Hyppää sisältöön

Ursula Wikström nousee Mikko Ilosen rinnalle: ”Voitto LET:lla on edelleen tavoite”

Unski otti komean sijoituksen LET:in suurkisassa Skotlannissa

Ursula Wikström aloittaa 18:n kautensa pääkiertueella Etelä-Afrikassa, josta hänen ammattilaisuransa 2004 käynnistyi.

Ursula Wikström pääsi huhtikuussa leireilemään ja pelaamaan Dubaihin, jossa hänen valmentajansa Petteri Nykky koutsasi samanaikaisesti Golfliiton valmennusryhmän  naisamatöörejä.

”Tuntui kyllä tosi makeelta. Edellisen kerran pelasin ruoholla LET:n kauden päätöskisoissa. On ollut hyvin erilainen talvi. En nyt sano, että seinät on kaatuneet kotona päälle, mutta kovasti on kolottanut  pelaamaan pääseminen”, ”Unski” Wikström määrittää.

Joutilaana hän ei ole ollut, lajiharjoittelun lisäksi ekstra-aikaa on jäänyt fysiikkapuolen kehittämiseen.
”Olen tehnyt Samu Kuitusen koutsauksessa monia juttuja aiemmasta poikkeavalla, minulle toimivalla tavalla. Olen ihan hyvässä iskussa, vaikka eihän tämä nelikymppisen kroppa ole sama kuin nuorempana.”

Lajiharjoittelun puolellakin tekeminen on poikennut aiemmasta. 
”Mailanpäähän olen pyrkinyt saamaan lisää vauhtia ja sitä on tullutkin. Trackman antaa mitat ja paljon muuta tietoa. Se on hieno laite, mutta minä olen enemmän old-school. Ymmärrän tutkan antamat perusjutut, mutta edelleen vierastan sen laajempaa käyttöä”, hän toteaa vankan äänensävyn antamalla painotuksella.

Käynnistymässä on juhlavasti 18:s vuosi ammattilaisena. Kotimaisista ammattilaisista Wikström nousee tällä mittarilla Mikko Ilosen rinnalle (2001-2018), seuraavilla kausilla tämän ohi.
Wikström on pelannut koko uransa ajan Ladies European Tourilla, jolta on suurimpina saavutuksina kuusi kakkostilaa, vaan ei voittoa.

Unohtumattomin niukoista tappioista on tietysti kotimaisen naisgolfin ”klassikko”, Wikströmin ja Minea-Blomqvist-Kakon välinen taistelu Talissa pelatussa Finnair Mastersissa 2008.

LET Access Seriesin kisan voittoa Wikström juhli Vihdissä, nykyisen Hillsin Valley Coursella 2017.

Olympialaiset kiinnostavat, mutta eivät ole pakkomielle

Pelkästään kotimaassa tulleiden saavutusten listaaminen ei tee oikeutta Wikströmille, joka on päässyt kilpailemaan tai pelaamaan kaikilla muilla mantereilla, paitsi Pohjois-Amerikassa, (USA& Kanada)
Kausi on erittäin usein käynnistynyt Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, Kiina on yhdessä Lähi-Idän kanssa noussut palkintorahojen suuruuden vuoksi merkittäväksi LET:n kisojen järjestäjäksi.

Golf Talmaa edustavat Ursula Wikström ja Noora Komulainen muodostivat monen vuoden ajan naisgolfimmme kärkikaksikon.

Golf Talmaa edustavat Ursula Wikström ja Noora Komulainen muodostivat monen vuoden ajan naisgolfimmme kärkikaksikon.

Teemu Tyry

Rion olympialaiset 2016 oli yksi uran sykähdyttävimmistä hetkistä. Kauden 2019 aikana Wikström ja toinen Rion olympiaedustaja Noora Komulainen kävivät tutustumasssa ja pelaamassa Tokion olympialaisten kisakentän. 

Komulainenen synnyttää piakkoin esikoisensa, eikä ole mukana suomalaisten keskinäisessä kisassa olympiapaikoista.

Matilda Castrén nousi kuin tuhkasta 2020 ykköspelaajaksi LPGA Tourin menestyksillään. Sanna Nuutinen on myös ajanut kauas Wikströmin ohi tehtyään läpimurtonsa LET:lla.

”Me kaikki olemme todella iloisia heidän menestyksestään. Madde ja Sanna ovat kiinni olympiapaikoissa ja pidän heille kovasti peukkuja kaikissa kisoissa. Minulla on edelleen mahdollisuuteni, mutta kisakoneeseen yltäminen vaatisi todella kovia näyttöjä jäljellä olevissa viidessa kisassa”, Wikström tietää. 
Tarkkaa laskukaavaa tarvittavalle menestykselle on vaikeaa laskea, koska osallistuvien pelaajien ranking-sijoitukset antavat pohjan pistelaskulle.

”Unski on todella paljon perässä Matildaa ja Sannaa. Yhden LET:n kisan ykköstila voisi palauttaa jännityksen karsintaan. Oletettavaa toki on, että myös Matilda ja Sanna saavuttavat menestystä”, arvioi diplomaattisesti Wikströmin aviomies, Golfliitossa työskentelevä Mika Wikström.

Ursula Wikström puhuu olympialaisia mieluummin kokonaisvaltaisesta kehittymisetä golfarina.
”Tässä pelissä on ilahduttavan paljon osasia, joissa kykenee kehittymään hieman kypsemmässäkin iässä. Teknisesti olen huomattavasti parempi kuin niinä vuosina, jolloin olen ollut tulosten osalta parhaimmmillani. Nuorempana valttina oli valtava itseluottamus. Ei sekään ole karissut, mutta on varmasti muuttanut olemustaan.”

”Tavoitteeni sen puuttuvan LET:n kisan voiton saavuttamisesta on edelleen yksi kentällä ja LET:lla pitävistä voimista, mutta ei suinkaan ainoa. Golfin pelaaminen ja kilpaileminen vaan ovat niin upeita osasia elämässäni.”

Etelä-Afrikan kisan parhaille kutsu US Openiin

Minea Blomqvist-Kakko ja Ursula Wikström aloittivat ammattilaisuransa 2004 kiertämällä neljä kisaa Etelä-Afrikassa, joka sellaisenaan muodosti koko vuoden paikallisen Tourin.
Minni oli kiertueen ykkönen, Unskikin sai hyvät pohjat LET-kaudelleen.

Tällä kaudella LET käynnistyy Kapkaupungissa, West Lake Golf Clubilla. 
Ennen olympiakarsinnan päättymistä pelataan myös Italiassa, Ranskassa, Ruotsissa sekä Tsekissä. 

Scandinavian Mixed hosted by Henrik & Annika on ET:n ja LET:n yhteiskisa. Molemmmilta kiertueilta otetaan 78 pelaajaa , joiden joukossa ovat Henrik Stenson ja Annika Sörenstam.

Ursula Wikström on tottunut pelaamaan Lähi-Idässä myös iltavalaistuksessa

Ursula Wikström on tottunut pelaamaan Lähi-Idässä myös iltavalaistuksessa

LET / Tristan Jones

Voittaja kuittaa miljoonasta eurosta kuudesosan, sekä ison tukun maailmanlistan pisteitä. Muut neljä kisaa ovat kokonaispotiltaan 200 000 euron kokoisia.

”Etelä-Afrikan kisassa on tarjolla parhaille myös paikkoja US Openiin. Älä kysy kuinka monta, sitä ei ole ilmoitettu. Koronatilanteen vuoksi epävarmuudessa elämiseen ja tilanteiden muuttumiseen on jo niin tottunut. Veikkaukseni on, että nykyiseenkin LET:n ohjelmaan tulee vielä muutoksia. Toivottavasti ne ovat uusia kisoja.”

Gant Ladies Finnish Openin siirtäminen heinäkuulle oli varmasti hyvin perusteltu ratkaisu. Yksi kisan markkinointiviestinnän kärjistä mureni kuitenkin aikataulumuutoksesta johtuen. 
Toiseksi viimeiseksi olympiakarsinnaksi ajoitettu kilpailu menetti statuksensa,  joka on kotimaisista pelaajista merkittävin takaisku Ursula Wikströmille.

”Hienoa, jos päästään heinäkuussa pelaamaan yleisön edessä. Kyllä se tuo kisaan kun kisaan ihan toisen fiiliksen”, Wikström löytää positiivisen pointin siirrolle.

Olympiarankingissa suomalaisten sijoitukset ovat:

Matilda Castrén 172
Sanna Nuutinen 249
Ursula Wikström 356
Tiia Koivisto 439

Ursula Wikström, LET 

Ladies European  Tour

Olympiakarsinta

Etsi luettavaa