Hyppää sisältöön

USA voitti murskaluvuin Ryder Cupin: ”Tämä on kaikkien aikojen paras joukkue”

USA:n Ryder Cup joukkue otti yhdessä puolisojensa kanssa ilon irti voitostaan

Euroopan joukkueesta ei ollut kolmantenakaan päivänä USA:n uhkaajaksi Whistling Straitsin kentällä pelatussa Ryder Cupissa. Voittoluvuiksi kirjattiin ennätykselliset 19-9.

Finaalipäivä Wisconsinissa, USA:ssa pelatussa  Ryder Cupissa tarjosi aiempien päivien tavoin runsaasti huippuhetkiä, mahtavia lyöntejä, sekä yllättäviä ottelutuloksia.
Haasteottelun voittajasta ei ollut sunnuntaina missään vaiheessa epäilystä. Kuuden pisteen johdosta (11-5) päivään lähteneen Yhdysvaltojen pelaajat voittivat 12:n kaksinpelin pisteet luvuin 8-4. Perjantaina nelinpelit ja nelipallot menivät isännille pistein 6-2, lauantaina Eurooppaa vietiin luvuin 5-3.

Kokonaisluvut 19-9, kymmenen pisteen ero on suurin marginaali joukkueiden välillä siitä alkaen, kun 1979 Manner-Eurooppa tuli Iso-Britannian ja Irlannin tueksi muodostamaan Euroopan joukkuetta.

USA:n kaikki pelaajat voittivat vähintään kerran

Voittaneen joukkueeen tähdeksi nousi Dustin Johnson, joka pelasi ja voitti kaikki viisi peliään. Saavutus on merkittävä etenkin sen takia, että Johnson koki kovia Whistling Straitsissa 2010 pelatussa PGA Championshipissa saatuaan kaksi penaltia mailan lavan laskemisesta bunkkerihiekkkaan ennen lyöntiä. Johnson luuli aluetta wastelandiksi. Hän menetti paikan uusinnassa kisan voitosta ja sijoittui viidenneksi. Viisi vuotta myöhemmin Johnson oli seitsemäs, joten hän on saanut muihin huippuihin nähden kentästä ylivertaisen otteen.

Dustin Johsonn, avovaimo Pauline Gretzky, sekä  Phil ja Amy Mickelson ovat todennäköisesti mukana puolustamassa USA:n voittoa myös 2023 Italiassa

Dustin Johsonn, avovaimo Pauline Gretzky, sekä Phil ja Amy Mickelson ovat todennäköisesti mukana puolustamassa USA:n voittoa myös 2023 Italiassa

Getty Images

Johnsonin nousu joukkueen pistekunkuksi oli hänen aiempi Ryder Cup -historiansa huomioiden hyvinkin yllättävää. Voittoja oli edellisiltä kerroilta otteluista seitsemän, tappioita peräti yhdeksän. 37-vuotias Johnson siirsi saldonsa kerralla reilusti plussan puolelle.

Ilman tappioita neljästä pelistään selvisivät myös 3,5 pistettä keränneet Patrick Cantlay ja Collin Morikawa, sekä kahdesta yhteisestä nelipallopelistään ja kaksinpelin voitosta 2,5 pistettä keränneet Bryson DeChambeau ja Scottie Scheffler. 

Scheffler otti kaksinpelissä Jon Rahmilta ilmat pois heti alkureiíllä voittaen neljä ensimmäistä. Ote ei lipsunut jatkossakaan, Rahmin tappio kirjattiin luvuin 4/3.
DeChambeau pelasi todella vahvan kierroksen, joka käynnistyi ykkösen eaglella. Ryder Cupin kaikkien aikojen kovin pistemies Sergio Garcia oli tämän jälkeen takaa-ajajana, omaamatta aseita bighitterin kauttaaltaan erinomaisen pelin taltuttamiseen.

Kapteeni Steve Stricker: ”Tämä on kaikkien aikojen paras Ryder Cup -joukkue”

Wisconsinista kotoisin oleva Steve Stricker halusi jakaa kunniaa joukkueen kolmen päivän showsta pelaajille, apulaiskapteeneilleen, sekä tiimiä konsultoineelle Tiger Woodsille.

Collin Morikawa viihtyi kuin kala vedessä Ryder Cupissa, jossa yleisö pääsi lähelle suosikkejaan. Neljä peliä, 3,5 pistettä

Collin Morikawa viihtyi kuin kala vedessä Ryder Cupissa, jossa yleisö pääsi lähelle suosikkejaan. Neljä peliä, 3,5 pistettä

GETTY IMAGES

”Meillä oli kasassa nuori, erittäin motivoitunut ja tavoitteisiimme sitoutunut tiimi. He tulivat kaikkiin tilaisuuksiimme ja kisaviikolle äärettömän hyvin valmistautuneina. Tehtävämme oli rakentaa heistä pienempiä tiimejä, ja järjestää asiat niin että kaikilla on hyvä ja rentounut olo. Minulla ei ollut mitään taikakaluja taskussani”, Stricker vähätteli omaa rooliaan.
”Tämä on kaikkien aikojen paras Ryder Cup -joukkue”, hän painotti.
Tämä määritelmä piti paikkansa pelaajien maailmanlistan sijoituksia mitatessa, sekä ottelun tuloksen perusteella

Stricker voitti omalla urallaan toistakymmentä kertaa PGA Tourilla, oli maailmanlistalla vuosikausia kymmenen joukossa ja pelasi useissa Ryder Cupeissa ja Presidents Cupeissa. Tiger Woodsille Steve Stricker oli Jim Furykin ohella mieluisin pari nelinpeleissä ja nelipalloissa.

