Hyppää sisältöön

Viisi asiaa oppimalla useita lyöntejä pois tuloksesta!

Mikko Ilonen hakee menestystä The Irish Openista

Me näemme televisiosta ammattilaisten lyönnit. Ne yleensä ovat melko paljon parempia kuin omamme. On kuitenkin monia asioita näiden lyöntien taustalla, jonka takia ammattilaiset ovat äärimmäisen tehokkaita kuljettamaan pallonsa reikään vähillä lyönneillä.

Keräsimme listan asioista, jotka oppimalla harrastelijakin voi kehittyä monta lyöntiä paremmaksi – tekniikkaa muuttamatta! Nämä asiat opiskelemalla ja oppimalla voit parantaa peliäsi oikeasti useita lyöntejä kierroksessa. 

Jason Day tunnetaan tarkoista rutiineistaan

Jason Day tunnetaan tarkoista rutiineistaan

1: Rutiinit

Luuletko, että ammattilaiset kohtaavat vain mukavia lyöntejä ja ihania ajatuksia kierroksen aikana? Ei todellakaan. Ammattilaiset käyvät läpi täysin samaa painia demoneiden kanssa kuin harrastajat. Joillekin se voi olla lyhyt chippi, toiselle vastatuuleen lyöty draivi. Epämukavia suorituksia tulee useita kierroksen aikana, joista vain on selvittävä jalat kuivina. 

– Ammattilaiset ovat mestareita asennoimaan itsensä mahdollisimman hyvin epämukaviin lyönteihin. Kaikki perustuu rutiineihin, jotka toteuttamalla he pääsevät mukavuusalueelle tai ainakin mahdollisimman lähelle sitä epämukavissa tilanteissa. Rutiinit eivät aina tarkoita samojen liikkeiden toteuttamista ennen lyöntiä, vaan ne pitävät sisällään myös henkiset rutiinit. Käytännössä kyse on itsensä psyykkaamisesta valmiiksi jokaiseen lyöntiin. Rutiinit ovat osin automaattisesti muodostuvia, mutta niitä voi ja kannattaa myös harjoitella.

2: Pelistrategia

Maailman parhaat pelaajat ovat luoneet harjoituskierroksillaan tarkat suunnitelmat jokaisen väylän osalle. Missä kohtaa riskeerata, missä kohtaa painaa jarrua. Hyvä kierros muodostuu lähes aina kuitenkin siitä, että virheet jäävät pieniksi – toisaalta myös ammattilaistasolla pelikirjan on lähes pakko olla aggressiivinen. Niin tai näin, ammattilaiset muodostavat pelikirjan omien vahvuuksiensa mukaan – se pitää usein sisällään muutamia optioita tuulen suunnan ja vahvuuden varalta. Ammattilaiset lyövät hyvin harvoin harkitsemattomia lyöntejä, vaan myös virheille on jätetty sijaa. ”Golf is not a game of perfect” on useasti todettu.

– Treenaa pelistrategian muodostamista esimerkiksi kotikentälläsi. Tiedät, että on olemassa lyöntejä tai väyliä jotka eivät vain yleensä onnistu. Pohdi, voisiko kyseistä väylää pelata eri tavalla – kenties eri mailavalinnalla tai vaikka kierteellä. Jollekin väylälle saattaa yllättäen sopia mega slaissi ja se istuu paremmin silmään kuin normaali pikku fade. Erilaisia valintoja tekemällä oppii (myös kantapään kautta), minkälaisia vaihtoehtoja pallon kuljettamiseksi reikään voisi olla. Draivin lyöminen jokaiselle väylälle on usein hölmöä – usein väylän turvallisin ja levein kohta on jossain ihan muualla. 

3: Vastoinkäymisten hallinta

Mitä teki Jordan Spieth kun hän löysi The Openissa itsensä syvältä pusikosta ja hetkessä selkeänä altavastaajana väylän 13 kesken. Hän otti aikansa (älä toki ota ihan niin paljoa aikaa), pohti kaikki mahdolliset ratkaisumallit läpi ja teki yhden golfhistorian vaikuttavimmista bogeista. Kaiken sen surkeuden jälkeen mitä hän oli esittänyt läpi alkukierroksen, kaivoi hän seuraavalla väylällä täysin käsittämättömän lyönnin tehden melkein holarin. Sitten eaglen ja siihenkin perään kaksi birdietä. MISTÄ, kaiken tuon räpiköimisen päätteeksi???

