Hyppää sisältöön

USA jyrää Ryder Cupissa ennätykselliseen tahtiin – Euroopan joukkue umpisolmussa Whistling Straitsissa

Dustin Johnson pelaa elämänsä parasta Ryder Cupia

Aamupäivän nelinpelien jälkeen USA johtaa murskaavasti 9-3. Neljässä ottelussa 69:sta pelatusta reiästä vain 22 tasattiin.

Whistling Straitsissa pelattavasssa Ryder Cupissa tapahtui ennätyksellisen paljon neljässä nelinpelissä. USA sai hurjan startin päivään,  ensimmäinen ja toinen sen pareista oli kolmen reiän jälkeen kolme up.

Jopa Espanjan superpari Sergio Garcia-Jon Rahm oli kolmen reiän ja vielä viidenkin jälkeen kolme down Brooks Koepkaa ja huppu päässä alkureiíllä putannutta Daniel Bergeriä vastaan. Garcia ja Rahm saivat pelistään kiinni kuudennella. He voittivat 12:sta viimeisestä pelaamastaan peräti seitsemän ja nousivat voitttoon luvuin 3/1.

Voitto menee historiaan myös sen johdosta, että Sergio Garcia nousi Ryder Cupin otteluissa voittomäärässä (24) yksinään ykköseksi.
Aikaa siitä, kun eurooppalaispari edellisen kerran voitti nelinpelin oltuaan kolme down kolmosen jälkeen ehti kulua 34 vuottta syksystä 1987.

Hämmästyttävin tilasto löytyy Dustin Johnsonin ja Collin Morikawan ottelusta Tyrrell Hattonia ja Paul Caseya vastaan. Kahdeksasta ensimmäisestä reiästä USA voitti kuusi, niiden välissä Eurooppa kaksi. Casey ja Hatton olivat kahdeksikon jälkeen neljä down, mutta kirivät reiän päähän, kunnes Hatton missasi 15:lla ratkaisevaksi osoittautuneen putin. 
Johnsonin kisan kolmannen voiton luvuiksi kirjattiin 2/1. USA:n joukkueen vanhin pelaaja on mukana myös iltapäivän nelipalloissa Collin Morikawan kanssa. 

Ennakkosuosikkeina omaan peliinsä lähteneet Justin Thomas ja Jordan Spieth käänsivät kolmen reiänn tappioaseman Viktor Hovlandia ja Bernd Wiesbergeria vastaan luvuin 2/0.

Lee Westwood ja Matthew Fitzpatrick  sinnittelivät Xander Schauffelea ja Patrick Cantlaya vastaan yllättävän pitkään. Virheitä alkoi tulla pelin edetessä, eurooppalaiset antoivat johtonsa halvallakin tavalla pois häviten kierroksen puolivälissä viidestä perättäisestä reiästä neljä. Loppuluvut 2/1.

Lähes 70 prosenttia reiístä päättyi toisen parin voittoon

Whistling Straitsissa todellakin tapahtui nelinpelien aikana. Tylsiä hetkiä ei TV:n ääressä istuneille tarjoiltu. Tilanteet vaihtelivat ennätyksellisen nopeasti. Neljässä ottelussa pelattiin 69 reikää, joista 47 kertaa tulostaulua muutettiin viheriöltä poistumisen jälkeen.

Eniten voitettuja reikiä oli Garcialla ja Rahmilla (8), heidän vastustajillaan Koepkalla ja Bergerilla viisi. Eli 13 yhteensä, vain  neljä kertaa reikä tasattiin.
Kaikissa muissakin peleissä oli 10-12 voitettua reikää.

Dustin Johnsonin tavoin Xander Schauffele on voittanut kaikki kolme peliään.

Eurooppalaisten surkeutta kuvaa se, että 12:n pelin kolmesta pisteestä kaksi on tullut Garcian ja Rahmin yhteisten voittojen  tuloksena, puolikkaat Rahmin & Hattonin, sekä Hovlandin & Tommy Fleetwoodin tasapeleistä perjantain nelipalloista.

Saldo on ennätyksellisen heikko. Taistelu voitosta voi jatkua käytännössä sunnuntaille vain siinä tapauksessa, että Eurooppa voittaa (mielellään selvästi) lauantain nelipallo-ottelut.

Tällä hetkellä todennäköisemmältä näyttää se, että USA jyrää täysillä ja armoa antamatta loppun asti kohden yhtä koko Ryder Cupin ylivoimaisinta voittoa.

Dustin Johnsonilla on mahdollisuus tehdä historiaa

Iltapäivän nelipalloihin molemmat joukkueet tuovat neljä levännyttä pelaajaa. USA:n joukkueesta ainoa, jotka  urakoivat kaikki viisi peliä ovat Patrick Cantlay, sekä ikäpresidentti ja maailmanlistan kakkonen Dustin Johnson. Hänelle voitolla ja mahdollisesti kaikkien viiden ottelun voitolla olisi suuri arvo.

Johnson oli 2010 Whistiling Straitsissa pelatussa PGA Championshipissa lyönneissä 72 reiän jälkeen uusintaan menneiden Martin Kaymerin ja Bubba Watsonin kanssa samassa lyöntimäärässä.
Mailan laskeminen maahan wastelandiksi arvioimassaan bunkkeriksi toi kaksi penaltia viimeiseltä reiältä ja golfin historiaan menneen viidennen sijan.

Johnson oli kärkimiehiä (7.) myös samalla kentällä 2015 PGA Championshipissa.
Ryder Cupin voittojuhlatkin ovat Johnsonilla olleet harvassa, joten 5-0 saldo tekisi sunnuntaista hänen osaltaan mahdollisissa USA:n voittojuhlista ikimuistoiset monella tavalla. 
Hän on Whisling Straitsissa pelatuissa PGA Championshipeissa ( 2010 & 2015) lyönneissä laskettuna ykkönen, sekä tällä hetkellä ykkönen samalla kentällä Ryder Cupin pisteissä
Eurooppalaisista Jon Rahm pelaa Viktor Hovlandin tavoin kaikki viisi ottelua.

Rahm & Garcia kohtaavat Brooks Koepkan ja Jordan Spiethin.
Johnson & Morikawa mittaavat levänneiden ja varmasti sisuuntuneiden Ian Poulterin sekä Rory McIlroyn vireen.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät Ryder Cupia suorana arviolta klo 02.30 asti. Selostuksesta vastaavat Antti Vaalas, Riku Soravuo ja Karri Kakko.

Lauantain nelipallot, otteluparit sekä tulospalvelu

Tulospalvelu, lauantain nelinpelit

Etsi luettavaa