Kysymykseen, kuinka korkealle omassa arvoasteikossaan Stricker sijoittaa kapteeniuden kaikkien aikojen ylivoimaisimmassa joukkueessa, oli vastaus paljon kertova.

”Tämä oli minulle major-voitto, joka jäi omalla uralla saavuttamatta.”

USA:n joukkue onnistui Whistling Straitsissa kokonaisuutena erinomaisesti. He saavuttivat monasti henkisen yliotteen viimeistään kierroksen toisen puoliskon alussa. Heikkoa lenkkiä ei tiimissä ollut, onnistujia sitäkin enemmän.

Padraig Harrington: ”USA:n onnistui todella hyvin, meillä oli joukkueena erittäin hyvä viikko”

Euroopan kapteeni ei sulkeutunut tappion jälkeen säkkiin, eikä Harrington myöskään lähtenyt soimaamaan pelaajia tai omia päätöksiään.

”Koko joukkueellamme oli erittäin hieno viikko, jonka aikana teimme mielestäni asiat tavalla, josta en mitään muuttaisi. Rima oli korkealla, tiesimme, etä USA:n voittaminen on todella vaikeaa”, Harrington analysoi.

Sunnuntaina eurooppalaisista voittoon ylsivät täydellisesti kahtena ensimmäisenä päivänä epäonnistunut Rory McIlroy, sekä lähes varmuudella Euroopalle viimeisen palveluksensa pelaajina Ryder Cupissa tehneet veteraanit Ian Poulter sekä Lee Westwood.

McIlroy kyynelehti TV-haastattelussa tavalla, jollaista häneltä ei aiemmin ole nähty. Viikon tapahtumat menivät tunteisiin. Ottelun murskaava tulos oli selvästi suuri shokki irlantilaiselle joka kukisti sunnuntaina Xander Schauffelen. Itsesyytökset tuloksellisesti ja pelillisesti luokattomista kahdesta ensimmäisestä päivästä nousivat pintaan.

Rory McIlroyn varsin vaikea kausi sai yhden luvun lisää Ryder Cupissa, jossa hänestä ei ollut joukkueensa veturiksi. Vierellä Shane Lowry.

Rory McIlroyn varsin vaikea kausi sai yhden luvun lisää Ryder Cupissa, jossa hänestä ei ollut joukkueensa veturiksi. Vierellä Shane Lowry.

GETTY IMAGES

”Minun olisi pitänyt kyetä antamaan kentällä enemmän joukkueelle kuin tapahtui. Tämän joukkueen tapa toimia oli parasta, jossa olen koskaan ollut mukana. Meillä oli todella arvokkaita, hienoja päiviä ja iltoja, keskusteluja yhdessä. Olisimme ansainneet huomattavasti paremman tuloksen. Rakastan jokaista joukkueemme jäsentä”, sai McIlroy kyynelten keskeltä kerrottua tuntemuksistaan.

McIlroyn varmasti vilpittömästi antama kuvaus siitä, kuinka erinomaisesti kapteeni ja taustajoukot toimivat, vie pohjaa kritiikiltä, jota Harrington ja hänen tiiminsä varmasti tulee mediassa saamaan. 

Tappiota on turhaa syyttää väärillä pelaajavalinnoilla, peluutuksella tai villeillä korteilla. Oma taso ei riittänyt. Eurooppaan ei jäänyt yhtään pelaajaa, joka olisi voinut tuoda lisäarvoa tai ratkaisun menestymättömyydelle.

Phil Mickelson ja Lee Westwood seuraavat kapteenit?

Ryder Cup pelataan seuraavan kerran syyskuussa 2023 Italiassa, Rooma Marco Simone Golf  & Country Clubilla. USA:n joukkue Wisconsinissa pelannut joukkue, jonka keski-ikä oli 29,2 vuotta, lukeutui kisan nuorimpiin. Tulevan joukkueen runko on jo kasassa, ja potentiaalisia haastajia kilpailuun joukkueeseen pääsystä on runsaasti.

Euroopan joukkueen koostumus tulee muuttumaan reilummin. Lee Westwoodin (48-v), Ian Poulterin (45-v) ja Paul Caseyn  (44-v) saappaiden täyttäjiksi ei ole vielä näkyvillä terävimmän tähtiluokan nousukkaita. Sergio Garcian (41-v) motivaatiota pitää itsensä kunnossa lisää varmasti halu revanssiin Italiassa. Nelinpeleihin hänellä on Whistling Straitsin kisan jälkeen pelikaveri jo odottamassa.

Joukkueiden kapteeneiksi löytyy runsaastikin halukkaita. USA:n ehdokkaista apulaiskapteenina toiminut Phil Mickelson on ennnakkokaavailuissa vahvin, Lee Westwood lienee ikänsäkin puolesta vuorossa ennen Henrik Stensonia ja Ian Poulteria.

Ryder Cup, tulospalvelu

Etsi luettavaa