Hyppää sisältöön

Voitto tuli, mutta armeija kutsuu – Si-Woo Kimin tiimalasissa aika on käymässä vähiin

Si-Woo Kim nappasi sunnuntaina uransa kolmannen PGA Tour -voiton.

Huippu-urheilijan status ei ole syy välttää asevelvollisuuden suorittamista Koreassa, vaikka ammattilaisgolfarille se voi tarkoittaa putoamista huipulta jopa lopullisesti.

Si-woo Kim voitti sunnuntaina PGA Tourilla ja loikkasi maailmanlistalla 48:nneksi. 25-vuotiaan korealaisen jälleen nousuun kääntynyttä uraa varjostaa kuitenkin yksi asia: toistaiseksi suorittamatta oleva asevelvollisuus.

Siinä missä Suomen urheilujoukot mahdollistavat urheilijoille mahdollisuuden harjoitella asevelvollisuuden aikana, Etelä-Koreassa tilanne on toinen. Sen aikana huippu-urheilijat joutuvat sykkimään samalla tavalla kuin muutkin ja lähes neljä kertaa pidempään kuin Suomessa.

Koreassa palvelusaika on lyhimmillään 21 kuukautta, Suomessa alle puoli vuotta.

Koreassa asevelvollisuudesta ei myöskään luisteta helpolla. Kikkoja voi koettaa, mutta kiinnijäämisen riski on suuri, ja sitä pidetään häpeällisenä.

Vapautuksen armeijasta saavat mielenterveysongelmaiset ja riittävän vakavasta fyysisistä vaivoista kärsivät. Jotkut ovat menneet jopa niin pitkälle, että ovat katkaisseet sormen välttääkseen armeijaan joutumisen tai lihottaneet itsensä ulos armeijasta.

Olympiamenestys ainoa poikkeus

Kolmannen voiton saavuttaminen PGA Tourilla ei myöskään ole riittävän suuri syy välttää armeijaa.

”En ole vielä suorittanut asevelvollisuutta, mutta korealaisena suunnittelen sen tekeväni, mutta en vain tiedä vielä milloin”, Kim sanoi voiton jälkeisessä haastattelussa.

Kimillä aika siviilissä on käymässä vähiin, sillä Etelä-Koreassa armeija pitää olla suoritettuna 18–28 vuoden ikäisenä. Hän täyttää kesäkuussa 26 vuotta.

Ei ole tavatonta, että PGA Tourin voittajakategorian pelaajat lähtevät kesken urakiidon takaisin koreaan armeijan harmaisiin. Esimerkiksi Seung-Yul Noh palasi kisoihin viime vuonna suoritettuaan asepalveluksen. Sangmoon Bae puolestaan pääsi pois armeijasta vuonna 2018.

Kummankaan ura ei ole lähtenyt armeijatauon jälkeen lentoon. Maailmanlistalla parhaimmillaan 26:ntena ollut Bae on valahtanut 700 sijan huonommalle puolelle. Nohin sijoitus tuoreella listalla on 690:s.

Tällä hetkellä paras korealainen miespelaaja on Sungjae Im, jonka sijoitus maailmanlistalla on 17:s. Hänkään ei ole vielä käynyt armeijaa, mutta yksi takaportti hänellä ja muilla korealaisilla huippu-urheilijoilla on: olympiamitalin voittaminen toisi vapautuksen armeijasta.

Tässä mielessä Kim ja Im seuraavat varmasti mielenkiinnolla sitä, voidaanko Tokion olympialaisia järjestää edes tänä vuonna.

Heille kisassa voi olla panoksena koko loppu-ura.

Etsi luettavaa