Hyppää sisältöön

Tyrrell Hattonin vuoro kyykyttää Rory McIlroyta Abu Dhabissa: ”Suuri kunnia saada nimi kisan voittajien listaan”

Tyrrell Hatton kiilautuu maailmnanlistallakin voiton myötä Rory McIlroyn kantaan

29-vuotias on voittanut ammattilaisurallaan vain isoja kilpailuja. Rory McIlroy otti ratkaisun hetkillä jälleen kerran ison kolhun kylkeensä.

Golfkilpailuissa hyvät ja huonot vireet, päivät ja lyhyemmätkin jaksot kulkevat huipuillakin laidasta laitaan. Abu Dhabissa päöosan näytttelijäksi on noussut ylitse muiden Rory McIlroy.

Valitettavasti vain yleisön ja median suosikille synkät jaksot ovat liian tuttuja. 

Lyönnin johdossa kilpailun päätöskierrokselle lähtenyt pohjois-irlantilainen pisti alussa parasta osaamistaan esiin. Kolmen reiän ja kahden birdien myötä ero Tyrrell Hattoniin tuplaantui kahteen lyöntiin. Voiton nappaaminen oli jälleen kerran omissa käsissä.

Rory McIlroy missasi neljännellä lyhyen par-putin, kahdeksannella (par-5) takkuili sekä pitkä peli, kuin myös tatsi bunkkerissa.

Pelikumppanin bogit käänsivät tuulen Hattonille myötäiseksi, eikä hän arastellut käyttää tilannetta hyväkseen. 

Kymmenen seuraavan reiän jakson neljä alle pelannut Hatton oli saanut pelikaverinsa täydelliseen liekaan, peli voiton osalta oli McIlroyn osalta menettty.

Hämmästyttävää tässä  hänen kohdallaan eri vaiheilla kisaa tapahtuvassa vastoinkäymisten ketjussa on se, että Rory McIlroy ei kykene pelinsä vuotoja tukkimaan.

Olemuksesta ja ilmeistä näkyy tuska ja neuvottomuus. Niin loistava pallonlyöjä kuin McIlroy onkin, pelimiehenä ja tuloksentekijänä hänen tasonsa heittelehtii – vuodesta toiseen – käsittämättömällä tavalla. 

Sitä on surullista katsoa. Ja hyvin todennäköistä on, että vastaaavia vuoristoratamaisia esityksiä tulemme McIlroylta näkemään vielä useasti, tiuhempaan tahtiin kuin muilta huipuilta. 

Neljä majoria voittanut McIlroy pääsee huhtikuusa seitsemännnen (!!!) kerran yrittämään Augusta Nationalilla Grand Slamista vielä uupuvan The Mastersin voittoa. Kuudella aiemmalla yrittämällä hän on ollut viidesti sijoilla 4-10, kerran 21. 

Tämä voittamattomuuden kierre tiukoissa paikoissa vaivaa McIlroyta julmalla tavalla.

Loppukesästä 2014 McIlroy oli voittanut Open Championshipin ja PGA Championshipin. 25-vuotiaan tähden mahdollisuuksia riistää Jack Nicklaukselta majorien voittoennätys (18) arvioitiin ympäri maailman. 

Huonoa sattumaa vai kyvyttömyyttä viedä kisoja voitokkaasti maaliin? Luultavasti molempia, mutta vuosi vuodelta niiden ihmisten joukko, jotka uskovat McIlroyn saavuttavan Grand  Slamin, hiipuu pienemmäksi. 

Rory McIlroy (72) sijoittui kolmanneksi viisi lyöntiä Tyrrell Hattonille  (66) jääneenä. Hänen kahdeksan parhaan Abu Dhabin kisansa saldo on neljä kakkostilaa, neljästi kolmas. Näistä kisoista useimmat ovat jättäneet McIlroylle todella pahan maun suuhun.

Sisääntulon seitsemän alle pelannut Jason Scrivener (66) kiri toiseksi. 

Tommy Fleetwood mureni vasta 16:lla voitonmahdollisuuksien jo mentyä tehden peräkkäisillä reiíllä bogeyn ja tuplan.

Tyrrell Hattonin voittojen sarjalle ei löydy vertaista

Tyrrell Hattonille ykköstila oli pääkiertueilla uran seitsemäs. Ne kaikki ovat olleet arvokisoja sekä osanottajakatraaltaan kuin myös palkintosummaltaan.

Kaksi ”pienintä”, myöskin ensimmäistä ykköstilaa hän saavutti Alfred Dunhill Links Championshipissa St.Andrewsin Old Coursella.

Kisa lukeutuu Tourin klassikoihin ja kaksi kierrosta neljästä käydään kentistä pyhimmällä.

Abu Dhabin, Turkin, Italian ja BMW PGA Championshipin ykköstilat ovat osuneet Rolex Seriesin tapahtumiin, joissa kokonaispotti on ollut 7-8 miljoonaa taalaa. 

 BMW PGA Championshipissa Hatton yllätti pelaamalla huppari yllään. Myyntimenestys Adidaksen tuotteelle oli valtaisa, samalla osoitus myös supertähtien vaikutuksesta kulutuskäyttäytymiseen.

Ennen koronakevään käynnistymistä hän kirjasi nimensä Arnold Palmerin kisan voittopystiin Bay Hillissa.

Siinä ne ykkköstilat olivatkin. Mukaan ei osu yhtään ns. normikisaa.

Maailmanlistalla oletettavasti seitsemänneksi nouseva Tyrrell Hatton on voittanut neljä kisaa viimeisistä 20:sta pelaamastaan. Tällä mittarilla hänelle kalpenevat kaikki maailmantähdet Dustin Johnsonia myöten.

Mastersissa Hattonilla on erityisen paljon näytettävää. Augusta National on ollut aiemmilla neljällä ensimmäisellä kerralla hänelle ”musta aukko”, paras sijoitus on 44:s.

Suomalaisillakin kulki huomattavasti paremmin kuin Abu Dhabissa keskimäärin. 

Mikko Korhosen 15:s sija on toiseksi paras Mikko Ilosen (13:s 2010) jälkeen. Tapio Pulkkanen nappasi sijaluvun 41:s ja kipusi koko uran ansioissa vajaan kolmen tuhannen päähän miljoonasta eurosta.

Tuloslista, Abu Dhabi

Etsi luettavaa