Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Hako

Viisi asiaa, joilla kentänhoitajat pyrkivät saamaan pelipinnat kuntoon poikkeuksellisen talven ja kevään jälkeen

Viime talvi ja kevät olivat Etelä-Suomessa hankalia. Kentänhoitajat tekevät kuitenkin parhaansa, että pelipinnat saataisiin mahdollisimman hyvään kuntoon. KUVA: TORO

Kentänhoitajat paiskivat nyt kellon ympäri töitä, jotta golfkentät myös Etelä-Suomessa saataisiin vaikean talven ja kylmän kevään jälkeen mahdollisimman hyvään kuntoon. Tässä jutussa avaamme, millaisia erilaisia toimenpiteitä pelipintojen parantamiseksi juuri nyt tehdään.

Suomessa golfkenttien kunto jakautuu nyt karkeasti kahtia. Etelä-Suomessa golfkentillä on haasteita, kun taas suurin piirtein Mikkelistä ylöspäin golfkentät ovat jopa poikkeuksellisen hyvässä kunnossa ajankohtaan nähden.

Yleensä etelässä kentät ovat tähän aikaan vuodessa paremmassa kunnossa kuin pohjoisessa. Nurinkurinen tilanne johtuu pitkälti viime talven olosuhteista.

Keski-Suomesta ylöspäin talvi oli lähes optimaalinen nurmen talvehtimisen kannalta, kun maahan satoi jo hyvissä ajoin lumipeite, joka suojasi nurmea jäätymiseltä pitkälle kevääseen.

Sen sijaan etelässä lämpötilat sahasivat yhtenään plussalta miinukselle. Kuvio meni jotakuinkin näin:

  1. Ensin tuli pakkanen ja satoi lumi.
  2. Sitten sää lauhtui, lumi suli ja maanpinta kastui.
  3. Nopeasti tämän jälkeen lämpötila painui pakkaselle ja vesi jäätyi nurmen pintaan.
  4. Jään päälle satoi jälleen lumipeite.
  5. Keväällä sää pysyi pitkään kylmänä, eikä jää päässyt sulamaan.

Kasvi säilyy jääpeitteen alla hengissä vain tietyn aikaa. Se, kuinka pitkään, riippuu nurmilajikkeesta.

Erityisen altis jäälle on yksivuotinen kylänurmikka, mutta myös monivuotinen rönsyrölli koki viime talvena kovia, vaikka se kestää useita kuukausia hengissä jääpeitteen alla.

Parhaillaan kenttämestarit ja kentänhoitajat tekevät kovaa töitä sen eteen, että golfarit pääsisivät mahdollisimman nopeasti jälleen nauttimaan hyväkuntoisista golfkentistä.

Kokosimme viisi tärkeää toimenpidettä, joita juuri nyt golfkentillä tehdään. Toron laadukkaita ja luotettavia laitteita käytetään apuna näissä kentänhoidon kannalta kovin tärkeissä töissä muun muassa GoGolfin eri kentillä.

1. Kylvöt ilmastuksen jälkeen

Ilmastuksen jälkeen tehdyllä kylvöllä on tänä vuonna saatu hyviä tuloksia aikaiseksi. KUVA: TORO

Koska nurmi on monin paikoin kuollut, on tänä vuonna kylvöt tärkeässä roolissa. Uutta nurmea kylvetään niin pitkään, että viheriöiden pinnalla on normaali nurmipeite.

Kylvöjä on tehdään pitkälti kahdella tapaa: rivi- ja hajakylvönä. GoGolf Finland Oy:n pääkenttamestari Tomi Laaksonen kertoo, että erityisen hyvin ollaan onnistuttu tänä vuonna hajakylvöissä ilmastuksen jälkeen.

”Ilmastuksen yhteydessä tehdyt kylvöt ovat tänä vuonna onnistuneet selvästi parhaiten”, hän sanoo.

GoGolfin kentillä ilmastuksessa käytetään Toro ProCore 648 -ilmastuslaitetta. Kyseessä on omalla moottorilla kulkeva  kolmipyöräinen, iskevä ilmastuslaite. Koneella on mahdollista tehdä halkaisijaltaan eri kokoisia reikiä viheriön pintaan joko umpitappiterillä tai holkkiterillä, jolloin tehostetaan ilmastusvaikutusta poistamalla samalla kuitua.

Hajakylvössä ilmastuksen jälkeen siemen levitetään pintaan. Osa siemenistä putoaa ilmastusreikiin, joista se lähtee nopeammin  itämään.

”Siemen on silloin sopivassa syvyydessä ja saa hyvän maakontaktin. Siellä on ilmaa ja todennäköisesti vähän lämpimämpää, jolloin kasvi saa kasvatettua todennäisesti pikkaisen paremman juuren, jolloin se kestää myös kulutusta paremmin”, Laaksonen näkee.

2. Oikea-aikaiset ruiskutukset

Kun siemen ollaan saatu itämään ja taimettumaan, kasvun nopeuttamiseksi sitä aletaan ruokkia ravinteilla. Hills by GoGolfin ja Kurk Golfin kenttämestari Mikke Merinen kertoo, että toimenpiteet aloitetaan heti, kun pinnalla nähdään uudet taimet.

