Hyppää sisältöön

Viktor Hovlandia jännitti ratkaisun hetkillä: ”Olin epämukavuusalueellani”

Viktor Hovlandin saavutti uran toisen PGA Tourin voittonsa samalla kaavalla kuin ensimmäisen Puerto Ricossa

Norjalaisnuorukainen etenee junan tavoin kohden supertähteyttä ja paikkaa Ryder Cup-joukkueessa. Maailmanlistalla hän on 15.

Meksikossa  Playa del Carmenin lomakeskuksen El Camaleon Golf Clubilla pelatun kisan käsikirjoitus kulki tutun kaavan kautta. Greg Normanin suunnittelema kenttä on raivattu umpimetsään, jossa väylän ja karheikon missaaminen vie pallon viidakkomaiseen metsään tai vesiesteeseen. 
Väylälle osumisen jälkeen lähestymiset ovat helppoja. Viikonlopun kisassa hyvää tulostasoa avittivat kovat sateet, jotka pehmittivät viheriöt helpoiksi kohteiksi. Pallon pystyi pidemmälläkin raudalla pudottamaan lipun viereen.

Argentiinan Emilio Grillo johti kahden kierroksen jälkeen neljällä, ennen viimeistäkin vielä yhdellä. Päätöspäivänä tahtipuikon otti vähemmän yllättävästi 23-vuotias Viktor Hovland, jolla oli kisan paras osumaprosentti viheriöihin ja normaalia parempi puttiviikko.

Norjalainen johti kahdella ennen yhdeksää viimeistä, mutta yhden bogeyn ja Aaron Wisen kovan vireen johdosta kamppaili tämän kanssa viimeiselle viheriölle asti. Wise pelasi pari ryhmää norjalaisen edellä missaten kahdella viimeisellä muutaman metrin mittaist birdieputtinsa.

Viktor Hovland löi viimeisellä lähestymisensä neljäään metriin ja upotti voittoputtinsa. Yhteistulos oli sama 20 alle kuin helmikuussa voittamassaan Puerto Ricon kisassa. 

Myös silloin hän ratkaisi pelin viimeisen reiän birdiellä.

”Kyllä minua jännitti. Kuvittelin jo menettäneeni pelin huonoon lähestymiseen 16:lla”, jossa hän selvitti loistavalla bunkkerilyönnillä parin.

”Olen epämukavuusalueella näissä tilanteissa, joissa pelasi kahta viimeistä reikää tietoisensa tilanteesta”, hän tunnusti TV-haastattelussa jossa toimittaja kehui hänen kylmäpäisyyttään.

Norjan golfin toinen tuleminen

Hovland on nostanut Norjan miesgolfin lyhyessä ajassa ojan pohjalta menestykseen, josta voi kehkeytyä piankin todella suuria tapahtumia. Hän voitti US Amateurin 2018 ja näytti onnistuneesti hauista amatöörinä pelaamissaan majoreissa ollen Mastersissa 12:s ja US Openissa 32.

Ammattilaiseksi siirtymisen jälkeen huomiota herätti hänen tekemänsä PGA Tourin ennätys perättäisissä kierroksissa (19) joissa hän alitti 70 lyönnin rajan, sekä päättyvän kauden majorien sijoitukset 13. ja 33.

Mastersiin hän ei mahtunut, vaikka oli jo useita viikkoja ennen Augustan tapahtumaa maailmanlistalla 23. 

Hovland on osoittautunut erittäin konemaisen varmaksi pallonlyöjäksi, jonka lähipeli ei vielä ole noussut pitkän pelin tasolle. Suoritusvarmuus on huippuluokkaa ja tuloslistalla sijaluvut 30:n joukkoon tulevat jo normisuorituksella.

Suzann Pettersen oli 2000-luvun alkuvuosista  reilun 15 vuoden ajan maailmanhuippuja ja Norjan golfin suuri yksinäinen.

Viktor Hovlandilla on kaikki eväät nousta Pettersenin tavoin samaan luokkaan, maailmanlistalla piankin kymmenen joukkoon sekä jossain vaiheessa major-voittajaksi. Syksyn 2021 Ryder Cupiin hänellä on jo toinen jalka erittäin tukevasti sisällä.

Eurooppalaisista nuorista tähdistä norjalainen USA:n kokemustensa ja  PGA Tourin menestystensä johdosta ylivoimainen ykkönen.

PGA Tour, Meksikon kisa, Tuloslista 

Golf, maailmanlista

Etsi luettavaa