Hyppää sisältöön

Viisi syytä, miksi pelisi ei kehity – moni luulee itsestään liikoja

GoGolfin päävalmentajan Timo Karvisen mukaan moni pitää itseään parempana golfarina kuin oikeasti onkaan.

Moni peliin liittyvä ongelma johtuu siitä, että golfari pitää itseään parempana kuin oikeasti onkaan. Avain kehittymiseen löytyy siitä, että pelaaja tunnistaa heikkoutensa ja alkaa vahvistaa niitä järjestelmällisesti. Tässä jutussa on listattu viisi syytä, jotka estävät sinua kehittymästä pelaajana.

Kehitys golfissa etenee portaittain. Pelin vaatimukset muuttuvat tulosten laskiessa ja kenttien vaikeutuessa. Usein kehityksen jarruna on puutteellinen pelin analysointi ja ymmärrys tuloksen teon vaatimuksista.

Monet pelaajat luulevat olevansa parempia kuin todellisuudessa ovat. Hidastunut kehittyminen voi johtua myös puutteellisesta harjoittelusta tai sitoutumisesta kehitysprosessiin.

Tässä viisi yleistä harhaluuloa, jotka estävät monia golfareita kehittymästä seuraavalle tasolle.

1. Liian vähäinen tai tehoton harjoittelu

Peliä kehittääkseen tulee kehittää kaikkia pelin osa-alueita oikealla metodilla. Harjoittelu jakautuu kahteen pääosaan:

  1. Eri lyöntien laadun kehittämiseen, eli toistoharjoitteluun.
  2. Tuloksen tekemistä kehittävään pelinomaiseen harjoitteluun.

Pelaajan on ensin selvitettävä, kummasta harjoitustavasta on kyse ja keskityttävä kerralla vain toiseen. Tämä siksi, että tekninen harjoittelu toteutetaan analyyttisellä aivopuoliskolla, kun itse pelaaminen tapahtuu tunteellisella.

Päämäärätietoinen harjoittelu mahdollistaa kehittymisen.

Päämäärätietoinen harjoittelu mahdollistaa kehittymisen.

Markus Sommers

2. Puutteellinen mailasetti

Useilla harrastepelaajilla on mailasetin koostumuksessa puutteita. Yleisimmin niitä havaitaan väyläpuiden ja rautojen välillä tai puutteellisena etäisyyshallintana wedgeissä.

Pelaajan tulisi olla utelias tilkitsemään kaikki etäisyyksien puutteet siten, että 14 mailasta saadaan mahdollisimman hyvä hyöty irti.

Monella pelaajalla on väyläpuiden ja pitkien rautojen välillä liian suuri aukko.

Monella pelaajalla on väyläpuiden ja pitkien rautojen välillä liian suuri aukko.

Markus Sommers

3. Lyöt lyhyemmälle kuin luulet

Pidemmillä väylillä moni pelaaja riuhtoo lyöntejä liiallisella voimalla. Tällöin unohtuu se tosiasia, että puhdas osuma on avain tarkkuuteen.

Lähestymislyönneissä pitkillä mailoilla onkin valtava ero eri tasoituksellisten pelaajien välillä. Lyöntipituuden kehittäminen on kolmen muuttujan yhteistyötä: fyysisten ominaisuuksien kehittämistä, lyönnin mekaniikan hallintaa ja oikean liikejärjestyksen optimointia eli biomekaniikkaa.

Kun väylät muuttuvat pidemmiksi, monelle paljastuu karu totuus omien lyöntien pituudesta.

Kun väylät muuttuvat pidemmiksi, monelle paljastuu karu totuus omien lyöntien pituudesta.

Timo Karvinen

  • Mainos: Varmista paikkasi syksyn suosituilla golfvalmennuksilla. Varaa paikkasi nyt osoitteessa golfvalmennus.fi. Kurssit alkavat 1.11. Ilmoittaudu mukaan.

4. Pelitilastointi on puutteellista

Jokaisella golfarilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Pelitilastoista näkee helposti mitkä pelin osa-alueet vaativat kehittämistä ja mitkä ylläpitoa.

Yksinkertaisillakin tilastoilla päästään pitkälle peliä kehitettäessä. Jos tilastoja ei ole, perustuu omien taitojen arviointi tunteeseen.

Tunne on huono mittari pitkällä aikavälillä, koska se vaihtelee suuresti sen mukaan, kuinka koemme pelin kunakin päivänä.

Kun tilastoit omaa peliäsi, opit nopeasti tietämään sen, mitkä osa-alueet vaativat kehittämistä.

Kun tilastoit omaa peliäsi, opit nopeasti tietämään sen, mitkä osa-alueet vaativat kehittämistä.

5. Uskot pikafiksaukseen

Erilaiselta tuntuva pieni muutos on pelille kuin maito, jonka eräpäivä häämöttää. Vaikka golf on herkkä peli ja vaatii jatkuvaa mukautumista, on perusteet syytä olla vahvalla pohjalla.

Ohjatulla talviharjoittelulla voit kehittää merkittävästi tasoasi ennen seuraavaa pelikautta. Asiantunteva valmennus on tuottava sijoitus pelisi kehittämiseen.

Sisäharjoittelukausi GoGolf Loungessa on lähtenyt vauhdilla käyntiin.

Sisäharjoittelukausi GoGolf Loungessa on lähtenyt vauhdilla käyntiin.

Hanni Tyry

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Hän opettaa Hills by GoGolfissa, Leppävaaran GoGolf Rangella ja GoGolf Loungessa. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa