Välimäki upeasti kuudes Skotlannissa – suomalaiselle kauden kolmanneksi suurin rahapotti ja uusi tienestiennätys

Sami Välimäki oli huippuiskussa Skotlannin kuuluisilla links-kentillä. KUVA: GETTY IMAGES

Sami Välimäki nousi rankingissa 30 parhaan joukkoon ja rikkoi kauden tienestiennätyksensä DP World Tourilla.

Sami Välimäki sijoittui hienosti jaetulle kuudennelle sijalle kolmen päivän mittaiseksi typistetyssä Alfred Dunhill Links Championship -kisassa.

Kolmella eri kentällä pelatussa kilpailussa Välimäki pelasi tänään Carnoustien, jonka hän selvitti upeasti tulokseen 67 eli viisi alle parin. Hän päätyi yhteistulokseen -14 (68-67-67) jääden kilpailun voittajalle Matt Fitzpatrickille viisi lyöntiä. Toiseen sijaan eroa kertyi vain kaksi lyöntiä.

Välimäki pelasi etuysin tänään kolme alle parin. Päivän ainoa bogi tuli kympille, jonka jälkeen hän teki birdien 12. reiälle ja eaglen 14. reiälle.

Kentän kolmea viimeistä reikää pidetään maailman vaikeimpana lopetuksena. Nämä reiät Välimäki selvitti hienosti pariin, vaikka parempaankin oli ainesta. Välimäki nimittäin sanoi, että rei’illä eaglen jälkeen hänellä oli vielä neljä hyvää birdie-paikkaa.

”16:lla ja 18:lla oli neljän metrin birdie-putit. En vain saanut niitä sisään”, hän viestitti GoGolfille Skotlannista.

Carnoustie oli edelleen sateiden jäljiltä kosteassa kunnossa.

”Reiät 9, 10, 11 ja 17 olivat melkein pelikelvottomia, mutta pakottamalla meni.”

Uusi tienestiennätys

Kilpailun palkintopotissa oli viisi miljoonaa dollaria, mikä tekee siitä yhden kauden suurimmista kilpailuista DP World Tourilla.

Välimäen osuus palkintopotista tulee olemaan noin 128 000 euroa, mikä tarkoittaa hänelle kauden kolmanneksi suurinta palkintopottia. Välimäen kausiansiot ylittävät jo 900 000 euron rajan 745 eurolla, vaikka kautta on vielä viisi kilpailua jäljellä. Kyseessä on suomalaisen tienestiennätys, sillä kaudella 2020 hän keräsi palkintorahaa 808 000 euroa. Kiertueen rankingissa Välimäki nousi viisi sijaa 27:nneksi.

Kauden päätteeksi rankingin kymmenen parasta pelaajaa, jolla ei vielä ole korttia PGA Tourille, saa sellaisen. Välimäellä on tuohon makaa noin 220 pistettä. Tällä viikolla hän kartutti pistepottiaan hieman yli 150:lla.

”Pelaan kaikki kisat loppuvuonna ja koetan saada paikan PGA Tourille”, Välimäki kertoi loppuvuoden tavoitteistaan.

Kentät lainehtivat viikonloppuna

Poikkeuksellisen voimakkaiden rankkasateiden takia lauantaina ja sunnuntaina pelaajia ei voitu päästää golfkentälle. Maanantaina kentät saatiin onneksi siihen kuntoon, että kilpailu voitiin pelata loppuun tynkänä.

Koska kilpailu pelataan kolmella eri kentällä, oli kolmen kierroksen pelaaminen ehdoton minimi, koska muuten kaikki pelaajat eivät olisi ehtineet kiertää kaikkia kolmea kenttää eivätkä tulokset olisi olleet vertailukelpoisia keskenään.

Carnoustien, joka on yksi maailman vaikeimmista kentistä, lisäksi kisa pelataan Kingsbarnsilla ja St. Andrewsin Old Coursella.

Myös Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen onnistuivat maanantain päätöskierroksella. Samooja kiersi Kingsbarnsin tulokseen 66 ja Pulkkanen Old Coursen 68 lyönnillä. Kumpikaan ei sortunut bogiin tänään. Samoojan sijoitus oli lopulta jaeuttu 53:s. Pulkkanen jäi surkean avauskierroksen takia tuloksissa sijalle 114.

”Vihdoin päästiin pelaamaan. Varsin hyvä päivä tiiltä greenille”, Samooja sanoi tiedotteessaan.

”Aika helppo keli näin myrskyn jälkeen, ja kentät ovat pehmeitä. Siksi tulostaso asettuu kohtalaisen matalaksi.”

Fitzpatrickille tuplavoitto

Päivän parhaasta tuloksesta vastasi Ruotsin Sebastian Söderberg, joka kellisti Kingsbarnsin. Hän pelasi kentän peräti kymmenen alle parin ja nousi jaetulle viidennelle sijalle.

Henkilökohtaisen kilpailun lisäksi Dunhill Linksissä pelattiin parikilpailu amatöörin kanssa. Tämänkin kilpailun voitti Matt Fitzpatrick, jonka parina oli Susan-äiti.

Fitzpatrickillä on ollut varsin menestykäs parin viikon jakso, sillä reilu viikko sitten hän juhli Ryder Cupin voittoa Euroopan joukkueessa.

Ensi viikolla vuorossa on Espanjan avoimet, jotka pelataan Madridissa. Pulkkanen, Samooja ja Välimäki ovat mukana myös tässä kilpailussa.

Juttua korjattu. Välimäen palkintopotti oli hänelle kauden kolmanneksi eikä toiseksi suurin, kuten jutussa aiemmin luki.