Hyppää sisältöön

Ursula Wikström pelaa yhtä uransa parhaista kausista, vaikka ei ole sijoittunut kertaakaan top 10:iin – näin se on mahdollista

Ursula Wikström saa myös finaalipäivänä tasokkaan kirittäjän Australian Stephanie Kyriacousta

Ursula Wikström on Ladies European Tourin rankingissa 22:ntena, vaikka ei ole onnistunut ottamaan huippusijoitusta. Suurin syy tälle on se, että ”Unski” onnistui oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Ladies European Tour -kausi alkaa olla loppusuoralla. Kalenterissa kilpailuja on jäljellä enää kolme, joista kaksi pelataan Espanjassa ja yksi Intiassa.

Suomalaisista korkeimmalla rankingissa (22:ntena) on Ursula Wikström, joka hämmästyttävää kyllä pelaa ranking-mielessä uransa toiseksi parasta kautta. Hämmästyttävää siksi se, että Wikström ei ole hyvästä ranking-sijoituksestaan huolimatta yltänyt tällä kaudella kertaakaan kymmenen parhaan joukkoon. Parhaimmillaan Wikström on sijoittunut LET-kisassa toiseksi, yhteensä viisi kertaa neljällä eri kaudella.

Golf-Talmaa edustavan Wikströmin toistaiseksi paras kausi on ollut 2015, jolloin Wikström sijoittui kiertueen listauksessa 17:nneksi. Tuolloin hän oli kolme kertaa kymmenen parhaan joukossa, parhaimmillaan hän sijoittui kilpailussa toiseksi.

Vuonna 2012 Ursula otti kaksi kakkossijaa ja tuolloin hänen ranking-sijoituksensa oli vasta 41:s!

Millä Wikströmin tämänvuotinen korkea listasijoitus sitten selittyy? No sillä, että hän onnistui oikeassa paikassa. Wikström sijoittui elokuussa pelatussa LET:n ja LPGA Tourin yhteiskisassa Scottisch Openissa 20:nneksi, mikä toi Wikströmille yhden uran suurimmista voittoshekeistä, lähes 20 000 euroa, mutta suhteessa paljon enemmän LET:n ranking-pisteitä.

Kiertueella pelaajia ei nimittäin enää laiteta järjestykseen ansaittujen palkintorahojen vaan pisteiden perusteella. Pisteitä jaetaan painotetusti: mitä suurempi kisa palkintoarvoltaan on, sitä enemmän pisteitä on jaossa:

 • Alle 200 000 euron turnauksissa jaossa on 500 pistettä
 • 200 000–399 000 euron turnauksissa on jaossa 1 000 pistettä
 • 400 000–999 000 euron turnauksissa jaossa on 2 000 pistettä
 • Yli 1 000 000 euron turnauksissa majorit mukaanlukien jaossa on 3 000 pistettä

Näin ollen Wikströmin menestyminen Skotlannin-kisassa toi hänelle yhtä paljon ranking-pisteitä kuin majorissa, vaikka taloudellisesti vastaava sijoitus esimerkiksi Evian Mastersissa olisi tuonut hänelle moninkertaisen rahasumman.

Valitettavasti LET ei kerro tarkasti sivuillaan, miten pistepotti jaetaan pelaajien kesken.

”En usko, että edes pelaajat tietävät sitä, kuinka pisteet jaetaan”, sanoi Mika Wikström, Ursulan mies, GoGolfille. ”Ehkä se jostain pelaajien omilta sivuiltaan löytyy.”

Todennäköisesti pisteitä jaetaan samassa suhteessa kuin euroja. Esimerkiksi Scottish Openista Wikström sai 42,5 pistettä eli lähes kolmasosan koko kauden pisteistään. Yhteensä Wikströmin ranking-pussukassa on 132,99 pistettä.

Tällä viikolla LET:llä on vuorossa 300 000 euron Mediterranean Ladies Open, jossa voittajan osuus pistepotista on 150. Voitto kisasta nostaisi Wikströmin kympin sakkiin rankingissa ja todennäköisesti uransa parhaaseen sijoituksen kiertueen rankingissa. Kakkosijasta, mikä sivuaisi Wikströmin uran parasta, jassa on 90 pistettä.

Ladies European Tour -ranking

 1. Esther Henseleit 494,66
 2. Nuria Iturrioz 488,95
 3. Marianne Skarpnord 457,56
 4. Caroline Hedwall 415,42
 5. Olivia Cowan 321,40
 6. Meghan MacLaren 318,19
 7. Carly Booth 274,70
 8. Lina Boqvist 243,42
 9. Anne Van Dam 242,12
 10. Karolin Lampert 241,78

Wiksrömin kaikkien aikojen paras ranking-sijoitus on siis 17:s. Piste-eroa tuohon sijaan ”Unskilla” on tässä vaiheessa kautta 28,1 pistettä.

Se lienee kuitenkin selvää, että yltääkseen uransa parhaaseen listasijoitukseen Wikströmin pitäisi sijoittua tulevissa kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon vähintään kerran.

Espanjasta pelaajat lentävät Intiaan, jossa pelataan lokakuun alussa yksi kauden suurimmista kilpailuista majorit ja tuo Skotlannin-yhteiskisa poislukien. Delhissä pelattavassa Hero Challenge -kisassa palkintorahaa on jaossa 500 000 dollaria eli noin 450 000 euroa. Ranking-pisteiksi muutettuna 2 000, josta voittajan osuus on 300 ja kakkosen 180.

Kausi päättyy Espanjan Aurinkorannikolle, jossa pelataan kuitenkin vasta marraskuun alussa. Kiertue ei ole vielä paljastanut kilpailun palkintosummaa, mutta viime vuonna jaossa oli 300 000 euroa.

Mika Wikström kertoo, että Intian-kisan jälkeen saatetaan nähdä vielä yksi LET-kisa, vaikka sellaista ei vielä kalenterissa ole. Hänen tietojen mukaan neuvottelut siitä ovat kuitenkin edelleen käynnissä.

”En pidättelisi hengitystä, mutta aina se on mahdollista”, Wikström arvioi todennäköisyyttä sille, että neuvottelut johtavat positiiviseen lopputulokseen.

Lisäkilpailun tuleminen kalenteriin olisi Wikströmin kannalta hyvä asia, sillä hän on ollut elokuusta lähtien oikein hyvässä vireessä.

Etsi luettavaa