppuvuoden aikana tähtien puuttumista tapahtumista. LIV Golfiin siirtyi kauden aikana nippu ansioituneita mestareita, PGA Tourin tähdet pitivät enimmäkseen lomaa.

Kapalua Resortin tuleva kilpailu on tältä osin toista maata ja loistava startti vuodelle 2023.

Osallistujien listalla ovat Rory McIlroyta ja Cameron Smithia lukuunottamatta kaikki muut top 10-pelaajat maailmanlistalta, 11 edelliskauden ensikertalaisvoittajaa, sekä tukku muita nimimiehiä.

Mielenkiintoisin osallistujista on selkävaivojen takia kesken kauden 2022 jättänyt maailmanlistan seitsemäs, Will Zalatoris.

US Openissa pitkään johtanut Zalatoris missasi viimeisellä viheriöllä putin, joka olisi vienyt kisan uusintaan Matt Fitzpatrickia vastaan.

PGA Championshipissa Justin Thomas kukisti Zalatorisin uusinnassa.

Kauan odotettu uran ensimmmäinen voitto tuli lopulta FedEx Cupin ensimmäisessä finaalikisassa.

Toisessa finaalissa tuli stoppi kesken kolmannen kierroksen alaselän kipujen vuoksi. Vamma ei suinkaan ole uusi 26-vuotiaalle Zalatorisille, jolla on amatöörivuosiltaan plakkarissa US Junior Openin ykköstila.

Zalatoris oli osallistujalistalla jo joulukuun alussa pelatussa Tigerin kutsukilpailussa, mutta hän joutui jättämään sen väliin. Nuorukainen oli nimetty myös USA:n Presidents Cup -joukkueeseen, tämäkin jäi pelaamatta.

Zalatoris näytti sitoutuneisuuttaan joukkuekisaa kohtaan kannustaessaan tiimiään kentän laidalla.

Nälkää taitojen osoittamiseen ja erityisesti voittamiseen Zalatorisilla on edelliskaudelta varastossa riittämiin.

Vahvinta osaamisaluetta ovat lähestymiset, joissa hän oli päättyneellä kaudella tilastoissa ykkönen. Avauksissa (11.) Zalatoris on myös ykkösketjua.

Toiset sijat ja monet muut läheltä piti tilanteet ovat kääntyneet häntä vastaan harmittavan usein tappioiksi viheriöiden ympäristössä ja puttipelissä.

Tulevan kauden kisoissa suuri haaste onkin saada keskinkertainen lähipeli (74.) ja supertähden työkalupakkiin vaatimaton putti (103.) useammin terävään iskuun.

Will Zalatoris, Strokes Gained 2021-2022

Kapalua Resortin Plantation Coursella pelataan erittäin usein loistotuloksia. Vaatimattomalla lähipelillä tai putilla on hyvin vaikeaa menestyä. PGA Tourin 72 -reiän ennätyksiä sillä ovat tehneet Ernie Els ja viimeksi 2022 Cameron Smith (-34), joka kukisti Jon Rahmin lyönnillä.

Kaikkien aikojen tarkin lähestyminen Scottish Openissa

Will Zalatorisin mainetekoihin liitettiin heinäkuussa pelatussa Scottish Openissa tarkkuudessa vertaansa vailla oleva lähestyminen.

US Openissa pidemmän korren vetänyt Mattt Fitzpatrick oli sijoitettu kahtena ensimmäisenä päivänä Zalatorisin kanssa samaan ryhmään.

Twiitissä näkyvä lähestyminen jää lopputuloksen osalta golfin historiaan. Se saattaa olla lajissaan jopa ensimmäinen PGA Tourilla.

Pallon päätyminen merkkausnastan päälle on todennäköisyyslaskelmien mukaan moninkertaisesti vaikeampaa kuin hole-in-onen tekeminen. Kun se tapahtuu vielä edellisen majorin ykkösen ja kakkosen yhteistyönä, on lopputulos käsittämättömän upea ja hauska sattuma.

Etsi luettavaa