Hyppää sisältöön

Viktor Hovland haastajana – Sungjae Im ja Collin Morikawa maailman parhaat alle 25-vuotiaat golfarit

Paikka majoreihin on vielä lunastamatta

Norjalaissensaatiolle ennakoitiin jopa paikkaa tulevan syksyn Ryder Cupiin. Tuloskunnon ehdyttyä Hovland joutuu seuraavien viikkojen aikana taistelemaan paikasta Mastersiin ja US Openiin.

Viktor Hovlandi teki vahvan läpimurron golfmaailman tietoisuuteen kausilla 2018-2019. 

USA:ssa opiskellut Hovland voitti US Amateurin 2018,  hän oli paras amatööri 2019 Mastersissa (32.) ja US Openissa, (12.) jossa murskaantui Jack Nicklauksen amatöörien tulosennätys.

PGA Tourille jalkansa saanut Hovland pelasi 19 perättäistä kierrosta alle 70:n lyönnin, joka on tärisyttävästi PGA Tourin ennätys.

Vastaavaan sisääntuloa maailman ykköskiertueelle ja majoreihin on hyvin harvalla.

Hovland kipusi reilut pari kuukautta ammattilaiseksi siirtymisensä jälkeen jo maailmanlistalla sadan joukkoon, parhaimmilllaan 89:ksi.

Alkanut  kausi on Hovlandille ensimmäinen kokonainen ammattilaisena. Käytännössä hän kykenee jakamaan aikansa haluamansa mukaan PGA Tourin ja ET:n välillä.

Tuloskunto kuitenkin hävisi syyskuun lopulla, jonka jälkeen Hovland on pelannut seitsemän kisaa karsiutuen kolmasti paras sijoitus on vaatimattomasti 23:s.

Mastersiin ja US Openiin vaaditaan lisänäyttöjä

Hovland on nyt yllättävässä tilanteessa. Tie menestystä tuottaneisiin majoreihin on tukossa, puheet Ryder Cupista ovat hänen osaltaan hiljentyneet – ainakin toistaiseksi.

Maailmanlistalla sijalle 102:s pudonneen norjalainen pitäisi nousta 50:n joukkoon reilun kuukauden sisälllä, jottei Augusta Nationalin kokeminen toisen peräkkäisen kerran jäisi väliin.

Hän pelaa parhaillaan PGA Tourin kakkoskisaa Puerto Ricossa. Avauspäivän tulos 68,-4 vei kärjen tuntumaan.

Hovlandin tavoin nopeasti huipulle nousseita nuoria pelaajia on tällä hetkellä pitkä lista. Sami Välimäki ei mahdu vielä kärkikymmenikköön, mutta nopeita nousuja seuraaville tasoille hän on tehnyt aiemminkin.

Korean nuori teräsmies, Sungjae Im on pelannut PGA Tourilla ahkerammin kuin kukaan muu

Korean nuori teräsmies, Sungjae Im on pelannut PGA Tourilla ahkerammin kuin kukaan muu

GETTY IMAGES

Maailman parhaaksi alle 25-vuotiaaksi golfariksi ehdokkaita on käytännössä kaksi, Sungjae Im ja Collin Morikawa.

Korean Sungjae Im on  maailmanslistalla korkeammalla (32:s), vaikka ei vielä ole voittanut PGA Tourilla. Paikka Mastersiin on jo varma.

Colin Moirikawa pelaa parhaillaan WGC:n kisaa Meksikossa.

Colin Moirikawa pelaa parhaillaan WGC:n kisaa Meksikossa.

GETTY IMAGES

USA:n Collin Morikawa (23-v) teki häkellyttävän  nousun PGA Tourin huipulle siirryttyään Hovlandin ja Matthew Wolffin tavoin ammattilaiseksi kesällä 2019.

Reilun puolen vuoden aikana sijoituksia kärkikymmenikköön kertyi viisi, joista yksi voitto. Morikawa on  maailmanlistalla 49:s, ja vahvasti ehdolla kauden ensimmäiseen majoriin.

Alle 25-vuotiaista pelaajista Morikawa voidaan arvioida Imin paremmasta listasijoituksesta huolimatta jopa ikäistensä ykköseksi nopeamman nousun ja voittonsa ansiosta.

