Hyppää sisältöön

Valderrama on golfin taikametsä

Valderraman 17. reikä on varmasti yksi tunnetuimmista par 5 -rei’istä. Sen voi lyödä kahdella päälle
Valderraman 17. reikä on haastava par 5, jossa jatkolyönti päätyy helposti vesiesteeseen. KUVA: GETTY IMAGES

Rikkaat ja vaikutusvaltaiset ihmiset viihtyvät Sotograndessa. Alueelle on rakennettu luksushuviloita ja viisi golfkenttää, joista tunnetuin on satumainen Valderrama.

PÖYRISTYTTÄVÄN SUURI huvilamme jakautuu kolmeen kerrokseen. Alakerrassa löytyvät oleskelutilat, kaksi suurta makuuhuonetta ja iso keittiö. Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, joista suurin on noin 80 neliötä eli yhtä suuri kuin suomalaisen asunnon huoneistoala keskimäärin.

Seinille on ripustettu moderneja taideteoksia ja olohuoneessa katse kiinnittyy kiiltävään, mustaan flyygeliin. Kellarikerroksessa voi katsoa elokuvia omassa teatterissa, käydä kuntosalilla tai rentoutua kylpyläosastolla, jossa on baari, uima-allas, poreallas ja kaksi saunaa. Viinikellarin tarjonta tyydyttää vaativan harrastajan tarpeet.

Kun vetää sieraimien kautta ilmaa syvälle keuhkoihin, voi tuntea nenässä rahan vienon tuoksun.

Vietän Villa Oasiksessa kaksi yötä Sotogranden-vierailullani neljän eurooppalaisen golftoimittajan kanssa. Tutustumiskierroksella mielessäni pyörii yksi kysymys: kenellä on varaa tällaiseen vapaa-ajan asuntoon? 

Seuruetta isännöivällä englantilaisen pr-toimiston johtajalla Sam Elderillä on tähän rehellinen vastaus: aika harvalla.

Elder arvioi huvilan hinnaksi viidestä kuuteen miljoonaan euroa. Siksi ostajia täytyy löytää eri puolilta maailmaa.

Villa Oasiksen kellarista löytyi huikea kotispa. Toinen uima-allas oli ulkona.

Villa Oasiksen kellarista löytyi huikea kotispa. Toinen uima-allas oli ulkona.

Jussi Miettinen

SOTOGRANDE SIJAITSEE Espanjan Aurinkorannikolla noin 25 kilometrin päässä Gibraltarilta. Autolla ajaa Malagan lentokentältä aidatun alueen porteille noin tunnissa.

Sotograndea alettiin rakentaa rikkaiden tyyssijaksi 1960-luvulla yksityisen perheen toimesta. Nykyään sitä kehittää Sotogrande SA -niminen yritys, jonka omistaa kaksi yhdysvaltalaista pääomasijoitusyhtiötä.

Golfkenttiä Sotograndessa on viisi. Niistä tunnetuin on tarunhohtoinen Real Club Valderrama, joka käy ikuista kamppailua Espanjan parhaan kentän tittelistä Kataloniassa sijaitsevan PGA Catalunyan Stadium Coursen kanssa.

Valderrama on kilpailussa niskan päällä. Esimerkiksi kun Golf World julkisti syksyllä listansa Manner-Euroopan parhaista kentistä, Valderrama oli rankingissa kolmantena ja PGA Catalunya kuudentena.

Olen pelannut PGA Catalunyan pariin eri otteeseen, mutta Valderramassa olen aiemmin käynyt vain kerran. Tuolloin noin 15 vuotta sitten kävin kentällä katsomassa European Tourin päätöskilpailua.

Vielä viime vuosikymmenellä European Tour -kausi tosiaan huipentui Valderramassa pidettyyn Volvo Masters -kilpailuun. Sitten Dubain sheikit tuplasivat palkintopotin ja veivät päätöskisan itselleen. Niinhän se taitaa olla, että vaikka rahaa olisi paljon, jollain toisella sitä on aina vähän enemmän.

Neljännen reiän viheriö on kapea. Sen oikealla puolella on pieni vesieste, josta lorottelee vesiputous suurempaan esteeseen.

