Hyppää sisältöön

Viides päivä: Suomen paras taukokioski on löytynyt –  Santa Claus Golf on helmi Ounasvaaran rinteillä

Vihdoinkin poroja. Santa Claus Golfin 17. reiän bunkkerissa lekotteli porotokka hellepäivänä.

GoGolfin Jussi Miettinen ja Tuomas Tyry lähtivät maanantaina automatkalle kohti Leviä. Tien päällä oleva kaksikko kiertää golfkenttiä ja kirjoittaa matkakertomusta. Perjantaina he kävivät nauttimassa Santa Claus Golfin upeista väylistä ja maisemista sekä Suomen parhaan taukokioskin erinomaisisista antimista. Myös reissun ensimmäiset porot nähtiin.

HOTELLI METSÄHIRVAS sijaitsee noin 15 kilometriä ennen Rovaniemeä. Se valikoitui meidän seuraavaksi yösijaksi, koska torstaina takanamme oli tiukka päivä: kaksi 18 reiän kierrosta ja siirtymät Oulusta Tornioon ja Torniosta Rovaniemelle.

Ajatuksena oli syödä matkan varrella ja painua samantien pehkuihin, kun pääsemme perille, mutta kaikki tienvarren kuppilat olivat ehtineet mennä kiinni. Oli siis pakko ajaa Rovaniemelle ja sieltä takaisin hotellille, joten alkuperäinen suunnitelma meni mönkään.

Olimme Lapin pääkaupungissa iltakymmeneltä, ja koko kaupungista löytyi suurin piirtein yksi ravintola, josta tähän aikaan sai vielä ruokaa.

Ehdimme takaisin hotellille puoli kahdentoista maissa. Sen verran vähillä unilla olimme mennessä menty, että päätimme muuttaa suunnitelmia ja lähteä pelaamaan seuraavana päivänä Santa Claus Golf vasta puolenpäivän jälkeen.

Yhdeltä päivällä kierrokselle oli lähdössä yksittäinen pelaaja seiskan händärillä. Lukitsimme sen.

Hotel Metsähirvas osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Ainakin meidän huoneemme vaikutti hiljattain remontoidulta, ja huoneen yhteydessä oli myös pieni keittiö. Tilaa olisi ollut peräti neljälle, sillä huoneessa oli myös tilava alkovi kerrossängyllä.

No, aamulla paljastui, että meille oli vahingossa annettu tavallisen huoneen sijasta sviitti. Koimme, että saimme hyvin vastinetta 89 eurolle, sillä se sisälsi myös aamiaisen kahdelle.

Santa Claus Golfin toimitusjohtaja Pia Lillberg on ollut enemmän kuin tyytyväinen kentän kuntoon tällä kaudella.

Santa Claus Golfin toimitusjohtaja Pia Lillberg on ollut enemmän kuin tyytyväinen kentän kuntoon tällä kaudella.

Jussi Miettinen

SANTA CLAUS GOLF sijaitsee Ounasvaaran pohjoisrinteessä melko lähellä Rovaniemen keskustaa. Kenttä oli meille molemmille täysin uusi tuttavuus, eikä meillä kummallakaan ollut oikeastaan minkäänlaisia ennakko-odotuksia sitä kohtaan.

Pyöröhirrestä rakennetulla klubilla meidät otti vastaan kentän toimitusjohtaja Pia Lillberg, jonka mukaan kausi oli sujunut tähän asti hyvin ja että kenttä on myös ollut hienossa kunnossa.

Alkuperäiset yhdeksän reikää on suunnitellut Pekka Sivula ja laajennuksen Lassi Pekka Tilander. Tunnustettuja kenttäarkkitehtejä molemmat.

Odotukset alkoivat hiljalleen kohota…

Ari Vuorentausta avaamassa kolmosreikää, joka avataan keskiraudalla alamäkee. Kyseessä on selkeän kentän ainoa kikkareikä.

Ari Vuorentausta avaamassa kolmosreikää, joka avataan keskiraudalla alamäkee. Kyseessä on selkeän kentän ainoa kikkareikä.

Jussi Miettinen

PELIKAVERIMME ESITTÄYTYI Ari Vuorentaustaksi. Hän kertoi työskentelevänsä matkailualalla ja muutama reikä myöhemmin kävi ilmi, että hän on itse asiassa Lapland Hotelsin toimitusjohtaja.

Korona on kurittanut suurta hotelliketjua oikein huolella, koska ulkomaiset turistit ovat hotelliketjun merkittävin asiakaskunta etenkin Lapin-kohteissa, eivätkä he ole voineet kunnolla matkustaa lähes puoleentoista vuoteen.

Vaikka kotimaiset matkailijat ovat paikanneet tilannetta jonkin verran, Ari kertoi, että koronan vuoksi konserni on menettänyt liikevaihtoa peräti 105 miljoonaa euroa. 

Kotimaan matkailu on ollut korona-aikaan erittäin suosittua ja aihe kiinnostaa tietysti myös mediaa. Kesken kierroksen Ari antoi aiheesta lyhyen puhelinhaastattelun Helsingin Sanomille, vaikka olikin kesälomalla.

Ari on myös erittäin innokas golfari. Hän kertoi palanneensa juuri golfkiertueelta Etelä-Suomesta, mutta on ylpeä myös kotikentästään.

”Objektiivisestikin katsottuna tämän layout on hyvä”, hän kertoi.

Eikä hän ollut väärässä.

