USA:lle MM-kisojen kultaa, Norja hopealle, Suomi 31:s: ”Kuti jäi piippuun”

David Ford, Gordon Sargent ja Nick Dunlap pelasivat USA:lle jo kuudennen voiton 2000-luvulla. KUVA: Getty Images

USA: on voittanut 2000-luvulla kuudesti MM-kultaa, ollut kahdesti toinen ja kolmasti kolmas. Mitaleitta joukkue on palannut kotimaahansa vain kerran. Norja otti ensimmäistä kertaa mitalin, hopean jonka se jakoi Australian kanssa. Suomen joukkue oli 31:s ja viimeinen 16:sta Euroopan maasta, jotka Abu Dhabissa pelattuun kisaan osallistuivat.

Suomen otteet Abu Dhabi Golf Clubilla pelatuissa amatöörien MM-joukkuekilpailuissa olivat kauttaaltaan varsin tasapaksuja, eikä toivottua kiriä saatu kilpailujen päätöspäivänäkään aikaan.

Lauantain ykköspelaajaksi suomalaisista nousi Jesse Saareks 70 (-2) lyönnin kierroksellaan. Myös Elias Haavisto pelasi alle parin, 71 (-1). Markus Luoman peli sen sijaan sakkasi pahasti, lyöntejä kertyi 79 (+7).

Suomen neljän päivän yhteistulos oli lopulta -3, joka oikeutti 31. sijaan 36 maan joukossa.

Pelaajien mietteet nelipäiväisen urakan päätteeksi olivat apeat.

”Kokonaisuutena kilpailu oli epäonnistuminen. Joukkueella oli paljon korkeammat tavoitteet, mutta niitä ei pystytty saavuttamaan. Viimeinen päivä olisi vaatinut isoa nousua kohtuullisille sijoille, mutta jokaisella jäi peli piippuun”, joukkueen pelaavat tiivistivät sanomansa.

Samaa piippuun jäämistä harmitteli myös valmentajakaksikko Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky.

Kapteeni Jukka Pennanen, Elias Haavisto, Markus Luoma, Jesse Saareks, sekä valmentaja pääsivät kaikkien muiden maiden tavoin samaan kuvaan Eisenhower Trophyn kanssa. KUVA: USGA, Steven Gibbons

”Kuti jäi niin sanotusti piippuun koko viikon ajan. 31:s sija tuli pettymyksenä, mutta myöskin muistutuksena siitä, missä mennään tällä hetkellä kokonaisuudessaan. Valmistautuminen kisaan oli mielestämme ihan hyvää, mutta totta kai voidaan miettiä, mitä olisi voitu tehdä paremmin.”

Pitkänen ja Nykky myönsivät, että pallonlyömisen korostaminen otti hieman liikaa valtaa kilpailuun valmistautumisessa, ja se kostautui.

”Jätimme ja aliarvioimme bermudalla puttaamisen osuuden liian pieneksi”, he sanoivat.

Kisat olivat kuitenkin jälleen yksi merkittävä kokemus pelaajien uralla, ja he näkivät Abu Dhabin kilpailun palvelevan heitä tulevaisuudessa monin eri tavoin.

”Hieno kilpailu kaiken kaikkiaan ja loistava kokemus. Tällainen kisa ja kenttä tuovat pelin realiteetit esiin, joista voi ammentaa tulevaisuuden harjoitteluun”, Saareks, Haavisto ja Luoma totesivat.

Valmentajatkin käänsivät katseita tulevaan, mutta hieman kriittisemmin ajatuksin. Sijoitus tuloslistan häntäpäässä laittaa miettimään tulevaa.

”Luulemme, että koko toiminnan linjaus ja tarkennus pitää olla kohdillaan ja vastata odotuksia sekä vaatimuksia mitä näissä kisoissa kohtaamme vuodesta toiseen.”

LÄHDE: Golfliiton tiedote

USA:n kolmikko David Ford, Gordon Sargant, Nick Dunlap voitti Eisenhower Trophyn 11 lyönnin erolla Norjaan ja Australiaan.

Suomen joukkueen sijoitus oli 31:s. Kaikki muut Euroopan 15 joukkuetta olivat edellä. Myös länsinaapuri Ruotsi koki mahalaskun edellisvuoden hopean jälkeen. Suomi oli tasan vuosi sitten kymmenes, maitakin oli mukana 71.

Nyt maita oli 36, sijoitus 31.

Eroa voittaneeseen joukkueseen Suomella oli laskettua kierrosta kohden 4,125 lyöntiä. Abu Dhabi Golf Club on huippuamatööreille leppoisa kenttä, jossa on tilaa ja erot jäävät pieniksi. Sitä taustaa vasten ero on melkoisen suuri