-Tähän täydellisen vastauksen antaminen on varmasti mahdotonta, eikä yksittäistä reseptiä ole. Spieth ei kuitenkaan menettänyt malttiaan, vaikka kaikki meni täysin suunnitelman vastaisesti. Urheilija onnistuu ammentamaan jopa voimaa epäonnistumisista, joka on varmasti yksi golfin vaikeimmista taidoista. Tärkeintä lienee pysyä positiviisena, vaikka kaikki menisi päin metsiä, vesiesteitä ja outteja. Hae se fiilis ja tuuleta kun tällaisten jälkeen onnistut löytämään pelistä onnistumisia. Ole kuin Jordan Spieth. Tai ainakin niin Jordan Spieth kuin osaat olla.

4: Treenaa järkevästi ja ajatuksella

Golfin harjoittelu on todella vaikeaa – monella tavalla. Ammattilaisetkin pyrkivät kehittämään tekniikkaansa ja peliään samaan aikaan kun pitäisi olla valmis lyömään parhaita lyöntejä kisoissa. Ajoituksen löytäminen teknisten asioiden ja kisasuoritusten treenaamiseen on hieno taiteenlaji. Kisaviikoilla tai kierrosten alla olisikin hyvä oppia treenaamaan enemmän kohdeorientoituneesti tekniset asiat ”sivuuttaen”. Itselleen haastavien harjotteiden tekeminen ja läpäiseminen kohentaa itseluottamusta. Ajoittain on kuitenkin hyvä pohtia syvällisemmin mitkä pelin osa-alueet saattaisivat vaatia viilaamista. 

– Tapoja on monia. Treenaamisen pitäisi olla mielikuvituksellista, jossa lyödään mahdollisimman monia erilaisia lyöntejä ja haastetaan itseään. Hyvän kosketuksen löytäminen palloon lähipelialueella on loistava harjoitus myös täyteen lyöntiin. ”Vahva liike putissa on yllättävän lähellä täyttä lyöntiä”, sanoi Timo Rauhala kerratessaan hyvää puttiliikettä The Openin selostamossa. Pois rangelta hakkaamasta rytmistä rauta seiskoja. 

5: Katso ja opi oikeat lyöntivalinnat

Tämä pätee erityisesti peruschipeissä ja alueelta kun ollaan 50 metrin sisällä reiästä. Harrastaja kaivaa lähes poikkeuksetta käteensä lobwedgen, jolla joutuu tekemään ison liikkeen. Virhemarginaali kasvaa huomattavasti mitä enemmän mailassa on nostokulmaa. Toki täydellisellä osumalla ja arviolla voi tuntea itsensä hetkellisesti tour-pelaajaksi, mutta kahdeksan kertaa kymmenestä tuntee olonsa kädettömäksi aloittelijaksi. Hyvin useassa tapauksessa viheriön ympärillä on mahdollisuus pelata paljon helpompi (kenties vähemmän näyttävä lyönti). Jos edessä ei ole pitkää raffia, ota käteen rauta seiska ja laita pallo pomppimaan maata pitkin. Liike on lähempänä puttiliikettä, jolloin myös osumatarkkuus on parempi. Pieni toppikaan ei juuri haittaa, koska pallo olisi muutenkin mennyt lähes maata pitkin. 

– Ammattilaisetkin puttaavat usein viheriön ulkopuolelta – erityisesti väyläruoholta. Usein väylältä pelatessa palloon hyvän osuman saaminen chipissä on jopa vaikeampaa, koska pallo ei makaa niin vahvasti ruohon päällä kuin kevyessä raffissa. Tämän takia isolla nostokulmalla pallon alle pääseminen tiukasta makuusta on jopa maailman parhaille liian riskaabelia. He ottavatkin usein silmän käteen ja valitsevat täysin eri lyönnin (matalana pelaamisen) näyttävän lobin sijasta. Hyvä nyrkkisääntö on, että pallo kannattaa tiputtaa alustalle, josta sen pomppu on helposti arvioitavissa. Käytännössä viheriön alkuun pudottaminen on yleisin tapa pelata chippejä. 

 

 

Etsi luettavaa