Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Hirsala Golf

Vappuna auennut Hirsala hellii golfareita hyväkuntoisilla viheriöillä

Hirsalan viheriöt ovat ajankohtaan ja vaikeaan talveen nähden erinomaisessa kunnossa.

Pitkäjänteisen kentänhoidon ja oikea-aikaisten toimenpiteiden ansiosta kevään ensimmäiset pelaajat pääsevät nauttimaan ajankohtaan nähden erinomaisista viheriöistä Hirsalassa.

Hirsala Golf aukesi vappuviikonloppuna sangen hyväkuntoisena, kun ottaa huomioon sen, kuinka vaikea talvi kentänhoidollisesti Etelä-Suomessa on takana. Karheikot ja väylät ovat vielä kellertäviä, mutta kylmästä keväästä huolimatta griineillä nurmi jo kasvaa ja vihertää melkein kuin kesällä konsanaan.

Kenttämestari Janne Lehto sanoo, ettei viheriöille ole tehty mitään taikatemppuja, vaan viheriöiden hyvän kunnon tae ovat pitkäjänteinen työ ja talven aikana tehdyt oikea-aikaiset toimenpiteet.

Talvella sää vaihteli ja lämpötilat sahasivat, mikä aiheutti kenttämestarille harmaita hiuksia. Hirsalassa tähän reagoitiin matalalla kynnyksellä, ja lumet kolattiin viheriöiden päältä useita kertoja.

Lumien kolaamisessa tärkeää on oikea ajoitus, eikä silloin katsota kalenteria. Lehdon mukaan lumet poistettiin viheriöiltä esimerkiksi pari päivää ennen joulua ja heti perään uudenvuoden aattona. Viimeinen kolaus tehtiin maaliskuussa, kun lunta satoi jälleen maahan rutkasti.

”Talvi oli sellainen, että jonkun talvilomat siirtyy tulevaisuuden talville”, Lehto sanoo tarkoittaen ennen kaikkea itseään.

”Jos haluaa tarkkailla viheriöiden talvehtimista ja olla koko ajan tilanteen päällä, se vaatii paljon töitä”, hän muistuttaa.

Aamukierros helposti kolmeen tuntiin

Hirsalan kentänhoitajien työn hedelmistä pääsevät nyt nauttimaan kevään ensimmäiset ja innokkaimmat golfarit.

Nuoresta iästään huolimatta Janne Lehto on lukeutuu Suomen ykkösrivin kenttämestareihin. Hirsalassa hän on työskennellyt jo pitkään, joten hän tuntee kentän kuin omat taskunsa.

Oleellisena asiana kentänhoidon kannalta Lehto näkee erityisesti viheriöiden kuitukerroksen hallinnan. Kuitua pitää olla optimaalinen määrä paitsi kasvun myös pelipintojen napakkuuden kannalta. Jos kuitua on liikaa, viheriöistä tulee liian pehmeät. Kuidun määrä vaikuttaa myös siihen, miten nurmi talvehtii.

”Kuitu pidättää kosteutta pinnassa, mutta sitä ei saa olla liikaa. Tällöin syntyy vaara jääpoltteen syntymiselle. Paksussa kuitukerroksessa elää paljon mikrobeja ja pieneliöitä. Kun ne aktivoituvat, syntyy jääkannen alla hapettomissa olosuhteissa kaasuja, jotka vaurioittavat nurmea”, Lehto selventää.

Hirsalassa viheriöillä kasvaa rönsyrollia. Se on monivuotinen heinä, joka pysyy hengissä jääkannen alla jopa kolmen kuukauden ajan. Lehto sanoo, että kesäisin kentällä tehdäänkin paljon töitä sen eteen, ettei kylänurmikka pääsisi valtaamaan alaa viheriöillä. Kylänurmikka tuottaa toki hyvät pelipinnat, mutta miinuksena on, että yksivuotisena ja ulkopuolisille stressitekijöille heikkona heinäkasvina se on altis talven rasituksille, jäälle ja kasvitaudeille.

Golfsää

GoGolfin uusi Golfsää-palvelu kertoo, millaisia pelikelejä on luvassa kotimaisilla golfkentillä.

