Hyppää sisältöön

USA:ssa harrastajagolfarit ovat huomattavasti suomalaisia parempia – vai ovatko?

Maamme ensimmäiset tasoitukset myönnettiin HGK:n jäsenille. Talissa vietetään 90-vuotisjuhlia. Seura perustettiin 1932.

USGA:n ja Suomen Golfliiton tasoitustilastojen perusteella valtameren takana golfia osataan keskimäärin huomattavasti suomalaisia paremmin. Totuus taitaa kuitenkin olla päinvastainen.

Suomi otti World Handicap Systemin eli maailmanlaajuisen WHS-tasoitusjärjestelmän käyttöön ensimmäisten maiden joukossa helmikuun 19.päivänä 2020.

Nykyään käytännössä koko maailmassa pelataan samalla systeemillä, joten tasoitukset ovat vertailukelpoisia

USA:ssa on R&A:n ja USGA:n yhdessä tilaaman tutkimuksen mukaan lajin harrastajia reilusti yli 20 miljoonaa.

Arvio perustuu siihen, että Pohjois-Amerikassa, mukaanlukien Kanada ja Meksiko mailanheiluttajia on arvioitu olevan jopa 30,9 miljoonaa. Tutkimuksessa ei avata arviota USA:n osalta, mutta se on todennäköisesti 25 miljoonan hujakoilla

Pohjois-Amerikassa. ja USA:ssa harrastajaksi määriteltyjen joukossa on erittäin valistuneiden ja yleisten arvioiden mukaan useita miljoonia henkilöitä, joiden harrastaminen jää rangella satunnaiseen lyömiseen tai suunnittelun asteelle.

USA:ssa rekisteröityjä ja tasoituksen omaavia pelaajia on vain kymmenesosa arvioidusta harrastajien kokonaismäärästä.

Miesten keskimääräinen tasoitus on varsin kova, 14,0.

Rekisteröityjä miespelaajia on 2,3 miljoonaa. Heidän osuutensa on 81 prosenttia.

Naisten keskimääräinen tasoitus on miehiin nähden kaksinkertainen, 27,7. Heidän osuutensa on siis vajaa viidesosa kaikista rekisteröidyistä (544 000).

Naisten pienen osuuden johdosta kaikkien jäsenten keskimääräinen tasoitus on huomatttavan alhainen 16,6.

Rekisteröityjen ja tasoituksen omaavien määrä oli vuodenvaihteessa 2,850 miljoonaa henkilöä, vajaa prosentti maan asukasmäärästä

Rekisteröimättömättömien pelaajien puute vääristää kokonaiskuvaa

Satunnaisia pelioikeuteen tai osakkuuteen sitoutumattomia pelaajia, joilla ei myöskään ole tasoitusta on moninkertainen määrä. Näitäkin suurempi määrä voi olla niitä jotka eivät kentällä käy yhtään kertaa vuoden aikana.

Tämä ensisijaisesti taustoittamaan sitä, että kyllä USA:ssa harrastajia riittää, eikä näiden satunnaista pelaamista tai sitoutumattomuutta pidetä ongelmana.

Selvää on, että ajanvietepelaamista, jossa keskinäinen hauskanpito menee lyöntien ja tasoituksen laskemisen edelle, on USA:ssa huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

Suomalaisten keskimääräinen tasoitus laski kaudella 2021

Kun World Handicap Systerm saapui Suomeen 2020 tasoitukset nousivat hieman pitkän pelikauden aikana, kuten oletettiinkin.

Uusia harrastajia tuli valtavasti lisää ja keskiarvoon perustuvan laskumalli oli aiempaa vaativampi tasoituksen pudottamiseen.

Golfliiton materiaalipankistakin löytyvät elokuun lopun tilastot ovat ne, joita tasoisusasioihin perehtynyt Golfliiton asiantuntija Mika Wikström tarjoaa vertalukelpoisiksi luvuiksi.

Elokuussa 2020 suomalaigolfarien keskimääräinen tasoitus oli 27,62. Vuotta myöhemmin se oli pudonnut lukuun 27,12.

Miesten ja naisten välinen ero tasoituksessa ei ole niin suuri kuin USA:ssa. Elokuussa 2021 miesten keskiarvo oli 24,29 ja naisten 34,65.

Seurojen jäsenistä 93,1 prosenttia omasi tasoituksen, yllättävän suurella määrällä, lähes seitsemällä prosentilla sitä ei ole kirjattu.

Kummassa maassa sitten on keskimäärin parempia pelaajia, USA:ssa vai Suomessa?

USA:ssa rekisteröidyt menevät edelle tasoituksella mitattuna selkeästi edlelle, (16,6 / 27,12).

Suomessa lajin kokonaiskuva osaamiseen liittyen on kuitenkin ehyemmän oloinen, jos mittatikkuun otetaan mukaan USA:n suuri enemmistö golfareista, jotka pelaavat golfia seuratoiminnnan ja tasoitusjärjestelmän ulkopuolella.

Etsi luettavaa