Neljännen reiän viheriö on kapea. Sen oikealla puolella on pieni vesieste, josta lorottelee vesiputous suurempaan esteeseen.

Real Club Valderrama

VAIKKA VALDERRAMA on yksi suurista, se on silti ihmisen kokoinen golfklubi. Tyylikkään klubitalon tuntumassa sijaitsevat kaikki tärkeät toiminnot. Paraatipaikalla on range, jossa lyödään tour-palloja virheettömältä nurmelta bunkkerien ympäröimille viheriöille. Huikea range on vieraspelaajien käytössä 45 minuuttia ennen lähtöaikaa, suosittelen käyttämään ajan hyödyksi.

Rangen oikealla puolella on kaksi harjoitusviheriötä ja vasemmalla sijaitsee 10. reikä, joka on yksi kentän näyttävimmistä. Tiiauspaikkaa ympäröivä karheikko muistuttaa leikkuuraitoineen loivaan rinteeseen rakennettua jalkapallokenttää. Avauksen jälkeenn reikä kääntyy doglegina oikealla ja lähestyminen lyödään pienen mäen päälle olevalle viheriölle.

Vaikka vuosien varrella olen pelannut monella eri huippukentällä, Valderrama nousee kentänhoidon osalta ihan kärkeen. Sen väylät on leikattu niin lyhyeksi, että ruohoa on vaikea saada nypittyä maasta tuulen suunnan tarkistamista varten ja kaikki yksityiskohdat on loppuun asti mietitty.

Forecaddie on pakollinen Valderramassa. Univormuna toimii valkoinen haalari.

Forecaddie on pakollinen Valderramassa. Univormuna toimii valkoinen haalari.

Jussi Miettinen

FORECADDIE ON Valderramassa pakollinen. Monella hienolla yksityisklubilla caddiet pukeutuvat valkoiseen haalariin, ja näin myös täällä.

Perinne lienee lähtöisin Augusta Nationalista, jossa caddien töitä tekivät alkuaikoina köyhät paikalliset asukkaat. Heidän resuinen vaatetuksensa ei sopinut klubin pirtaan, joten miehet saivat univormun ylleen talon puolesta.

60 euron palkkio hoidetaan forecaddielle käteisellä, joten Valderramassa ei pärjää pelkällä luottokortilla. Rahat eivät mene hukkaan, sillä ensikertalaiset saavat forecaddielta korkkipuiden reunustamilla kapeilla väylillä hyödyllisiä vinkkejä siitä, minne ja millä mailalla kannattaa kulloinkin lyödä.

Pikkiriikkiset viheriöt ovat yksi kentän tavaramerkkejä, ja myös niiden lukemiseen caddien apu on tärkeää. Kallistusten lisäksi viheriöillä pitää nimittäin osata arvioida myös ruohon kasvusuunnan eli grainin vaikutus pallon kulkuun.

Yleensä maailmanluokan kentillä viheriöt ovat suuria, mutta Valderraman yleisilmeeseen pienet viheriöt istuvat hyvin. Lähestymisiä vaikeuttaa myös se, että moni viheriöistä on korotettu.

Kenttä ei ole erityisen pitkä, joten forecaddie kehottaa valitsemaan avauslyöntiin mieluummin joko väyläpuun tai rautamailan kuin draiverin. Semminkin kun kapeita väyliä reunustaa usein tuuhea karheikko ja joillakin rei’illä korkkipuita on jätetty myös väylän puolelle.

Ensimmäiset yhdeksän reikää menevät ihmetellessä ainutlaatuista kenttää, mutta takaysillä syntyy jo ihan kelpo tulos, kun malttaa noudattaa forecaddien neuvoja. Esimerkiksi pitkällä päätösreiällä hän lähes pakottaa minut avaamaan draiverin sijaan raudalla. Se kannattaa, sillä pääsen lyömään lähestymistä viheriölle – joskin jälleen pitkällä raudalla. Sen sijaan pelikaveri ei neuvoa noudata. Vaikka draivi näyttää hyvältä, pallo löytyy karheikosta aivan kuten caddie oli ennustanut.