Vaikeasta talvesta ja keväästä huolimatta Hirsala avattiin vain viikkoa viime vuotta myöhemmin. Ajankohtaan nähden viheriöt ovat erittäin hyvässä kunnossa ja väylät ovat kuivat.

Kylmän sään vuoksi nurmiheinän kasvukausi ei ole kunnolla vielä käynnistynyt, joten väyläosumien merkitys ei ole yhtä tärkeässä roolissa kuin kesällä, kun karheikot ovat täydessä mitassaan.

Keväällä Hirsalassa on tarjolla siis jouhevia kierroksia, kun pallot löytyvät helposti ja peli etenee. Jo muutaman vuoden ajan Hirsalassa on merkitty käytännössä kaikki metsät on merkitty punaisilla tolpilla estealueiksi, mikä nopeuttaa peliä, kun palloa ei tarvitse jäädä etsimään, vaan peliä voi uusien sääntöjen mukaan jatkaa paikasta, jossa pallo ylitti estealueen.

Aamukierros Hirsalassa sujuu helposti alle kolmessa tunnissa, varsinkin kun aamun ensimmäiset lähdöt on varattu suosituille kahden hengen lähdöille.

Kaksi uutta tiiauspaikkaa

Hirsalassa uusitaan tänä vuonna kaksi tiiauspaikkaa. Kuvassa on seitsemännen reiän tiiausalue, joka on entistä paljon suurempi.

Hirsala Golf myös investoi tulevaisuuteen. Kenttä täyttää tänä vuonna 15 vuotta, mikä tarkoittaa sitä, että osa tiipaikoista on tulossa teknisen käyttöikänsä päähän. Tänä keväänä Hirsalassa uusitaan seitsemännen ja kahdeksannen reiän tiiausalueet.

Molemmista tiiauspaikoista tehdään aiempaa suuremmat, mikä on tarpeen, koska pelaajamäärät ovat parin viime vuoden aikana kasvaneet hurjasti. Kahdeksannen reiän tiiauspaikkaa siirtyy myös hieman, mikä tekee keskipitkästä par 3 -reiästä pelitaktisesti aiempaa mielenkiintoisemman.

Tarkoituksena on, että uudet tiiauspaikat avataan pelaajille jo kesäkuun aikana.

Viime vuonna Hirsalassa pelattiin noin 28 500 kierrosta. Tämä alkaa lähestyä kentän asettamaa optimia, joka on 30 000 kierrosta. Kierrosmäärän rajoittamisella halutaan taata paitsi peliaikojen saatavuus myös se, ettei kenttä altistuisi liikaa kulutukselle. 

Toimitusjohtaja Jussi Kuuselan mukaan pelioikeuksia myydäänkin tänä vuonna tarkoituksella noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime kaudella.

”Haluamme varmistaa sen, että meille pääsee jatkossakin pelaamaan lyhyellä varoitusajalla niin pelioikeutetut kuin green fee -pelaajat”, Kuusela sanoo.

Valikoimassa paljon erilaisia pelituotteita

Hirsalan 18. reikä on nykyään par 5 ja kentän par 73.

Vuodesta 2019 lähtien Hirsala on toiminut siten, ettei osakkailta peritä enää hoitovastiketta. Kekseliään tuotteistuksen ja onnistuneen markkinoinnin ansiosta uudet pelaajat ovat kuitenkin löytäneet nyt Hirsalan. Viime vuonna 18-reikäisen golfkentän liikevaihto oli kunnioitettavat 1,3 miljoonaa euroa.

Kenttä hyötyy eittämättä myös keskeisestä sijainnistaan. Vartin ajomatkan päässä Hirsalasta asuu kymmeniätuhansia lajin harrastajia. 

Hirsalan uuden tulemisen takana on ollut myös runsas pelituotevalikoima. Sarjakorttien (5–30 kierrosta) lisäksi kentälle voi ostaa normaalin pelioikeuden lisäksi jonkun kymmenestä erilaisesta pelioikeudesta, kuten arkipelioikeuden tai esimerkiksi ilta- tai aamupelioikeuden.

Kuusela lupaa, että laajan pelituotekirjon ansiosta jokainen pelaaja löytää Hirsalasta varmasti itselleen sopivan tavan harrastaa golfia hyväkuntoisella, sopivan haasteellisella ja kauniilla kentällä.

Etsi luettavaa