Hyppää sisältöön

US Amateurin voitto ylivoimaisesti Norjaan

Viktor Hovland - norjalaisen golfin tuleva supertähti?

Maailman suurin amatöörikilpailu US Amateur päättyi sunnuntaina norjalaisjuhliin. Viktor Hovland oli käsittämättömän ylivoimainen reikäpeliformaatilla loppuun pelatun turnauksen otteluissa. Norja saattaa saada Hovlandista ensimmäisen miespuolisen supertähden.

USA:ssa ei varsinaisesti juhlittu kun maan amatöörikisojen ylpeys US Amateur päättyi norjalaispelaajan juhliin. Viktor Hovland oli niin ylivoimainen, että edes finaalista ei saatu irti minkäänlaista jännitystarinaa. USA:n suurimpiin golfmedioihin lukeutuva Golf.com ei viitsinyt edes mainita norjalaispelaajan ikää. Hovland on 20-vuotias. 

Oklahoma Staten yliopistossa pelaava Hovland esiintyi myös European Tourin kisassa Saksassa heinäkuun lopussa. Silloin virheetön avauskierros 68 vaihtui toisen kierroksen tulokseen 80 ja missattuun cuttiin. 

US Amateurissa romahduksia ei tullut. Norjalainen painoi todella vakuuttavaa tekemistä läpi reikäpeliotteluiden. Kuuden ottelun ja seitsemän kilpailukierroksen aikana hän pelasi 102 reikää (keskimäärin 14,57 reikää kierrosta kohden), joka kertoo kaiken ylivoimasta. Hän oli ainoastaan kerran häviöllä ottelussa, sekin avausreiän jälkeen. 102:sta reiästä hän voitti peräti 43 kappaletta. 

Hän voitti neljännesvälierän ja puolivälierän molemmat murskaluvuin 7/6 yhden kierroksen ottelussa. Semifinaalin norjalainen voitti luvuin 3/2. Samaan aikaan finaalivastustaja Devon Bling pelasi täydet 18 reikää kaikissa neljässä edellisessä ottelussaan. 

Finaalissa Hovland otti komennon avauskierroksen puolivälissä. Hän voitti neljä peräkkäistä reikää välillä 8-11 nousten viiden reiän johtoasemaan. Bling nousi vielä kolmen reiän päähän voitettuaan väylät 12-13, mutta finaalin toiselle kierroskelle lähdettiin norjalaisen 4 up -tilanteesta. 

 

Toinen kierros ei tarjonnut säväyttävää draamaa. Johtoasema pysyi pitkään viidessä reiässä, kunnes Hovland voitti kaksi reikää peräkkäin väylillä 10-11 kääntäen pelin dormy tilanteeseen. Kun Bling missasi pitkän birdieputtinsa väylällä 12, päättyi ottelu norjalaisen voittoon lukemin 7/6. 

Voiton myötä Hovland saa kutsun ensi kauden majoreista kaikkiin paitsi PGA Championshipiin. Portit myös sponsorimaailmaan ovat sepposen selällään. Norjalainen tullee ammattilaiseksi siirryttyään saamaan myös täydet kutsut mihin tahansa kiertueelle hän ikinä haluaakaan mennä pelaamaan. 

Ammattilaiseksi siirtyminen tulee todennäköisesti tapahtumaan vasta kun mies on pelannut kaikki kolme majoria mihin saa kutsun. Kutsut ovat käytettävissä vain amatööristatuksella. 

 

 

Etsi luettavaa