Hyppää sisältöön

Viktor Hovland matkalla kohden FedEx Cupin sankaruutta ja valtavaa dollaripinoa: ”Lähipelin kehittyminen on menestyksen avain”

Viktor Hovland (oik.) jätti Collin Morikawan (vas.) täysin statistin asemaan Tour Championshipin kolmannella kierroksella. KUVA: GETTY IMAGES

Hurjaan vireeseen noussut norjalainen on Tour Championshipissa kuuden lyönnin johdossa ennen Xander Schauffelea East Lake Golf Clubilla. Kokonaiskilpailun voittaja kuittaa $18,000,000.

PGA Tourin kahdessa viimeisessä finaalikisassa Norjan Viktor Hovland on soitellut ensiviulua vastustamattomalla tavalla.

Edellisviikolla hän riisti viimeisenä päivänä voiton maailmanlistan ykköseltä BMW Championshipissa Scottie Schefflerilta viimeisen päivän tuloksella 61,-9.

Tämä oli FedEx Cupin kaikkien aikojen paras tulos, kierroksen toinen puolisko (28 lyöntiä) nostettiin asiantuntijoiden arvioissa yhdeksi kovimmista suorituksista tilanne huomioiden PGA Tourin historiassa.

Meneillään olevassa Tour Championshipissa Hovland (68-64-66,-12) on ollut kahdella viimeisellä kierroksella paras.

Lauantaina hän antoi tyrmäystippoja kisaa kanssaan johtaneelle Collin Morikawalle, joka taipui norjalaiselle seitsemällä lyönnillä (66-73) huonon sään viivästyttämällä kierroksella. Viimeiset väylät kärkipari pelasi hämärän ollessa jo laskeutumassa kentän ylle.

Lähipelin kehittyminen vie paineita kenttäpeliltä

”FedEx Cupin voittaminen olisi todella makea saavutus. Se on kisa, johon kulminoituvat kaikki kauden aiemmat saavutuksemme”, Hovland muistutti.

Hovlandin kausi ollut uran paras. BMW Championshpin ja Jack Nicklauksen kutsukisan (Memorial Tournament) voittojen lisäksi hän pelasi majorit ensimmäistä kertaa urallaan mallikkaasti.

Mastersissa Hovland oli seitsemäs, PGA Championshipissa toinen. U.S. Openissa sekä The Openissakin norjalainen oli 20:n joukossa.

”Olen entistä kokonaisvaltaisempi pelaajana. Lähipeli on parantunut merkittävästi, sen johdosta selvitän up & downeja huomattavasti paremmalla prosentilla. Tämä vie paineita kenttäpeliltä”, Hovland analysoi.

Sunnuntain kierrokselle haastajaksi lähtevä Xander Schauffele pääsi lauantaina kierrostuloksellaan (-2) lähimmäksi Hovlandia.

Kuuden lyönnin kiinniottaminen on hurja haaste.

Siitäkin huolimatta, että Rory McIlroy onnistui siinä edellisvuonna kiriessään sunnuntaina Scottie Schefflerin ohi voittoon.

”Minun on kyettävä luomaan hänelle painetta jo ensimmäisen yhdeksikön aikana. Teen parhaani, mutta Viktor on tällä hetkellä todella vaikeasti lyötävissä. Hän on tehnyt valtavasti töitä pelinsä kehittämiseksi”, vuoden 2017 FedEx Cupin voittaja suitsutti kisan kärkimiestä.

Supertähdet kuutamolla

Ennen viimeistä kierrosta on käytännössä selvää, että FedEx Cupin voittaja ei ole kukaan maailmanlistan neljästä ensimmäisestä.

Scottie Scheffler (+3) oli lauantaina syväjäässä, myös Jon Rahm (+1) ja selkävaivainen Rory McIlroy (+1) menettivät yhdessä listan nelosen Patrick Cantlayn tavoin mahdollisuutensa kokonaiskisan voittoon.

PGA Tourin kausi on Players Championshipin voitosta huolimatta muodostumassa etenkin Scottie Schefflerille melkoiseksi pettymykseksi.

Maaliskuun jälkeen hän ei voittanut yhtään kisaa, majoreissa jäi luu käteen lähinnä puttipelin jatkuvan takeltelun johdosta. FedEx Cupin finaaleissa hän on ollut ratkaisun hetkillä pehmeä sekä BMW Championshipissa, kuin myös meneillään olevassa kisassa.

Voittaja kuittaa neljäsosan FedEx Cupin potista

FedEx Cupin viimeisen finaalin, Tour Championshipin jälkeen palkintorahat ( $ 75, 000,000) jaetaan kauden kokonaissijoitusten perusteella.

Finaaliin selvinneet saivat kisaan lähtiessään 0-10 lyöntiä bonusta aiempien menestystensä mukaisesti.

Scottie Schefflerin lähtötilanne oli -10, listan kakkosen Viktor Hovlandin -8.

Sijoilla 25-30 ennen Tour Championshipia (par) antoivat Schefflerille kymmenen lyöntiä eteen.

Huomionarvoista onkin, että sijalta 24:s taistoon lähtenyt Collin Morikawa (-1) oli kahden kierroksen jälkeen kivunnut hurjilla tuloksilla 61-64,-15 yhteistuloksessa (-16) Viktor Hovlandin rinnalle kisan kärkeen.

Tässä lopullinen palkintorahojen jakauma kärkimiesten osalta. Voittaja vie potista lähes neljäsosan.

Toiseksi sijoittuneen osuus jää tähän verrattuna reiluun kolmasosaan.

1: $18,000,000

2: $6,500,000

3: $5,000,000

4: $4,000,000

5: $3,000,000

6: $2,500,000

Palkintorahaa jaetaan PGA Tourin 150:lle ensimmäiselle. Listan sijoilla 126-150 olevatkin kuittaavat pelaajaa kohden

$ 85,000.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa