Hyppää sisältöön

Uskallatko kokeilla PGA Tourin omintakeisinta puttiasentoa ja grippiä: ”Missaan hyvin harvoin 1,5 metrin matkalta”

Mark Hubbardin paras saavutus PGA Tourilla on toinen sija Houston Openista syksyllä 2019

Mark Hubbardin puttityyli on vähintäänkin eriskummallinen. Katso video ja arvioi, olisiko siitä parantamaan puttiasi.

Videolla näkyvä puttaaja on 31-vuotias Mark Hubbard, joka on PGA Tourilla ollut Houstonin kisassa kakkonen, sekä voittanut  kertaalleen Korn Ferry Tourilla ja Kanadan kietueella. Maailmanlistan sijoitus on 144:s. 

The American Expresss oli hänelle huono kilpailu. Ennen viimeistä reikää toisella kierroksella oli jo selvää, että Hubbard putoaa jatkosta. 

Valmistautuessaan par-puttiinsa hän teki ällistyttävän tempun, jota on käyttänyt aiemminkin kisoissa.

Puttityyli on  saanut nimensä ”The Snail” (kotilo, etana) oletettavasti alkuasennosta, jonka Hubbard rakentaa lopulliseen muotoonsa silloin, kun useimmat olettavat hänen seuraavaksi liikuttavan mailaansa backsvingiin..

Hubbard siis asettui palloon aivan normaalisti. Vasen käsi jäi normitilaan grippiä myöten. Oikean käden irroitus ja heilautus ympyränmuotoisena varren alaosaan yhdessä vartalon taivuttamiseen eteen palloa kohden, on  Hubbardin tekemänä teatraalinen, näyttävä liike.

Oikea käsi kiinnittyy putterin vartta pitkin, pikkusormi on ainoa osa, jolla Hubbard tukee vartta alkuasennossa sekä liikkeessä. Otekorkeus oikealla kädellä on noin 20 sentissä (8 tuumaa)

”Oleellisinta suoritukseen valmistauduttaessa on keskittyminen, läsnäolo. Rutiinit, linjanluku ja alkuasento on rakennettava kuten normiputissa”

Syöksy kotipesään

Tämän jälkeen ”The Snail” rakennetaan lopulliseen muotoonsa tavalla, jonka suomalaiset pesäpallokansana ymmärtävät ainakin suusanallisesti.

”Varmista, että olet puttisi rakennusosien kanssa valmiina. Sitten, kuin varkain syöksytkin alas varsinaiseen alkuasentoon. Siihen voi hakea mielikuvaa Jack Parkmanin  syöksystä kotipesaään Major League 2 pelistä”, Hubbard evästää viitaten USA:n kansallispeliin, baseballiin..

”Oikean käden asettaminen toimivalla tavalla varren päälle on tärkein vaihe. Varsi pitää saada lukittua suorana olevaan käsivarteen, jonka jälkeen etusormi löytää oman paikkansa.”

Hubbard ei suinkaan ole itse keksinyt puttityyliä, mutta on suurella todennäköisyydellä sen ainoa  osa-aikainen ”harjoittaja” ainakin PGA Tourilla.

Hän sai siihen mallituksen opiskeluaikoinaan San Jose Staten collegessa joukkueen muilta pelaajilta, joista tunnetuin oli Jon Tringale, PGA Tourillakin pelanneen Cameron Tringalen veli.

”The Snail on koulumme golfaajien”goofballsien” kehittämä puttityyli.” 

Mark Hubbbard on varmistanut sekä Korn Ferry Tourin että PGA Touri n tuomareilta, että Snail ei riko puttaamiseen ja alkuasentoon liittyviä sääntöjä tai rajoituksia. Hän on saanut puttityyliin puhtaasti vihreää valoa.

Hubbard on järjestänyt kavereilleen hupipelien ja harjoittelun lomassa ”pieniä kisoja”, ja hauskuuttanut monessa yhteydessä kanssapelaajiaan ottamall The Snailin käyttöön. 

The American Expressissa viimeisen pelaamansa viheriön putti oli ainoa, jossa Hubbard käytti Snailia. Eli hänellekin se on vaihtoehtoinen tapa putata ja harjoitella, ei ainakaan toistaiseksi ykkösvaihto edes lyhyihin putteihin.

”Se toimii yleensä kuin automaatti 1,5 metrin päästä ja sitä lyhyemmiltä etäisyyksiltä. Harmitti kun missasin  (videoidun putin), sitä tapahtuu harvoin. Putissa oli enemmän kallistusta kuin kuvittelin”, Hubbard analysoi.

Mitä tästä The Snailista voisi oppia/omaksua?

-Sitä on helppo kokeilla. Alkuasentoon pääsee kuka tahansa. Ylöskin kohtuullisen helposti. Ainakin muutaman kerran.

-Pään roikkuessa alhaalla näkymä palloon, putterin lapaan ja linjaan tuntuu ainakin aluksi kiehtovalta.

-Oikean käden ja puolen liike on vahva, dominoiva, turvallisenkin oloinen. Taistelua kahden käden välillä on vaikeampi rakentaa.

-Lyhyenkin kokeilun perusteella havaitsee, että tyyli soveltuu vain lyhyille matkoille

-Puttiasennon ja puttien harjoittelu pallon kanssa on fyysisesti ja henkisesti vaativaa

-The Snail voi toimia erinomaisena harjoitusmuotona, vaihteluntuojana  ja uusien, omaa puttityyliä tukevien oivallusten lähteenä.

-The Snail on  vaihtoehto ja takaportti niille, joilta vakiintunut tyyli putata (tai jipsi) ovat vieneet itseluottamuksen 

Lähde: PGA Tour

Etsi luettavaa