Ravinteiden avulla pyritään vahvistamaan taimia, mikä parantaa niiden kulutuksen kestoa.

”Tänä keväänä olemme ruiskuttaneet viheriöille kohtuullisen tiheästi pienen määrän ravinteita ja biostimulantteja”, Tomi Laaksonen sanoo.

GoGolfin kentillä ruiskutuksissa käytetään Toro Multipro 5800 -ruiskuajoneuvoa, jonka avulla nurmen pintaan voidaan levittää juuri sopiva määrä tarvittavia aineita. Ajoneuvossa on suuri säiliö, joka täytetään kulloinkin tarvittavalla nesteellä.

”Se on luotettava, helppokäyttöinen ja nopea”, Merinen kehuu laitetta.

3. Nurmen leikkaaminen

Tällaisina vuosina viheriöiden leikkaamiselle asettaa erityisiä haasteita se, että golfkentällä osa viheriöistä saattaa olla hyvässä kunnossa, osalla nurmi kasvaa tupsuina ja osalle on hiljattain kylvetty uusia siemeniä.

Tällöin on tärkeää, että eri kunnossa olevat viheriöt leikataan juuri niille sopivaan korkeuteen ilman kompromisseja.

Toro Flex -leikkurit tekevät loistavaa ja tarkkaa jälkeä. Siksi niitä käytetään monilla huippukentillä.

Kurk Golfissa käytössä on useita perässäkäveltäviä Toro Greensmaster Flex -singelleikkureita, joiden leikkuujälki on Laaksosen ja Merisen mukaan kiitettävän tarkkaa.

Useiden koneiden käyttö mahdollistaa myös sen, ettei teriä tarvitse säätää kesken työn eri korkeuteen, vaan terät säädetään ennen leikkuun aloittamista ja eri koneilla päästään leikkaamaan tehokkaasti oikeat viheriöt.

”Kolme singeliä 18-reikäiselle kentälle on mielestäni riittävä määrä. Niillä pystymme toteuttamaan leikkauksia yksittäisen viheriön kunnon mukaan.”, Laaksonen näkee.

4. Kevyt hiekoitus riitävän usein

Viheriöitä hiekoitetaan kevyesti joka viikko pelattavuuden parantamiseksi.

Maallikosta tämä väite saattaa kuulostaa oudolta, mutta kyseessä onkin erilainen toimenpide kuin ilmastuksen jälkeinen runsas hiekoitus, jolla pyritään hallitsemaan kuidun määrää kasvukerroksessa.

Sen sijaan Merinen kuvaa viikottaista hiekoitusta kuin kevyen hiekkapölyn levittämiseksi viheriön pintaan. Sillä haetaan kuivalla kelillä pientä ekstranopeutusta viheriölle. Tämä toimenpide tehdään GoGolf Finlandin kentillä Toro Pro Pass 200 -laitteella.

Tänä vuonna kevyellä hiekoituksella on myös toinen funktio. Laaksosen mukaan viheriöitä joudutaan kastelemaan kylvöjen vuoksi poikkeuksellisen paljon, minkä takia viheriön pintaan kasvaa levää. Hiekoituksen avulla tätä epätoivottua kasvua saadaan hillittyä, mikä parantaa myös puttipintaa.

5. Pystyleikkuu

Esiviheriöillä eli foreilla nurmi saattaa kasvaa etelässäkin usein huomattavasti paremmin kuin viheriöillä. Laaksosen mukaan tämä johtuu pinnanmuodoista ja siitä, että foreilla ruoho on pidempää eikä niin altista vahingoille.

Kun ruoho alkaa kasvaa vaakatasossa, niitä ryhdytään pystyleikkaamaan esimerkiksi päältä ajettavalta Toro Greensmaster TriFlex -leikkurilla. Toki ensin vaihdetaan leikkuuyksiköiden tilalle pystyleikkuuyksiköt.

Pystyleikkurin terät näyttävät siltä kuin roppakaupalla sirkkelin teriä olisi laitettu rinnakkain. Kun leikkuri käynnistetään, terät alkavat pyöriä hurjaa vauhtia pystysuunnassa. Tällainen vertikaalinen leikkaus katkaisee maata pitkin kasvavan lehden huomattavasti tehokkaammin kuin perinteinen kelaleikkuri, joka usein laittaa kortta vain enemmän lakoon.

Merinen kertoo, että pystyleikkuria voidaan käyttää myös kuitukerroksen hillitsemiseen esimerkiksi alkukaudesta. Tällöin terät säädetään leikkaamaan muutaman millin verran maan sisään.

”Tällöin saadaan pikkaisen lisää ilmaa kasvin tyvelle ja lisää tilaa uusille taimille”, hän toteaa.

Tomi Laaksonen muistuttaa, että pystyleikkausta ei kannata tehdä, jos hiljattain kylvetty nurmi vasta alkanut kasvaa.

”Liian aikaisin tehty pystyleikkuu repii helposti nuoret taimet ylös maasta”, hän muistuttaa.

Etsi luettavaa