Hyppää sisältöön

Voiko Gumbölen lunastushinta olla negatiivinen – puheenjohtaja Potila erosi hallituksesta

Gumböle Golfin tulevaisuus voi olla uhattuna

Juristin mukaan Gumböle Golfin IIA-osakkeen kauppahinta voi muodostua negatiiviseksi. Lunastusvaatimuksia puoltava Gumböle Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Potila erosi eilen hallituksesta.

GoGolfin eilinen uutinen Gumböle Golfissa käynnissä olevasta lunastusmenettelystä on herättänyt paljon kiinnostusta.

Jonkin verran keskustelua on herättänyt se, voiko IIA-osakkeen lunastushinta olla negatiivinen vai voivatko lunastusta vaativat osakkaat päästä samalla eroon osakkeeseen kohdistuvasta noin 11 500 euron velkaosuudesta.

Lunastusvaatimuksen lähettäneet ehdottavat hakemuksessaan, että kauppahinta olisi yhden euron, jolloin velat siirtyisivät Gumböle Golf ry:n nimiin. Golfseura omistaa Gumböle Golf Oy:stä selvästi yli 90 % I-sarjan osakkeittensa turvin. Golfseuran näkemys osakkeiden arvosta on varmasti eri, ja se lähettää oman vastineensa vähemmistöosakkaiden lunastusvaatimukseen Keskuskauppakamarille 9.11. mennessä.

Lopullisen kauppahinnan ratkaisevat Keskuskauppakamarin nimeämät välimiehet välimiesmenettelyssä. Mutta voiko kauppahinta ylipäätään olla negatiivinen? 

”Sinänsä ei taida olla lain tasoista säädöstä siitä, että kauppahinnan tulee olla positiivinen. Osakeyhtiölain mukaan välimiehet päättävät, mikä on lunastettavien osakkeiden käypä arvo. Yleensä tätä arvoa lähdetään hakemaan toteutuneiden kauppojen pohjalta, mutta jos ne eivät ilmennä osakkeen todellista arvoa, niin välimiehet voivat toki päätyä helposti muuhunkin ratkaisuun”, eräs GoGolfin haastattelema juristi kertoi.


”En ymmärrä, miksi se olisi esimerkiksi euron, jos osakkeella on sen omistajalle huomattava negatiivinen arvo.”


Kuten eilen uutisessamme arvioimme, golfkentän osakkeen käypä arvo voi olla vaikeaa määrittää, koska esimerkiksi Gumböle Golfin osakkeilla ei ole juuri käyty kauppaa viime vuosina.

”Käypä arvo on tosiaan ratkaiseva. En ymmärrä, miksi se olisi esimerkiksi euron, jos osakkeella on sen omistajalle huomattava negatiivinen arvo. Tähän negatiivisen arvon tilanteeseen osakeyhtiölain lunastussäännöt eivät ole tehty ja osa mekanismeista tuntuu aika hassuilta negatiivisen lunastushinnan tilanteessa, mutta sinänsä ne toimivat”, juristi jatkoi.

Gumböle Golfissa on ollut tilanne päällä lokakuun ajan, kun on alun perin viisi kenttäyhtiön osakasta jätti lunastusvaatimuksen Keskuskauppakamarille. Ensimmäinen hakemus on jätetty 27.9. ja loput lokakuun 10. päivään mennessä. Yksi lunastusvaatimuksen jättäneistä oli hallituksen puheenjohtaja Tapio Potila, joka myöhemmin veti lunastusvaatimuksensa pois käsittelystä.

Aiemmin tällä viikolla Potila erosi Gumböle Golf ry:n hallituksesta ja eilen hän jätti sähköpostitse eropyynnön myös osakeyhtiön hallituksesta. Gumböle Golfin hallitus piti myöhemmin eilen kokouksen, johon Potila ei enää osallistunut.

Potilan lisäksi kolmen muuta lunastusvaatimuksen jättänyttä on aiemmin toiminut Gumböle Golf Oy:n hallituksessa. Yksi heistä on Gumböle Golfin entinen toimitusjohtaja.

Etsi luettavaa