Hyppää sisältöön

Uupuminen pakotti Mikko Korhosen kilpailutauolle: ”Tuli seinä vastaan. Totaalinen uupuminen”

Mikko Korhonen tuskin enää kilpailee tällä kaudella. KUVA: GETTY IMAGES

Mikko Korhonen on kilpailutauolle ja paluu kisakentille jäänee ensi kauteen.

Ammattilaisgolfari Mikko Korhonen ei ole kilpaillut työmaallaan, DP World Tourilla toukokuun alun jälkeen. Näillä näkymin hän ei tule palaamaan kilpakentille enää tämän kauden puolella, 43-vuotias golfari kertoo tiedotteessaan.

Korhonen hakee kiertueelta medical extensionia eli mahdollisuutta siirtää pelioikeutensa ensi kaudelle lääketieteellisin perustein. Jos, ja kun se todennäköisesti myönnetään, hän palaa kilpakentille ensi kaudella. Kisatauon kautta hän saanee rakennettua vahvan ja kattavan kisaohjelman ensi kauteen. 

”Tuli seinä vastaan. Totaalinen uupuminen”, Korhonen toteaa tiedotteessaan.

Vuonna 2005 ammattilaiseksi siirtynyt Korhonen on pelannut miesten eurooppalaisella pääkiertueella 246 kilpailua, joista hän on voittanut kaksi. Lisäksi hän on sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon 26 kertaa.

”Minulla on menossa nyt 19. kausi ammattilaisena ja 12. pääkiertueella. Yhtään pidempää taukoa ei ole ollut. Ensimmäisenä koronavuonna tuli muutaman kuukauden paussi, mutta se on ainoa”, hän kertoo.

”Jo muutaman kauden ajan olen huomannut, ettei paloa, virtaa tai tarvittavaa jaksamista ole riittävästi. Muutama vuosi on menty aika höyryillä ja jaksamisen rajoilla. En vain yksinkertaisesti ole osannut tehdä asioita toisin, hän sanoo.

”Italian-kisassa en enää pystynyt jatkamaan pelaamista. Tietyllä tavalla olin aavistanut, että minun on tehtävä muutos tai jotain tällaista saattaa sattua, ja sitten yhtäkkiä vaihtoehtoja ei enää ollut.”

Mikko Korhonen jätti kilpailun kesken, eikä hän ole sen jälkeen kilpaillut. Tuolloin Korhonen kertoi lyhyessä tiedotteessaan, että hän joutui jättämään kilpailun väliin ylävartalovamman takia.

”En pystynyt tekemään kotona mitään, kun oli niin loppu”

Tilanne on Korhoselle uusi ja hän on sulatellut sitä pala palalta. Hän ei ole halunnut puhua asiasta julkisuudessa ennen kuin on muodostanut selkeät suuntaviivat tulevaisuuteen ja uran jatkamiseen. Korhonen pitää erittäin tärkeänä sitä, että urheilijoiden uupumisesta puhutaan siinä, missä muidenkin ihmisten.

”Olen aina laittanut urheilun etusijalla – ja tämä työ on 24/7-työtä. Kun menestystä tuli, paineetkin kasvoivat. Ajatukset olivat aina treenaamisessa ja urheilussa, vaikka olisit kotonakin. Minulla se meni siihen, että vilkuilin kotona kelloa, että nyt pitää lähteä treenaamaan. Stressasin siitä, enkä lopulta pystynyt tekemään kotona mitään, kun oli niin loppu”, hän kertoo.

Kokenut urheilija on myös uusioperheen isä. Hän huomasi, että uupuminen vaikutti myös läsnäoloon ja kotielämään. Aika lasten kanssa on jäänyt kuormittavan ja hyvin paljon matkustamista vaativan ammatin takia vähäiseksi.

”Kun olen nyt työntänyt urheilua vähän taka-alalle, olen päässyt olemaan eri lailla läsnä ja luomaan vahvempaa suhdetta lapsiinkin. Olen pystynyt keskittymään vain perhe-elämään.”

Korhonen pitää yllä kuntoa lenkkeilemällä ja padelia pelaamalla. Hän myöntää, että palo golfia ja kilpailemista kohtaan on hiljalleen syttymässä, kun vilkuilee suomalaisten pelikavereiden tuloksia.

”Pidemmän tauon tavoite on se, että golf on taas siistiä ja palo sitä kohtaan on vahva. Tämä on ollut minulle aivan uusi ja vaikea tilanne, johon ei ole ollut minkäänlaisia askelmerkkejä tai ohjekirjaa. Tasapaino on kuitenkin löytymässä ja nyt keskityn palautumiseen. Tuntuu hyvältä ja tärkeältä puhua asiasta”, hän päättää.

Korhonen haluaa perustamansa, ammattilaiseksi siirtyneitä golfareita tukevan rahaston, The 59 Fundin kautta nostaa esille ja tuoda jaettavan tuen piiriin vahvasti mentaalivalmennuksen. 

”Haluan omalla esimerkilläni auttaa myös nuoria pelaajia tunnistamaan oman jaksamisensa rajat ja heräämään ajoissa”, hän sanoo.

Mikko Korhonen ei kommentoi asiaa medialle tällä erää enempää.

Etsi luettavaa