Hyppää sisältöön

USA:ssa voittaneen LET- pelaajan kulut 27 000 € tuloja suuremmat: ”Sponsorit mahdollistavat pelaamisen”

Meghan Maclaren sai LET:n karsinnoista paikan kiertueelle

Meghan MacLaren avautui twitterissa ammatinharjoittamisensa haasteista ja sai myötätunnon sekä peukkujen lisäksi kehotuksia vaihtaa alaa.

27-vuotias Meghan MacLaren on pelannut ammattilaisena viisi täyttä kautta vuodesta 2017. 

Amatöörinä hän saavutti menestystä etenkin yliopistovuosinaan USA:sa. Henkilökohtaisen kisan hän voitti Florida Internationa Universityn riveissä kahdeksan kertaa.

Englannin maajoukkueen matkassa MacLaren kulki monta kautta, joukkueiden EM-kisoissa hän pääsi juhlimaan kultamitalia viimeisenä amatöörivuotenaan 2016.

Ammattilaisurakin  alkoi lupaavasti. Ensimmäisellä täydellä kaudella hän oli kahdesti paras Let Access Seriesin kisoissa ja oli haastajakiertueen ykkönen.
Tie vei LET:lle jonne englantilaisella oli pelioikeus päättyneen kauden loppuun, neljä täyttä kautta.

Hän pelasi kuitenkin päättyneellä kaudella enimmäkseen USA:n Symetra Touria, voitti kerran, sai muutaman sijoituksen kymmenen joukkoon sijoittuen rahalistalla 18:ksi.  LET.lla hän pistäytyi viiteen kisaan.

Menestys oli heikkoa, työpaikan uusiminen vaati karsintoihin osallistumista, joka tuotti myös toivotun tuloksen.
Tätä ennen hän oli katkerasti menettänyt varmalta näyttäneen paikan LPGA:n karsintojen viimeisellä kierroksella.

Kauden päättyessä sijoitus maailmanlistalla oli 395. Kolmella kaudella viidestä hänen nimensä on vuodenvaihteessa löytynyt 300:n ensimmäisen joukosta.

Palkintorahaa MacLaren kuittasi noin 60 000 €, josta verojen ja muiden vähennysten jälkeen käteenjäävä osuus on huomattavasti pienempi.

Tammikuun toisena päivänä Meghan Maclaren avautui twitterissa valottaen lyhyesti ammattilaiselämän taloudellisia realiteettejä silloin kun peli ei kulje.

MacLaren on ottanut laskelmaansa  käteen jäävän summan ja vähentänyt siitä  harjoitteluun, pelaamiseen, kilpailuihin, valmennukseen ja matkoihin liittyneet kulut.

27 000 euroa tappiota on hyvinkin sitä suuruusluokkaa, johon täyden kauden, 20-25 kisaa ympäri maailman kiertävä pelaaja päätyy, mikäli bruttotulot jäävät MacLarenin tavoin 60 000 euron tasoon tai sen alle.

Nollatulokseen pääseväkin joutuu kaivamaan normielämäänsä  liittyvät eurot esiin jostain muualta, joten yhtälö on vaikea, vaikka lapsuudesta asti MacLaren on elänyt golfin kyllästämää elämää.

Isä David Maclaren on raskaan sarjan toimija golfalalla ja opastanut tytärtään brändin rakentamisessa.
Hän työskentelee European Tour Venues & Destinations markkinointiketjun johtajana. Vanajanlinna on ketjun ainoa suomalaiskohde ja yhteistyökumppani.

 Muutamassa päivässä  Meghan MacLaren oli saanut twittiinsä toistasataa vastausta. Vaikka hän ei sympatiaa (twiitin mukaan) ollut hakemassa, sitä tuli runsaasti. Samoin kannanottoja ja ehdotuksia siitä, kuinka vielä läpimurtoaan kirkkaisiin valoihin hakevien pelaajien taloudellista tilannetta sekä pienempiä toureja voitaisiin kehittää.

Lukuisia olivat myös mielipiteet, joissa pelaajile joiden tulokset eivät kanna menestykseen, tarjottiin vaihtoehdoksi hakeutumista muihin tehtäviin.

MacLaren ei suinkaan ollut kauden 2021 toisella puoliskolla ainoa ulostulija haasteensa kanssa.

Paljon huomiota sai toista kauttaan ammattilaisena pelaava Hannah Gregg, joka on Symetra Tourin lisäksi kiertänyt runsaasti kolmostason mini-toureilla.

