Hyppää sisältöön

Valmentaja Tommi Linna: “Kiira Riihijärvi ei ole vielä näyttänyt parasta osaamistaan LPGA:n karsinnoissa”

Neljä seuraavaa päivää ratkaisevat sen

Linna on valmentanut Riihijärveä siitä asti, kun tämä suoritti yhdeksänvuotiaana green cardin.

Suomalaisista golfhuipuista ei pidemmänkään listauksen jälkeen tule mieleen pelaajaa, joka olisi noussut kansainvälisen tason pelaajaksi konseptilla, jossa green cardin suorittamisesta asti päävastuussa valmennuksesta olisi ollut yksi ja sama henkilö.

Tommi Linna on toiminut pitkällä urallaan muun muassa amatöörimaajoukkueessa poikien kapteenina, sekä tyttöjen ja naisten päävalmentajana.

Tommi Linna on toiminut pitkällä urallaan muun muassa amatöörimaajoukkueessa poikien kapteenina, sekä tyttöjen ja naisten päävalmentajana.

Tommi Linna

Kiira Riihijärvi ja Tommi Linna muodostavat poikkeuksen.

“Kiira suoritti johdollani Oulussa green cardin, siitä asti olemme yhteistyötä tehneet”, ynnäilee Kokkolassa valmennustoiminnan aloittanut Linna, joka ehti työskennellä 15 vuotta Virpiniemessä ennen siirtymistään Muurame Golfiin (2021-).

Riihijärvi täyttää hyvin kansainvälisesti menestyneen nuoren pelaajan kriteerit. Suomessa hän oli oman aikansa ylivertainen ykkönen amatöörinä, pelasi loistavan yliopistouran, jonka aikana maailmanlistan sijoitus oli parhaimmillaan 20:n joukossa. Lukuisia voittojakin merkittävämmäksi hetkeksi ovat jääneet kaksi pelattua kierrosta Augusta Nationalin kentällä maailman parhaiden amatöörien kanssa ensimmäisenä suomalaisena.

Kesällä ammattilaiseksi siirryttyään Riihijärvi ehti sijoittua LET:n Turun kisassa kahdeksanneksi ja kiertää muutaman kisan Symetra Tourilla ennen LPGA:n karsintoja.

Toiseen karsintavaiheeseen Riihijärvi pääsi suoraan, selvittäen tiensä finaaliin viimeisellä tuloksella.
Karsintafinaali on käynnistynyt ulkopuolisten asiantuntijoiden odotuksiin nähden loistavasti. 

110:n finalistin kisassa Riihijärvi on neljä kierrosta pelattuaan, ja neljä edessä, sijalla 29:s.
45 parasta ja saman tuloksen omaavat saavat kortin LPGA:lle. Tämän sijan heikommalle puolelle jäävätkin saavat työpaikan paikalliselle haastajakiertueelle, Symetra Tourille

“Kiiran kannalta on hienoa, että hän on jo nykyisillä karsintamenestyksilään varmistanut pelioikeuden Symetra Tourille”, Linna iloitsee.

Etävalmennus toimii

Tommi Linna on tehnyt silmästä silmään Riihijärven kanssa yhteistyöta tämän USA:n vuosina kesäisin sekä joululomien aikaan.

Videota, kuvaa ja muuta oleellista dataa sekä tunnelmia on saatu hyvin välitettyä molempiin suuntiin.
”Aina ei voi, eikä tarvitsekaan olla naamatusten. Olemme oppineet varsin hyvin sen, miten eri tavoin kohdatessa toinen reagoi. On oleellista ymmärtää milloin jakaa omia käsityksiään, ja milloin keskittyä kuuntelemiseen.”

“Syksyllä meillä oli poikkeuksellisesti Suomessa yksi viikko ekstraa Kiiran järjestellessä viisumiasioitaan. Silloin työn alla oli erityisesti puttipeli. Kiiralla oli haasteita saada palloa lähtemäään oikeaan suuntaan.

Karsintafinaalin ensimmäisen viikon aikana hän on ollut suojattiinsa yhteyksissä lähinnä viestien välityksellä.

“Kiira on äärettömän kunnianhimoinen ja itsekriittiinen. Hyvästä sijoituksesta huolimatta hän näki paljon parannettavaa pelissään. Uskon, että Kiira saa sen kaivettua itsestään esille seuraavien päivien aikana.”

Kun Tommi Linnalta utelee hänen käsityksiään valmennettavansa menestyksestä, tulee määritelmiä pienen harkinnan jälkeen pitkä, toisiaan tukeva rimpsu.

Kiira Riihijärven caddienä karsintojen kaikissa vaiheissa on toiminut hänen isänsä Heikki Riihijärvi

Kiira Riihijärven caddienä karsintojen kaikissa vaiheissa on toiminut hänen isänsä Heikki Riihijärvi

Augusta National Women´s Amateur

”Intohimo golfiin, harjotteluun ja itsensä kehittämiseen tulevat ensimmäisinä. Kiira on kova tekemään töitä. Hän on aina tosissaan ja erittäin sinnikäs. Kun siihen lisää vielä sen, että vanhemmat ja taustajoukot muodostavat todella fiksun, kattavan ja pelaajaa tukevan tukiverkoston valmentajien kanssa, on pohja kunnossa.”

Riihijärvellä on kotikaupungissaan Tampassa apunaan toisena valmentajana LPGA:lla pitkään pelannut US Amateurin voittaja Vicki Goetze-Ackerman.

Myös Tommi Linna aikoo koronan aiheuttamien matkustuskieltojen jälkeen lähteä valtameren taakse leirittämään suojattiaan tammikuun puolivälin kieppeillä riippumatta siitä, pelaako Riihijärvi kaudella 2022 LPGA:lla tai Symetra Tourilla.

Tammikuulle suunnitteilla yhteinen leiri Matilda Castrénin kanssa

“Suunnitelmissa on se, että järjestäisimme Petteri Nykyn kanssa Matilda Castrénille ja Kiiralle harjoitusleirin. Tarkempi aika ja kohde selviävät, kunhan Petterillä salibandykiireet hetkeksi hellittävät.” 

Tommi Linnalla (edessä.) on La Gomeran viikollaan toisena valmentajana Nurmijärvi Golfin Ossi Mikkola (vas.)

Tommi Linnalla (edessä.) on La Gomeran viikollaan toisena valmentajana Nurmijärvi Golfin Ossi Mikkola (vas.)

Tommi Linna

Tommi Linna seuraa ja jännittää tuloksia karsintafinaalin aikana La Gomeran saarella työmatkalla oppilasryhmän kanssa.

“Tämä on koronakevättä 2020 lukuunottamatta 17:s perättäinen vuosi samassa Hotel Jardin Tecinassa, jolla on oma golfkenttä harjoitusalueineen.”

”Maisemien, majoituksen, ruokien ja palvelun osaltakin taso on erinomainen. Täältä on mainiot näköalat viereiselle saarelle, josta Teiden tulivuori on näyttävin maamerkki”, Linna taustoittaa.

La Gomeran saarella päivälämpötila joulukuussa on keskimäärin  22 astetta ja  maisematkin rangella varsin hapekkaat

La Gomeran saarella päivälämpötila joulukuussa on keskimäärin 22 astetta ja maisematkin rangella varsin hapekkaat

Tommi Linna

Torstaina ennen finaalin toisen karsintajakson käynnistymistä Tommi Linna välitti paratiisisaareltaan saamansa mieluisan viestin.

“Kiira lähtee hyvillä mielin neljälle viimeiselle kierrokselle.”

LPGA:n karsintafinaalit pelataan päätökseen 9.-12. joulukuuta Alabamassa.

Sanna Nuutisen starttiaika torstaina on 15.30

Kiira Riihijärvi lähtee kierrokselleen klo 15.52

Tulospalvelu

Etsi luettavaa