Hyppää sisältöön

Uudet säännöt ja helteet toivat kentille yllättävän ongelman – reiän reunat murenevat käsiin

Kun pallon nostaa reiästä lipun kanssa

Reiän reunat murenevat, kun pelaajat nostavat pallon reiästä lipun avulla tai varomattomasti käsillään. Asiaan olisi auttanut ruotsalaistuote, joka kiellettiin aiemmin tällä viikolla, mutta Tanskasta on tulossa uusi tuote, joka saattaa olla golfin sääntöjen mukainen.

GoGolf uutisoi aiemmin tällä viikolla ruotsalaisesta golfkentästä, joka otti käyttöön uudenlaiset lipputangot, joiden tyvessä ollut rinkula helpotti pelaajien arkea, kun pallon pystyi nostamaan reiästä lipputankoa nostamalla kuin puttiviheriöillä ikään.

Mora Golfklubbilla kaikki olivat tyytyväisiä, mutta ilo jäi lyhytaikaiseksi, kun Ruotsin golfliitto kielsi niiden käytön: rinkulat olivat golfin sääntöjen vastaisia.

Sääntöongelman aiheutti se, että reiän kuppi ei rinkulan vuoksi enää syvyydensä puolesta täyttänyt golfin säännöistä vastaavan R&A:n määräyksiä. Idea säännössä on se, että reikään pitää mahtua maan pinnan alapuolelle jopa koko peliryhmän pallot eli yhteensä neljä pelivälinettä.

Golfkenttäarvikkeita maahantuovan Golden Pron toimitusjohtaja Gustav Weckström sanoi GoGolfille, että ruotsalaisen yrityksen kehittämä muovinen rinkula oli korkeussuunnassa liian paksu, minkä takia reikä ei ollut enää riittävän syvä.

”Meillä on niitä hyllyssä, mutta R&A on sen tällä viikolla kieltänyt. Sitä ei saa käyttää”, Weckström kertoo. 

Hätä ei ole tämän näköinen, sillä Weckströmin mukaan Tanskasta pukkaa jo uutta tuotetta. Siinä missä ruotsalainen rinkula madalsi kuppia kymmenisen milliä, tanskalaisten tuote on enää vain millin kaksi korkea, mikä saattaa poistaa sääntöongelman.

Weckströmillä on tuotteesta prototyyppi hallussa, mutta kuvaa hän ei vielä siitä halunnut jakaa. R&A testaa tuotteen sääntöjenmukaisuuden vasta ensi viikolla, eikä sitä valmistava tanskalaisyritys ole vielä saanut tuotteelleen mallisuojaa. Hakemus on kuitenkin vetämässä.

”Sen pitäisi täyttää normit, millä perusteella R&A kielsi ruotsalaisen keksinnön”, Weckström sanoo.

Lipun tyvessä olevan rinkulan hyöty ei ole pelkästään se, että se helpottaa pelaajien arkea. Se nimittäin suojaa myös reiän reunaa, joiden mureneminen kesäkuun alun helteillä on noussut suomalaisilla kentillä ongelmaksi.

Tänä vuonna voimaan tulleet golfin säännöt mahdollistavat puttaamisen lipun kanssa, joten moni pelaaja nostaa nyt pallon reiästä lipun avulla. Tällöin palloa pitää pakottaa lipulla pois keskustasta reikää vasten, eikä kuiva maa kestä painetta vaan murenee.

”Viimeksi tänään juttelin asiasta erään toimitusjohtajan kanssa, joka on puhunut asiasta kollegoidensa kanssa. Se on todellinen ongelma”, Weckström sanoi.

Samaa sanoo Espoo Golfin eli Gumböle Golfin ja Espoon Golfseuran toimitusjohtaja Markku Ignatius, jolle varsinkin kenttähenkilökunta on purnannut asiasta. 

”Kenttähenkilökunta on valittanut, että reikien reunat on huonossa kunnossa”, Ignatius sanoo.

Ignatiuksen mukaan reikien reunat voivat vahingoittua myös silloin, kun pelaajat nostavat pallon reiästä käsillään, kun lippu on edelleen paikallaan.

Vaikka R&A on kieltänyt ruotsalaiskeksinnön tällä viikolla, Weckström siitäkin huolimatta myi tänään sääntöjen vastaisia ruotsalaisrinkuloita tänään eräälle suomalaiselle kentälle. Tämä kertoo siitä, että reiän reunojen suojeleminen katsotaan  R&A:n määräyksiä tärkeämmäksi asiaksi.

Maalaisjärki voitti tässä tapauksessa R&A:n määräykset, eikä kyseessä ole ensimmäinen kerta. Suomessa moni golfkenttä käyttää reiän yläosassa sääntöjenvastaisia valkoisia muovirenkaita, joiden tehtävänä on suojella reiän reunoja vaurioitumiselta. Siitä huolimatta Weckström sanoo myyneensä niitä Suomeen tuhansia.

Se, että lipputangon saa nykyään pitää reiässä myös putatessa, aiheuttaa muutakin päänvaivaa. Tangot valmistetaan usein lasikuidusta tai kevyestä muovista, eivätkä ne ole suunniteltu kestämään jatkuvia osumia.

Oletko huomannut tänä vuonna aiempaa enemmän vaurioituneita reiän reunoja? Kerro asiasta alla olevassa kommenttikentässä…

Etsi luettavaa