Valderraman lähipelialueella pallot ovat hauskoissa pussukoissa.

Valderraman lähipelialueella pallot ovat hauskoissa pussukoissa.

Jussi Miettinen

Real Club Valderrama

 • Par 71

 • Avattu: 1974

 • Suunnittelija: Robert Trent Jones Sr

 • Green fee: 400 euroa. Pakollinen forecaddie maksaa 60 euroa per ryhmä.

 • Golf World nostaa kentän Manner-Euroopan kolmanneksi parhaaksi kentäksi. Kentällä pelattiin Ryder Cup vuonna 1997 ja vuoteen 2007 saakka Volvo Masters. Nykyään se isännöi vuosittain European Touriin kuuluvaa Andalucia Masters -kilpailua.

LUKSUS SYNTYY pienistä yksityiskohdista. Lause tulee mieleen, kun herään seuraavana aamuna huvilalta ja painan sängyn vieressä olevaa katkaisinta. Kuuluu surinaa, kun sähkötoimiset verhot avautuvat hiljalleen ja auringonvaloa alkaa tulvia huoneeseen.

Edellisenä iltana olimme nauttineet huvilalla grilli-illallisen, jonka kokki tuli meille varta vasten valmistamaan, minkä jälkeen kävimme lasillisella Sotogranden satamassa. Ravintoloissa ei ollut maanantai-iltana kovinkaan eläväinen meno, mutta halusimme kuitenkin nähdä lyhyen vierailumme aikana jotain muutakin kuin huvilan ja kaksi golfkenttää, joista tänään on vuorossa La Reserva.

La Reserva Club on Sotogrande SA:n omistuksessa.  Se kehittää alueen palveluita ja harrastusmahdollisuuksia, mutta varsinainen bisnes on myydä tontteja ja huviloita.

Yksi esimerkki tästä on Sotogrande Seven -projekti, jossa seitsemän tunnettua arkkitehtiä eri puolilta maailmaa on suunnitellut seitsemän yli 1 000 neliön huvilaa vuoren rinteelle, jolta aukeaa näkymät merelle ja golfkentälle. Hinnat ovat tähtitieteellisiä, sillä jo pelkästään tontit maksavat yli seitsemän miljoonaa euroa.

“Olemme myyneet ensimmäisen tontin. Sen hinta on 7,8 miljoonaa euroa, ja siihen sisältyy jäsenyys La Reserva Clubissa, osake Real Club Sotograndessa ja laituripaikka”, Elder sanoo.

“Emme kerro vielä ulos rakentamiskustannuksia, ennen kuin olemme sovittua asiakkaan kanssa projektin lopullisen laajuuden ja saamme kunnon arvion hinnasta.”

Golfkentän lisäksi klubi tarjoaa paljon muutakin tekemistä, kuten padelia, tennistä ja ratsastusta. Uusin juttu on beach club, joka sijaitsee keinotekoisesti rakennetun laguunin äärellä lähellä klubitaloa. Myös laguunin ympäriltä myydään kiinteistöjä.

La Reservan kentältä avautuu huikeat maisemat Sotogranden yli Välimerelle.

La Reservan kentältä avautuu huikeat maisemat Sotogranden yli Välimerelle.

La Reserva Club

LA RESERVAN KENTÄN on suunnitellut yhdysvaltalainen Cabell B. Robinson, jonka piirtämiä kenttiä näkee paljon juuri Espanjassa ja Portugalissa. Klubi omistaa myös Almenara-nimisen kenttä, joka sijaitsee myös Sotograndessa ja jonka yhteydessä on myös hotelli. Se on tosin menossa peruskorjaukseen pian.

Vaikka La Reserva sijaitsee aivan Valderraman vieressä – yhdessä kohtaa kentät kulkevat niin lähekkäin, että pallon voisi nostaa helposti wedgellä kentältä toiselle – se poikkeaa täysin Valderramasta.

Siinä missä Valderramassa siirretään palloa eteenpäin kuin shakkinappulaa, lyödään La Reservassa palloa tiiltä draiverilla lähes poikkeuksetta, onhan se noin 500 metriä pidempi kuin Valderrama. Onneksi suuri osa avauksista lyödään ylhäältä alaspäin, ja onneksi väylät ovat leveitä.

