Vincent Norrman Irish Openin sankari – puttipeliinsä pettynyt Sami Välimäki 23:s

Vincent Norrmanilla ja caddie Sean Mcdonaghilla on loppukaudesta ja vuonna 2024 mahdollisuuksia rakentaa kilpailuohjelmansa lähes mielensä mukaan kahden voiton ansiosta. KUVA: GETTY IMAGES

Vincent Norrman nousi Irish Openin voittoon kuuden lyönnin takaa päivän parhaalla tuloksella (-7). Rory McIlroy romahti täydellisesti noustuaan kierroksen alkuvaiheilla jakamaan kärkipaikkaa.

Pohjoismaalaisilla nuorilla pelaajilla kulkee tällä hetkellä pääkiertueilla todella vauhdikkaasti.

USA:ssa amatöörinä ja ammattilaisena enimmäkseen pelannut Vincent Norrman varasti voiton K Clubilla pelatussa Irish Openissa heikosti sunnuntaina pelanneilta kärkimiehiltä upealla kirillään.

Edellisviikolla voiton Sveitsin kisassa ja paikan Ryder Cupin nappasi Norrmanin maanmies Ludvig Åberg.

PGA Tourilla FedEx Cupin kahdessa viimeisessä kilpailussa Norjan Viktor Hovland oli ylivertainen sankari.

Tanskalaisillakin on syytä juhlaan, 22-vuotias Nicolai Højgaard valittiin villillä kortilla Ryder Cupiin.

14:s kisa – toinen voitto

Norrman teki sunnuntaina ensimmäisen birdiensä seitsemännellä, toisen yhdeksännellä. Sisääntulossa niitä kertyi vielä viisi lisää.

Yhteistuloksen (-14) ei ennakko-odotusten mukaan olisi pitänyt riittää voittoon, mutta kolmen päivän jälkeinen kärkikolmikko Hurly Long-Jordan Smith-Rory McIlroy hapuili ratkaisevalla tavalla jo ennen viimeisiä reikiä.

”Kaksi ensimmäistä birdieä saivat minut syttymään. Olin ehkä lopussa hieman onnekaskin. Joka tapauksessa tämä voitto on todella suuri ja merkityksellinen”, kiertueen pistelistalla seitsemänneksi, ja maailmanlistalla 80:n ensimmäisen joukkoon nouseva Norrman iloitsi.

Hänen ensimmäinen voittonsa tuli heinäkuun puolivälissä USA:n puolella Barbasol Championshipissa, joka oli PGA Tourin ja DP World Tourin yhteiskisa.

Ammattilaiseksi Norrman on siirtynyt jo kesällä 2021. Kilpailukokemusta hän on hankkinut tämän jälkeen rutkasti Korn Ferry Tourilta, jonne voittojen jälkeen ei vähään aikaan tarvitse palata.

Kaksi voittoa 14:n ensimmäisen kisan aikana DP World Tourilla on luonnollisesti uusi ennätys ruotsalaisille pelaajille.

Positiivinen ongelma USA:ssa yhdessä avovaimonsa Frida Kinhultin kanssa asuvalla Norrmanilla on se, että hänellä on voittajakategoria molemmille pääkiertueille.

Rory McIlroy uitti mahdollisuutensa

Vahvasti palloa kierroksen alkuvaiheilla lyönyt Rory McIlroy nousi kahden birdien avulla jakamaan kärkipaikkaa. Tässä vaiheessa suuri osa irlantilaiskatsojista uskoi vahvasti suosikkinsa voittoon.

Toisin kävi.

McIlroy teki kuitenkin tenniskielellä kaksi pakottamatonta helppoa virhettä lyömällä alle 150 metrin matkoilta kaksi lähestymistään veteen (7,11).

Nämä yllättävät erheet, sekä tulokorttiin tulleet tupla ja bogey menivät selvästi McIlroyn ihon alle.

Takaa-ajajaksi hänestä ei enää ollut, 16:lla kotiyleisön suosikki upotti veteen vielä kaksi palloa tehden triplan.

Sijoitukseksi tuli 16.

Kolmen kierroksen jälkeen johtanut Hurly Long (-13) kipusi vaikeuksistaan huolimatta toiseksi. Kauden aiempi paras sijoitus oli päälle 30:n, joten saksalaiselle kakkostilakin oli todella kova saavutus.

Putti vei Välimäen mahdollisuudet

Sami Välimäki (71-69-71-69,-8) jäi voittaja Norrmanille vain kuusi lyöntiä. Erittäin tasaisessa kilpailussa se riitti kuitenkin vasta sijalukuun 23:s.

”Avauskierroksen jälkeen sain lähestymiseni toimimaan. Puttaaminen oli kuitenkin läpi kisan vaikeaa. Ei siinä mitään ongelmaa mielestäni ollut, linjojen kanssa olin vain hieman ulalla.”

Tilastot tukevat Välimäen analyysiä. Strokes Gained -tilastossa hän oli 105:s, kierrosta kohden hän hävisi keskivertoputtaajalle -0.52 lyöntiä.

”Kärkimiehet pelasivat yllättävänkin kovaa tulosta, alkuviikosta kenttä tuntui nimittäin melko tiukalta. Omalta kohdaltani tämä oli kohtuullisen hyvä kisa.”

Tourin pistelistalla Välimäki putosi yhden sijan (26.).

Tulevalla viikolla suomalaiskolmikko Välimäki, Kalle Samooja, Tapio Pulkkanen pelaa BMW PGA Championshipissa.

”Parina edellisvuonna en ole siellä onnistunut. Wentworthissa menestyminen vaatii hyvää draivaamista. Mikäli onnistun sillä saralla yhtä hyvin kuin täällä, mahdollisuuksia on”, Välimäki ennakoi.

Tapio Pulkkanen (70-72-71-71,-4) kiri viimeisenä päivänä hetkeksi aikaa Välimäen rinnalle. Kahdelle viimeiselle tekemänsä bogeyt pudottivat Hattu-Tapion sijalle 54:s.

Pistelistalla nousua tuli vain yhden sijan verran (144.) Matkaa sijaluvulle (117.) joka kauden päätyttyä alustavan ennusteen mukaan takaa vahvan kortin uusimisen on edelleen melkoisesti.

”Tämä tuntui sellaiselta kisalta, jossa sain pitkästä aikaa pitkää lyöntiä haltuun. Se tuntui jo omalta. Hyvällä spiritillä suuntaan Wentworthiin, ei tarvitse kisaa ennen lähteä etsimään svingiä rangelta”, Pulkkanen iloitsi.