Hyppää sisältöön

Vantaan Golfpuisto – tunnelmat avauspäivänä

Vantaan Golfpuiston maisemaa toiselta griiniltä.

Kumpuilevia, hyväkuntoisia griinejä ja mukavaa golfia – tänään avattu Vantaan Golfpuiston etuysi tarjoaa sopivasti haastetta ja hauskuutta. Suuri puttialue Himalayas tuo oman lisänsä pelikokemukseen.

Vantaan Golfpuiston kaksi vuotta kestänyt rakennusprojekti on saavuttanut yhden välietapin, kun kentän etuysi avattiin perjantaina 7. heinäkuuta kaikille pelaajille. Millaisesta kentästä on kyse ja millaisia haasteita pelaajat voivat odottaa? Pääsimme tutustumaan kenttään ennakkoon – tässä tunnelmia.

Layout ja kentän kunto

Vantaan Golfpuisto on täysimittainen kenttä, joka kulkee laaksomaisessa maastossa. Nyt avattu etuysi on metsien reunustama, eikä kenttäalueella ole kovinkaan paljon puita. Aluetta halkoo oja, jonka yli lyödään ensimmäisellä, viidennellä ja yhdeksännellä reiällä. Bunkkereita on maltillisesti – valkoinen bunkkerihiekka tekee niistä hyvin erottuvia. Muotoja bunkkereista löytyy, mutta syvyys on pääsääntöisesti pelaajaystävällinen.

VaGon tunnusmerkki on suuret ja kumpuilevat griinit. Jokaisella reiällä on tarjolla useita reiänpaikkoja, osa hyvinkin haastavia. Jos tuulee kovaa, on se syytä ottaa huomioon putatessa.

Kenttä on avauspäivänä melko hyvässä kunnossa, varsinkin kylmän alkukesän huomioon ottaen. Griinit ovat hyvässä kasvussa, ja leikkuuvaraa on. Myös tiiboksit ovat aivan hyvässä kunnossa. Väyläruoho ja raffit kaipaavat paikoitellen lisää kasvua, mutta mitään dramaattista ei kentällä joudu kokemaan – siirtosääntöä hyödyntämällä löytyy varmasti hyvä kohta lyödä.

Mukavaa peliä, tarkkaa puttaamista

Ensimmäiset neljä reikää pelataan kenttäalueen oikeaa reunaa. Ykkösväylä on lyhyt par 4, jossa ison haasteen tarjoaa väylän poikki kulkeva oja. Sopiva mailavalinta ratkaisee lähestymismatkan. Myötätuulella on mahdollista lyödä suoraan griinille, mutta se vaatii tarkkuutta. Vesiesteen vierellä sijaitseva griini on lievästi kumpuileva.

Vantaan Golfpuiston ykkösgriini ei ole vaikeimmasta päästä.

Vantaan Golfpuiston ykkösgriini ei ole vaikeimmasta päästä.

Aki Reinimäki

Toisella väylällä on jälleen lyötävä melko tarkka avaus, mieluusti pieni fade. Griinin lähestyminen on helppo ja kummutkin ovat maltillisempia.

Vantaan Golfpuiston toinen avauslyönti suosii fadea.

Vantaan Golfpuiston toinen avauslyönti suosii fadea.

Aki Reinimäki

Kolmas väylä on mukava, lyhyt par kolmonen. Bunkkerit vaanivat lyhyitä avauksia.

Vantaan Golfpuiston bunkkerihiekka on valkoista.

Vantaan Golfpuiston bunkkerihiekka on valkoista.

Aki Reinimäki

Neljännellä väylällä pitää varoa vasemmalla koko matkan kulkevaa vesiestettä. Pitkälyöntiset voivat tavoitella griiniä avauksellaan, sillä griini avautuu hyvin väylältä. Pallon pysäyttäminen myötätuuleen voi tosin olla vaikeaa, mutta hyökkäävällä pelillä birkku on mahdollinen.