La Reservassa käy kirjaimellisesti toteen vanha sanonta, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella. Kun Valderramassa ruoho vihertää karheikkoa myöten, La Reservassa nähdään myös kellertäviä sävyjä. Tosin kun ottaa huomioon, että aurinkoisessa Andaluciassa on välillä pulaa puhtaasta vedestä, ei golfkentän kastelemista tumman vihreäksi voi pitää tietenkään minään ekotekona.

Pituuden, pitkien siirtymien ja suurten korkeuserojen takia La Reserva täytyy pelata golfautolla, joka sisältyy kierroksen hintaan. Väylät kulkevat kahdella rinteellä ja niiden välissä olevassa laaksossa, joten eteneminen ylös ja alan jalkapelillä veisi rutkasti voimia.

La Reservan klubirakennus on erittäin suuri.

La Reservan klubirakennus on erittäin suuri.

La Reserva Club

LA RESERVA ON hieno kenttä, joka mahtuu Espanjassa maan kymmenen parhaan joukkoon. Kenttää kohtaan tuntui vähän epäreilulta, että pelasimme sitä ennen Valderraman.

Korkkipuiden keskellä kulkevaa Valderramaa voi kuvailla golfarin satumetsäksi, jollaista ei löydy mistään muualta maailmasta ja jonka ainutlaatuisia väyliä saa tallustella lähes täydellisessä rauhassa.

La Reservasta yksittäisiä reikiä paremmin jäivät mieleen upea klubi ja klubimiljöö sekä kentän viereen rakennetut ja rakenteilla olevat luksushuvilat. Yksi iso ero kenttien välillä onkin se, että La Reservassa golfkentän päätarkoitus tuntuu olevan sen vieressä sijaitsevien tonttien ja huviloiden arvon nostaminen, kun Valderramassa keskiössä on golf.

Jos Valderrama jättää La Reservan varjoonsa, niin omalla listallani se nousee myös PGA Catalunyan ohitse. Vaikka layoutiltaan PGA Catalunya on selkeämpi kuin Valderrama, tunnelmaltaan ja kentänhoidoltaan Valderrama on omaa luokkaansa.

PGA Catalunyan ja La Reservan kaltaisia huippukenttiä löytyy paljon maailmasta, mutta on vain yksi Valderrama.

La Reserva Club

 • Par 72

 • Avattu 2004

 • Suunnittelija: Cabell B. Robinson

 • Green fee: 280 euroa. Hintaan sisältyy auto.

 • Golf Worldin listalla La Reserva on sijalla 71.

 • La Reservassa pelattiin toukokussa Ladies European Tourin kilpailu. 31:nneksi sijoittunut Sanna Nuutinen oli kisan paras suomalainen.

Tigerin debyytti Valderramassa

Costantino Rocca päihitti Tiger Woodsin Ryder Cupin kaksinpelissä vuonna 1997.

Costantino Rocca päihitti Tiger Woodsin Ryder Cupin kaksinpelissä vuonna 1997.

Getty Images

Tiger Woods edusti ensimmäisen kerran Yhdysvaltoja Ryder Cupissa vuonna 1997 Valderramassa. 21-vuotias Tiger ei päässyt viikon aikana oikein sinuiksi kentän kanssa ja hävisi sunnuntain kaksinpelin Costantino Roccalle. Woods pelasi kaikki viisi ottelua ja sai ainoastaan puolitoista pistettä.

Italialainen oli pitkään ainoa, joka oli onnistunut kukistamaan Woodsin kaksinpeleissä. Tähän kerhoon liittyi vuonna 2018 Espanjan Jon Rahm.

Kaksi vuotta myöhemmin Tiger sai balsamia haavoilleen, kun hän voitti Valderramassa pelatun WGC-kilpailun. Tuolloin hän päihitti uusinnassa kotiyleisön suuren suosikin Miguel Ángel Jiménezin.

Juttu on julkaistu alunperin GoGolf-lehden numerossa 4/2019

  Etsi luettavaa