Joaquin Niemann (vas.) oli Chilen ensimmäinen edustaja Presidents Cupissa

Joaquin Niemann (vas.) oli Chilen ensimmäinen edustaja Presidents Cupissa

GETTY IMAGES

Chilen Joaquin Niemann (21-v) voitti PGA Tourilla syksyllä, pelasi Imin tavoin Presidents Cupissa. Maailmanlistalla 67:na oleva chileläinen tarvitsee lisänäyttöjä Mastersiin. Amatöörien maailmanlistalla Niemann oli lähes vuoden ykkönen.

Unohtaa ei sovi toki svinginsä askelluksista kerralla mieleenjäävää Matthew Wolffia. 20-vuotias kalifornialainen voitti heti juhannuksen jälkeen PGA Tourilla Bryson DeChambeaun tiukassa taistossa. Tämän jälkeen menestys on ollut hyvin vaisua, mutta bighitterin saadaessa leimun päälle, hän voi saavuttaa piankin uuden ykköstilan. Matkaa 50:n joukkoon Hovlandin tavoin rutkasti, sijaluku on ennen viikonloppua 108:s

Augustaan mielii myös 25-vuotias pommittaja Cameron Champ, jonka kehitys on loukkaantumisten vuoksi hidastunut. Champ  (maailmanlistalla 79:s) ei ikänsä puolesta mahdu viiden pääehdokkaan joukkoon.

Rasmus Højgaard tuulettaa uusinnan päätyttyä voittooan ET:n kisassa Etelä-Afrikassa, Antoine Roznerin kohtaloksi tuli kakkostila yhdessä Renato Paratoren kanssa.

Rasmus Højgaard tuulettaa uusinnan päätyttyä voittooan ET:n kisassa Etelä-Afrikassa, Antoine Roznerin kohtaloksi tuli kakkostila yhdessä Renato Paratoren kanssa.

GETTY IMAGES

Euroopasta ei nuorten tähtien listaukseen ole tarjolla montaa ehdokasta. Tanskan kaksoset Rasmus ja Nicolai Hojgaard ovat 18-vuotiaina onnistuneet voittamaan ET:lla (Rasmus) ja sijoittumaan toiseksi (Nicolai).

Tasaisuus kuitenkin puuttuu vielä. Rasmuksen sijoitus maailmanlistalla on 203:s, Nicolain päälle 400:n.

Sami Välimäki (21-v) sijoittui uransa viidennessä ET:n kisassa Australiassa seitsemänneksi. Tällä meriitillä yhdistettynä loistokauteen satellittikiertueella ei vielä pääse edellä luokiteltuja tähtiä haastamaan, vaikka suomalaisittain molemmat saavutukset ovat ainutlaatuisia. Maailmanlistalla Välimäki on 369:s.

Yksikään Euroopan nykyisistä supertähdistä ei ole yltänyt voittoon pääkiertueella Sami Välimäkeä nopeammin

Yksikään Euroopan nykyisistä supertähdistä ei ole yltänyt voittoon pääkiertueella Sami Välimäkeä nopeammin

GETTY IMAGES

Kauden 2020 aikana asetelmat muuttuvat nuorten pelaajien kesken vielä moneen kertaan, ja ainakin yksittäisissä kisoissa Välimäki kykenee voittamaan nuorista tähdistä hyvällä pelillään kenet tahansa.

Viisikko Morikawa, Niemann, Hovland, Wolff ja Im on niin vahva, että jonkun heistä toivoisi kykenevän haastamaan isot tähdet myös majoreissa.

Imia lukuunottamatta muilla on  kuitenkin vielä osallistumisoikeuskin niihin lunastamatta.

Olympialaisin Tokioon varmoja oman maansa edustajia ovat Joaquin Niemann ja Viktor Hovland. Sungjae Im on niinikään maansa ykköspelaaja, mutta kaksi seuraavaa voivat vielä hänen paikkansa kyseenalaistaa. 

Hojgaardin veljeksistä Rasmus on nykyisellä sijoituksellaan vahva kandidaatti Tanskan toiseen paikkaan, sillä pelikiellossa oleva Torbjörn Olesen ehtii kesäkuun loppuun mennessä menettää valtaosaon pisteistään ja pudota kisakoneesta, vaikka panna loppuisikin.

Tulosseuranta Puerto Rico Open

Tulosseuranta WGC Mexico

Etsi luettavaa