Kentän signature hole, par 3 viides reikä, on haastava, mutta palkitsee hyvistä lyönneistä. Pituutta reiällä on 135 metriä 55-tiiltä (“keltainen”) ja 113 metriä 47-tiiltä (“punainen”). Muodokkaat griinibunkkerit ja kumpuileva griini eivät päästä pelaajaa helpolla, ja sivutuulessa pitää avauksen suunnan kanssa olla tarkkana. Hieno golfreikä!

Vantaan Golfpuiston viides reikä on ns. Signature Hole

Vantaan Golfpuiston viides reikä on ns. Signature Hole

Aki Reinimäki

Kuudes ja seitsemäs reikä kulkevat peräkkäin takaisin kohti “klubia”. Ne ovat selkeitä par nelosia. Seiskareiän avauksessa täytyy varoa oikealla vaanivaa out-rajaa, mutta vasemmalla on paljon tilaa. Griini on väylää ylemmällä, joten lähestymisessä vaaditaan tarkkuutta mailavalinnassa.

Vantaan Golfpuiston kuudes avauslyönti on yksi kentän kuumottavimmista.

Vantaan Golfpuiston kuudes avauslyönti on yksi kentän kuumottavimmista.

Aki Reinimäki

Kaksi viimeistä reikää kulkevat vastakkain seitsemännen väylän ja kenttäalueen halkovan ojan välissä. Avauksissa on tilaa reilusti, ja kahdeksas (keskipitkä par 4) on hyvä kirireikä kilpailuissa. Hyvällä avauksella voi nimittäin päästä melko lähelle griiniä, ja birkkua pääsee puttaamaan. Griini on tosin hyvin muotoiltu, joten puttipelin on oltava kunnossa.

Yhdeksäs reikä on kentän ainoa par 5. Avaus lyödään ojan yli yllättävän leveälle väylälle – tiiboksista katsottaessa väylä näyttää kapeammalta kuin onkaan. Jos lyö vasemmalle, kannattaa lyödä oikein kunnolla, sillä silloin pääsee kakkosväylälle. Monitasoinen griini odottaa pelaajia selvästi väylää ylempänä, joten matka on pidempi, kuin metrilukema näyttää. Yhdeksäs on mielestäni yksi kentän parhaista ja hyvä päätösreikä etuysille.

Himalayas

Vantaan Golfpuiston erikoisuus on valtavan suuri lähipeligriini Himalayas. Sen malli on golfin kodin St. Andrew’s:n Himalayas-puttialue. VaGon griinillä on nyt avauksen aikaan 9 reikää ja 18 “tiitä”, joten Himalayasin mestaruudesta voi kamppailla kokonaisen kierroksen verran. Tuloskortissa on oma osionsa Himalayasille, ja caddiemasterilta saa myös Himalayas-tuloskortin. Puttialueen käyttö on kaikille ilmaista.

Vantaan Golfpuiston erikoisuus, Himalayas-puttialue.

Vantaan Golfpuiston erikoisuus, Himalayas-puttialue.

Aki Reinimäki

Tiipaikoilla vaihtelevuutta peliin

Kokonaisuudessa Vantaan Golfpuisto on mukava kenttä pelata. Griinit ovat hienossa kunnossa, ja kunhan väyläruohot ja raffit vielä kasvavat lisää, on koko pelialue täydessä terässä. Siirtosäännön avulla löytyy kyllä aina hyvä alusta lyödä.

Tilapäinen klubitalo tarjoaa peruspalvelut. Huomattavaa on, että VaGon range ja lähipelialue ovat vielä rakenteilla, joten lämmittelyt kannattaa tehdä vaikkapa Himalayasilla.

Vantaan Golfpuiston vahvuus on suuret, muodokkaat griinit ja tiipaikkojen iso koko. Peliin saa mukavasti vaihtelevuutta, kun pelaa kenttää eri tiipaikoilta. Tähän kannustaa myös se, että tiit on merkitty numeroilla värikoodien sijaan.

Kentän takaysi avautuu todennäköisesti ensi vuoden lopulla. Siihen asti kannattaa käydä tutustumassa Suomen uusimpaan peliareenaan ja haastamaan itsensä puttialueella.

Lisätietoja: Vantaan Golfpuisto
 

Etsi luettavaa