Hyppää sisältöön

Virkistetäänpä muistia: Tässä on viisi golfin sääntöä, joita et välttämättä tiennyt

Bunkkerissa voi haravoida jälkiä ennen lyöntiä

Vuonna 2019 golfsäännöt kokivat merkittävän uudistuksen. GoGolf kertasi sääntökirjaa ja löysi viisi kohtaa, joita et välttämättä tiennyt.

Golfin säännöissä on yli 200 sivua. Harva klubipelaaja on opetellut golfin sääntöjä ulkoa, eikä se ole tarpeenkaan. Tärkeää on, että perussäännöt on hallussa, jotta peli etenee sujuvasti. Sitä paitsi nykyään älypuhelimeen voi ladata applikaation

Välillä kentälle tulee eteen tilanteita, joissa huuli menee pyöreäksi tai säännöissä on epäselvyyttä pelaajien kesken. Tällaisia tilanteita on tullut vastaan viime aikoina vuonna 2019 tapahtuneen sääntömuutoksen vuoksi, kun osa pelaajista elää vielä vanhaa aikaa.

Poimimme viisi kohtaa, joita et välttämättä golfin säännöistä vielä tiennyt

Tiesitkö, että…

…että voit vaihtaa pallon kesken reiän?

Vanhoissa säännöissä pallon korvaaminen toisella oli kiellettyä kesken reiän paitsi jos pallo oli vioittunut, mutta uudet säännöt sallivat pallon vaihtamisen seuraavissa tapauksissa:

  • Kun pelaaja vapautuu jonkin säännön nojalla, joko pudottamalla tai asettamalla pallon, Esimerkiksi, jos pallo on kiinteässä haitassa, estealueella, pelaamattomassa paikassa tai palloa siirretään talvisäännön nojalla.
  • Kun pelaaja pelaa uudestaan sieltä, mistä edellinen lyönti lyötiin.

Jos kuitenkin pallo vain asetetaan takaisin paikalleen, esimerkiksi jos se liikkuu sitä etsiettäessä, palloa ei saa vaihtaa toiseen, vaan hänen jatkettava alkuperäisellä pallolla.

Sääntö 14.2a

…kaksoiskosketus on vain yksi lyönti

Jos pelaaja osuu lyödessään palloon vahingossa useammin kuin kerran lyönnin aikana, tämä lasketaan yhdeksi lyönniksi eikä tästä seuraa rangaistusta.

Aiemmin kaksoiskosketuksesta seurasi rangaistuslyönti.

Sääntö 10.1a

…bunkkeria voi tasoittaa ennen lyöntiä

Jalanjäljet bunkkerissa voi tasoittaa myös ennen lyöntiä. Esimerkiksi kävellessään omalle pallolle, hän voi samalla tasoittaa jälkensä, mikä nopeuttaa peliä. Myös bägin tai muut mailat voi asettaa bunkkeriin.

Golftuomari Arto Teittinen kuitenkin muistuttaa, että pallon asema ei saa parantua. Teittisen mukaan jälkiä ei kuitenkaan kannatta tasoittaa ennen lyöntiä pallon ympäriltä.

”Pelaajalla on on oikeus on siistiä aluetta, mutta pallon asema ei saa parantua. Tässä pitää kuitenkin olla äärettömän varovainen, sillä kilpailuissa pelaaja yleensä häviää kaikki keskustelut, jos on pienkin mahdollisuus, että pallon asema paranee”, Teittinen toteaa.

Sääntö 12.2b

…et saa paikata alastulojälkeä foregriinillä

Lyöt pallon keskellä väylää, mutta muutama metri pallon etupuolella on paikkaamaton lyöntijälki ja lähellä sitä irronnut pala turvetta, joka pistää silmään. Ennen kuin alat paikata divotia, kannattaa muista sääntö 8.1a. Se kieltää jäljen korjaamisen, mikäli se voi vaikuttaa seuraavaan lyöntiin.

Tuomari Teittisen mukaan tämä sääntökohta on kuitenkin hieman tulkinnanvarainen.

”Tapauskohtaisesti näkee, mikä parantaa ja helpottaa”, Teittinen sanoo.

Hän ei itse esimerkiksi välttämättä antaisi rangaistusta, mikäli tarkoituksena on lyödä korkea lyönti ja korjaamaton lyöntijälki on muutaman metrin pallon etupuolella, mutta toisenlaisiakin tulkintoja on tehty.

Viheriön ympäristössä pitää olla varovaisempi. Esimerkiksi chipatessa tai putatessa pallon alastulojälkeä ei saa korjata, jos se sijaitsee foregriinillä. Jos alastulojälki on kuitenkin viheriöllä, sen saa paikata ennen lyöntiä, vaikka oma pallo ei olisikaan viheriöllä.

Sääntö 8.1a

…rangaistusta ei seuraa, jos pallo liikkuu sitä etsiessä

Kun palloa etsii karheikosta tai metsästä, saatat vahingossa astua sen päälle tai potkaista sitä. Äkkiseltään luulisi, että rangaistushan siitä seuraa, mutta hätä ei ole tämän näköinen.

Jos siirrät pallon takaisin alkuperäiselle paikalleen – yleensä tämä joudutaan arvioimaan parhaan käsityksen mukaan – vahingosta ei rangasta, vaan peliä voi jatkaa muina miehinä.

Sääntö 7.4.

Juttu tarkennettu klo 11.14: nykyään sana poistettu kohdasta bägin tai muut mailat voi asettaa bunkkeriin.

Etsi luettavaa