Hyppää sisältöön

Uusi tasoitusjärjestelmä allekirjoitettu – astuu voimaan 2020

Tasoitusjärjestelmä pysyy kohtalaisen tuttuna EGA:n jäsenmaissa

Maailman tärkeimmät golfjärjestöt ovat painaneet puumerkin paperiin, jolla hyväksyttiin yhtenäinen tasoitusjärjestelmä vuodesta 2020 alkaen. Alustava ehdotelma pysyi melko ennallaan. Uuden tasoitusjärjestelmän nimi on WHS (World Handicapping System).

Tulevaisuudessa pelaajan paras kierros ei määritä enää tasoitusta yhtä vahvasti kuin ennen. Järjestelmä yhtenäistää koko maailman golfareiden tasoitusjärjestelmän. Tulevaisuudessa tasoitus mitataan viimeisten 20 kierroksen perusteella – niistä kahdeksan parhaan kierroksen keskiarvo määrittää tasoituksen. Pistebogi-järjestelmä säilyy, joten yksittäisen reiän tulos ei tule pilaamaan kenenkään tasoitusta. 

WHS tulee yhtenäistämään tasoitusjärjestelmän ympäri maailman

WHS tulee yhtenäistämään tasoitusjärjestelmän ympäri maailman

R&A, USGA

WHS:n pääominaisuudet

– Tasoitus lasketaan viimeisen 20 tuloksen joukosta otettavien 8 parhaan tuloksen keskiarvona (tulokset eivät vanhene).

– Systeemi pitää sisällään tasapainon reagointikyvyn ja kontrollin välillä, niin että siinä otetaan huomioon pelaajan osoittama pelikyky ja tasoitus siten, että 12 viimeisen kuukauden tasoituskehityksen mukaan tasoitukselle tullaan asettamaan yläraja, jonka yläpuolelle se ei voi nousta.

– Kaikki tälläkin hetkellä tasoituskierroksiksi hyväksyttävät kilpailu- ja harjoituskierroksista pysyvät tasoituskelpoisina.

– Uuden tasoituksen saamiseksi vaaditaan edelleen vain 18 reiän tulos (normaalisti 54 reiän tulokset). Tämä tarkoittaa myös, että tasoitus voidaan laskea myös alle 20:lla tuloksella.

– USGA Course Rating System on edelleen kenttien vaikeuksien ja pelitasoitusten laskennan perusteena.

– Mekanismi havaitsemaan epänormaalit kenttä ja sääolosuhteet (Vastaa nykyistä CBA:ta).

– Tasoituspäivitykset tehdään välittömästi.

– Tasoituslaskennassa maksimitulos reiälle on edelleen nettotuplabogey.

– Maksimitasoitus on edelleen 54.

Golfia on aiemmin pelattu kuudella eri tasoitusjärjestelmällä

Golfia on aiemmin pelattu kuudella eri tasoitusjärjestelmällä

R&A, USGA

European Golf Association oli vahvasti mukana luomassa järjestelmää

EGA, eli eurooppalaisen golfin kattojärjestö oli yksi aktiivisimmista järjestöistä uutta järjestelmää luodessa. Ensikuulemalta tasoitusjärjestelmä olisi voinut mullistaa koko eurooppalaisen tasoituslaskentatavan, mutta lopullinen muoto pitää järjestelmän yllättävän lähellä vanhaa mallia. 

Tasoitus tulee edelleen päivittymään jokaisen tasoituskortin jättämisen jälkeen. Muun muassa USA:ssa tasoitus on päivittynyt vain kerran kuukaudessa. Kun mitataan kahdeksaa parasta kierrosta viimeisestä 20:sta, tulee järjestelmä antamaan loputtomasti aikaa näiden pelaamiseen. 

Mika Wikström Golfliitosta kertaakin, että olisi tärkeää pelata mahdollisimman paljon tasoituskierroksia seuraavan kahden vuoden aikana, jotta lukema saadaan oikealle tasolle. 

”Tällä hetkellä kysymys on lähinnä siitä kuinka kauas historiaan voimme katsoa tasoituksen muodostamista. Oikeudenmukaisin lukema muodostuu luonnollisesti niille, jotka jättävät seuraavan kahden vuoden aikana vähintään 20 tasoituskorttia”, Wikström kertaa. 

Myös CBA tulee pysymään mukana pelissä. CBA:lla tarkoitetaan kentän virityksen ja muiden pelaajien päivän tason vaikuttamista yksittäisen päivän slopeen. Jos kaikki pelaavat huonosti tai yli tasoituksensa, tulee CBA antamaan muutaman helpotuslyönnin – ainakin kilpailutilanteissa. 

”Vielä tutkitaan, voiko CBA astua voimaan myös harjoituskierroksilla. Jos tasoitukset päivitettäisiin vasta päivän jälkeen, silloin CBA:n käyttöönotto voisi toimia myös harjoituskierroksilla”, Wikström pohtii. 

Tällä hetkellä WHS:n viimeisiä viilauksia on aikaa pohtia lähes pari vuotta. Pääpiirteet on lyöty lukkoon, vielä tutkitaan optimaalisimpia yksityiskohtia tutkimusten avulla. Tärkeintä on, että tasoituksesta saadaan mahdollisimman tarkka ja oikeudenmukainen ympäri maailman. 

 

 

Etsi luettavaa