Hyppää sisältöön

Vauhtia ja riemua Speedgolf SM-sprintissä

Marko Kuningas ja Milla Hallanorolla oli hymy herkässä voittajien yhteiskuvassa. KUVA: Suomen Golfliitto

Nopein pelaaja juoksi kolme reikää alle 4,5 minuutin, VIP-sprint toi väliaikaviihdykettä yleisölle

Speedgolf SM-Sprint kisattiin perjantaina Salo Golfissa hienoissa olosuhteissa. Paikalle kisailijoita kannustamaan ja vauhtia ihailemaan oli saapunut myös mukava määrä yleisöä.

Kilometrin mittaisessa kolmen väylän pikamatkan kilpailussa nähtiin monenlaista käännettä ja jännitystä jo karsintavaiheessa. Pelaajan lopputulos muodostui juoksuajasta, johon jokaisesta lyönnistä lisättiin 10 sekuntia. Suurin osa pelaajista lähti matkaan vain yhden mailan kanssa lyöden siis kaikki lyönnit avauksesta puttiin samalla keskiraudalla.

Ennakkosuosikin ja puolustavan mestarin Mikko Rantasen pelivire ei ollut alussa parhaimmillaan, ja hän selviytyikin 12 parhaan finaaliin viimeisenä.

Lähimmäs ”haamurajana” pidettyä viiden minuutin juoksuaikaa karsintakierroksella pääsi Team Finland -pelaaja Elias Haavisto ajalla 5:04.

Haaviston lopputulosta 7:24,4 nopeampi oli vain Marko Kuningas, joka kellotti karsinnan nopeimman lopputuloksen 7:23,3.

Marko Kuningas nousi ykköseksi

Finaalissa matkaan ensimmäisenä lähti terävöitynyt Mikko Rantanen, joka nosti tasoaan huimasti ja veti heti alkuun komeat pohjat 6:45,7. Lyöntitulos yksi alle parin ja juoksuaika juuri yli viiden minuutin – omien sanojensa mukaan elämänsä parasta speedgolfia.

Tulos säilyi kärjessä aivan loppuun asti, kunnes viimeisenä startannut Marko Kuningas löysi itsestään vielä lisävaihteen, upotti birdien viimeisellä reiällä ja ylitti maaliviivan voittajana ajassa 6:26.4, noin 20 sekuntia nopeammin.

Kuninkaan juoksuvauhti oli hurja 4:26,4. Toinen viiden minuutin haamurajan alittanut oli pronssille noussut Lauri Alakuijala yhteistuloksella 6:54.6.

”Päivä oli täynnä yllätyksiä enkä olisi osannut odottaa näin upeaa tulosta, kun on loukkaantuminen ollut päällä. Olen erittäin tyytyväinen ja kaikkiaan mahtava oli olla mukana hienossa tapahtumassa, mahtava tunnelma!” Kuningas iloitsi.

Naisten sarjassa osallistujia oli neljä, joten karsinnassa juostiin lähtöasetelmista finaaliin.

Speedgolfkisoja jo muutaman vuoden hallinnut Milla Hallanoro ei antanut kenenkään yllättää häntä, vaan hallitsi kilpailua alusta loppuun vaikka lyönnit hieman kangertelivatkin.

Finaalissa SM-kulta tuli yhteistuloksella 6:54.6 yli puolentoista minuutin erolla.

Hopealle pelasi Satu Flyktman ja pronssille kahdeksan sekunnin erolla Kiia Levander.

”Juoksuaika yllätti positiivisesti, mutta se ehkä näkyi toisaalta huonompana lyömisenä kuin odotin. Kokonaisuutena siis tasapainossa, joten ihan tyytyväinen saa olla ja toki voitto maistuu aina hyvältä”, Hallanoro summasi toista speedgolfin sprintin SM-kultaa.

Turusta tulee selvästi nopeita golfareita, sillä molemmat voittajat ovat Aura Golfin kasvatteja, vaikkakin Hallanoron kotiseura on nykyisin Pickala Golf Club.

Julkkiksilla oma kisa

Varsinaisen SM-kisan väliajalla kisattiin leikkimielinen VIP-sprint, jossa julkisuudesta tunnetut henkilöt kisasivat saman radan näytöstyyliin. Kymmenestä pelaajasta muodostettiin viisi joukkuetta.

Mukana olivat radiojuontaja Tuukka Ritokoski, tubettaja Mikael Sundberg, ohjaaja Aleksi Mäkelä, kapellimestari Riku Niemi, radiojuontaja Juha Perälä, kesähittikuningas Max Poster eli nykyinen Golfliiton myynti- ja markkinointipäällikkö Kimmo Rantamäki sekä urheilun parista tutut ruutukasvot Iiro Harjula ja Ville Klinga.

Golfliiton kutsumat vipit viihtyivät mainiosti sprintti-tapahtumassa

Kirittäjinä vipeillä olivat lisäksi miesten maajoukkueen pelaajat Saku Halonen ja Elias Haavisto, jotka urakoivat päivän aikana kaikki kolme kierrosta.

Kaikilla edessä oli speedgolf-debyytti, joten tyylejä oli monia. Tavoitteet vaihtelivat voiton ja maaliin pääsemisen välillä, ja pelistrategioita oli myös yhtä erilaisia – täysiä, hitaammin liikkeelle, kuuden mailan taktiikka, pikkunäpyillä eteenpäin ja niin edelleen.

Yhteistä kaikilla oli pieni jännitys sekä korkealla pysynyt huumori ja iloiset ilmeet hengästymisestä huolimatta. Viihdyttävän kilpailun voittoon juoksivat tällä kertaa maajoukkuemiehet Halonen ja Haavisto.

Kaikkiaan tapahtuma, Salo Golfin olosuhteet ja osana SM-viikkoa mukana oleminen sai paljon kiitosta.

Ylen TV-tuotanto oli erittäin laadukkaasti toteutettu, joten jännityksestä pääsi nauttimaan kotisohviltakin.

”Speedgolf Sprint on toimiva konsepti, opimme paljon viime kerrasta. Uusi VIP-osuus oli hauska kevennys SM-kisan väliajalla ja se saikin kehuja. Yleisöä oli kiitettävästi paikalla ja tunnelma loistava! Yhteistyö Ylen ja muiden kumppaneiden kanssa on toiminut hyvin”, Golfliiton kilpailujen asiantuntija Annika Nykänen summasi.

Kilpailutallenne ja VIP-sprint on katsottavissa Yle Areenasta: Kilpailutallenne

Tulospalvelu

Lähde: Golfliiton tiedote

Etsi luettavaa