“Kustannukset jokaista halvaksikin luokiteltavaa kisaa kohden ovat 1 500-2 000 $. Jollet minitoureilla ole jokaisessa pelaamassasi kisassa kolmen joukossa, teet varmuudella tappiota”, Gregg muistuttaa kiertue-elämän raadollisesta puolesta Golf Monthlyn artikkelissa.

Kynnys pelaavaksi ammattilaiseksi siirtymiselle on matalalla

Gregg rahoittaa pelaamistaan yhteistyösopimuksilla. Kumppanien tuotteet ovat usein esillä.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Hannah Gregg | Golf (@hannahbgg) jakama julkaisu

Golf ammattina kiehtoo, etenkin pelaavan ammattilaisen elämästä uneksivia on jatkuvasti enemmän ympäri maailman. Kaikille ei ole tilaa niille kiertueilla, jossa palloa reikään laittamalla tekee elantonsa.

Euroopassa Challenge Tourilla ja etenkin Let Access kiertueella nollatulokseen pääseminen taloudellisesti voi onnistua vain terävimmälle kärjelle.

Taloudellisen turvaverkon rakentaminen ammattilaisuraansa aloittavalle tai MacLarenin tapaiselle jo vuosia kiertäneelle pelaajalle onnistuu vain pienelle osalle yrittäjistä.

Sama lainalaisuus on luonnollisesti löydettävissä useimmista muista yksilölajeista.
Jollet osoittaudu menestyjäksi tai potentiaaliseksi menestyjäksi oikeaan aikaan, kiertueilla pelaaminen vaatii MacLarenin tavoin taitoa yhdistää yhteistyökumppanien kautta muita rahoitusmuotoja ammatin harjoittamiseen.

Bryson DeChambeaun laskukaava: ”PGA Tourilla vain 125 ensimmäistä tekevät positiivisen tuloksen”

Pääkiertueilla häntäpäähän tuloslistoilla jäävilläkään ei ole helppoa ilman kumppaneita. 

Bryson DeChambeau avasi omaa näkemystään tästä  Full Send podcast näkemyksellään, jonka mukaan PGA Tourin rahalistalla 165:n väärälle puolelle jäävät tekevät tappiollisen kauden ilman muita tulonlähteitä.

Bryson DeChambeaun arvion mukaan  taloudellisen nollatuloksen tekeminen PGA Tourilla vaatii jopa 500 000 dollarin bruttotulot kaudessa

Bryson DeChambeaun arvion mukaan taloudellisen nollatuloksen tekeminen PGA Tourilla vaatii jopa 500 000 dollarin bruttotulot kaudessa

GETTY IMAGES

PGA Tourilla oli 2021 yhteensä 124 pelaajaa, joiden bruttotulot olivat yli miljoona dollaria.
Listan 166:s (Rafa Cabrera-Bello) ansaitsi 486 000 taalaa.

”Pelaajat ovat yksityisiä liikkeenharjoittajia. Meidän kontollamme on huolehtia kaikista omaan golfiin liittyvistä kuluista. Hotellit, ruoka ja lukuisat muut kulut. Perhekin on useimmilla ruokittavana. Tulee viikkoja, jolloin karsiudut, eikä tilille kilahda mitään.”

”Niillä, jotka pelaavat itsensä 125:n joukkoon rahalistalla on asiat erittäin hyvin. Mutta sille ryhmälle, joka taistelee enimmäkseen jatkopaikasta talous muodostaa haastavan yhtälön”, DeChambeau julisti.

Suomen PGA:n kunniajäseneksi nimetyn Matilda Castrénin kausi käynnistyy 1,5 viikon päästä edelliskauden voittajien kisalla Floridassa

Suomen PGA:n kunniajäseneksi nimetyn Matilda Castrénin kausi käynnistyy 1,5 viikon päästä edelliskauden voittajien kisalla Floridassa

Tomi Natri

Kotimaisista naistähdistä kirkkaimmat, Matilda Castrén ja  Sanna Nuutinen kiertävät alkavalla kaudella molemmin puolin valtamerta LPGA:lla ja LET:lla.
Kummallakaan ei ennen päättynyttä kautta ollut taloudellista selkänojaa takaavaa yhteistyökumppania.

Castrén julkisti ennen joulua tehneensä F-Securen kanssa mittavaksi luonnehditun ja monivuotisen sopimuksen, jonka tarkemmat yksityiskohdat ja kansainvälisille markkinoille lanseerattava tuote julkaistaan tammikuun aikana.

Meghan MacLaren, blogi

Etsi luettavaa