Napapiirin tuntumassa sijaitseva Santa Claus Golf ylitti odotuksemme, sillä hyvän layoutin lisäksi se oli erittäin hyvässä kunnossa. Tässä on varmasti auttanut se, että tänä kesänä myös pohjoisessa on ollut erittäin lämmintä.

Tänäänkin Rovaniemellä ylittyi helleraja, ja se näkyi jo ykkösreikää kulkiessa, kun sitä vastaan tulevalla 17. reiällä tokka poroja oli tullut vilvoittelemaan hiekkaesteeseen.

Santa Claus Golf tarjoaa pyöreitä muotoja mm. hiekkaesteiden ja tiiauspaikkojen muodossa.

Santa Claus Golf tarjoaa pyöreitä muotoja mm. hiekkaesteiden ja tiiauspaikkojen muodossa.

Jussi Miettinen

ON AINA haastavaa rakentaa golfkenttä rinteeseen. Ounasvaaralla tässä on kuitenkin onnistuttu erinomaisesti. Väylät ovat leveitä ja selkeitä. Melkein jokainen reikä aukeaa erinomaisesti tiiauspaikalle, mikä helpottaa ensikertalaisen taivalta vaaralla.

Osittain tämä johtuu myös kentän bunkkeroinnista. Suurehkot pyöreät hiekkaesteet erottuvat erinomaisesti ja ohjaavat peliä oikeaan suuntaan.

Kenttä on tietysti raskas kävellä, mutta ei kuitenkaan yhtä rankka fyysisesti kuin aikaisemmin tällä viikolla pelaamamme Muurame Golf.

Ensimmäiset yhdeksän reikää kulkevat vielä suhteellisen tasaisessa maastossa, mutta takaysillä korkeuseroja riittää.

Nousut eivät ole aivan yhtä pahoja kuin Keski-Suomessa, pikemminkin tasaisen tappavia kuin äkkijyrkkiä. Sen sijaan muutamalla väylällä palloa sai lyödä vahvasti alamäkeen.

Edellisenä päivänä Torniossa ylitettiin valtakunnan raja. Rovaniemellä puolestaan kierroksen aikana napapiiri.

Edellisenä päivänä Torniossa ylitettiin valtakunnan raja. Rovaniemellä puolestaan kierroksen aikana napapiiri.

Jussi Miettinen

Kentän korkein kohta sijaitsee 13. reiän tiillä, josta aukeaa huikeat näkymät Ounasjoelle ja lappilaiseen metsämaisemaan.

Vaikuttava oli myös päätösreikä, jonka takatiille joutui kipuamaan aika monta porrasta. 200 metriä pitkä par 3 -reikä pelataan kuitenkin 30–40 metriä lyhyempänä, sen verran alempana viheriö sijaitsee.

Yksi kierroksen kohokohdista oli 10. reiän jälkeinen taukokioski, joka menee heittämällä ykköseksi Suomessa.

Taukokioskin letut veivät kielen mennessään.

Taukokioskin letut veivät kielen mennessään.

Jussi Miettinen

Alkuruoaksi herkullisesta ja raikkaasta kylmäsavulohesta valmistettu ruisleipä, poron ryynimakkara puolukkahillolla pääruoaksi ja jälkiruoaksi lettuja mansikkahillolla ja kermavaahdolla pitivät nälän loitolla loppukierroksen ajan.

Santa Claus Golfin 18. reiän tiiauspaikalle noustiin portaita pitkin. Kapuaminen palkittiin hienoilla näkymällä.

Santa Claus Golfin 18. reiän tiiauspaikalle noustiin portaita pitkin. Kapuaminen palkittiin hienoilla näkymällä.

KIERROKSEN JÄLKEEN Ari kutsui meidät syömään Lapland Hotelsin Kesärafla Saunaan, joka sijaitsee golfkentän lähellä Kemijoen rannalla konserniin kuuluvan Ounasvaara Chalets -mökkikylän yhteydessä.

Jos aikaa olisi ollut enemmän, mieli olisi tehnyt mennä kierroksen jälkeen löylyihin ja pulahtaa virkistävään veteen testaamaan pohjoisen joen kesäinen lämpötila.

Sauna on vieraille ilmainen. Pyyhkeen saa käyttöön viidellä eurolla, jos omaa ei ole mukana. Yhteissaunaan toki mennään uikkarit päällä ja tietysti myös uimaan, sillä kulku saunalta laiturille on  terassiravintolan yhteydessä.

Ruokalistalta Tuomas valitsi raikkaan ja runsaan savulohisalaatin ja Jussi Flank Steakin ja lisukkeeksi grillatun salaatin homejuustokastikkeella ja pekonirouheella.

Jos aikaa olisi ollut enemmän, ennen ruokailua olisi pitänyt käydä pulahtamassa Kemijoessa.

Jos aikaa olisi ollut enemmän, ennen ruokailua olisi pitänyt käydä pulahtamassa Kemijoessa.

Jussi Miettinen

Kylläisinä ja tyytyväisinä pääsimme jatkamaan matkaa Leville, jossa pelit olivat edessä lauantaina. 

Perille päästyämme kipusimme Hondalla kuitenkin vielä tunturille napsimaan kuvia yöttömästä yöstä ja auringosta, joka ei laske tähän aikaan vuodesta lainkaan.

Yötön yö lähellä Levin huippua.

Yötön yö lähellä Levin huippua.

Jussi Miettinen

Ensikertalaiselle kokemus oli unohtumaton.

Birdietilanne Santa Claus Golfin jälkeen:

  • Tuomas 20
  • Jussi 10
     

Mainos: Kaksikon kyydittää Leville Honda CR-V Hybrid


Etsi luettavaa