Hyppää sisältöön

Trump Golf sai Iso-Britannian hallitukselta jättituet – Turnberry teki tappiota 4 miljoonaa euroa

Trump International Golf Links Aberdeenissa lukeutuu Skotlannin upeimpiin uusiin kenttiin

Donald Trumpin perustaman yrityksen Skotlannin golf resortit ovat saaneet korvauksia koronaviruksen aiheuttamiin liiketoiminnan tappioihin useita miljoonia euroja.

Koronavirus iski kovalla kädellä etenkin Skotlantiin suuntautuvaan golfturismiin kaudella 2020. Ulkomaisten turistien tekemät matkat golfin kotimaahan vähenivät murto-osiin, joka iski erityisen kovaa ylemmän hintaluokan kenttiin ja golf resorteihin.

USA:n entisen presidentin Donald Trumpin perustaman Trump Golfin 19:sta resortista kaksi sijaitsee Brittein Saarilla, molemmat Skotlannissa.

Trump Turnberry lukeutuu skottikohteista kenttänä klassikoihin, joka on isännöinyt The Openia useaan otteeseen. Ikimuistoisin kisoista on Tom Watsonin ja Jack Nicklauksen kaksintaistelu vuonna 1977. 
Trump Golfin kentät joutuivat pannaan suurkilpailujen järjestämisestä, kun kävi ilmi, että ristiriitaisia tuntemuksia aiheuttavasta Donald Trumpista saattaa tulla Yhdysvaltojen presidentti. 

Toistaiseksi viimeisen kerran Turnberry isännöi The Openia 2009, jolloin 59-vuotiaalla Tom Watsonilla oli noin kahden metrin mittainen voittoputti viimeisellä reiällä. 
Uusinnassa voiton vei Stewart Cink.

Trump International Scotland  puolestaan on 2000-luvulla Aberdeenin kupeeseen rakennettu ja huippupelaajien syystäkin suitsuttama links-kenttä ja resort.
Se ei ole saanut järjestettäväkseen suurkisoja, mutta  lukuisat maailmanhuiput ovat siellä vierailleet ja antaneet lähes poikkeuksetta erittäin korkeat pisteet kentän lay-outista ja häkellyttävän komeista maisemista.

Turnberryssa oli henkilökuntaa keskimäärin 541 koronan iskiessä, Trump Internationalissa 84.

Liikevaihdon romahdettua sulkutoimenpiteden ja rajoitusten johdosta dramaattisesti, työntekijöiden määrää supistettiin irtisanomisten ja lomautusten kautta etenkin Turnberryssa.

Väkimäärä on nykyisellään 282, eli lähes puolet pienempi kuin sesongin 2020 ollessa käynnistymäisillään.

Trump Internatiolissa työntekijöiden määrää on supistettu neljäsosalla. 

Iso-Britannian hallitus käynnisti 2020 yrityksille avustusohjelman, josta hakemusten perusteella myönnetään korvauksia koronaviruksen aiheuttamiin liiketoiminnan keskeytyksiin ja tappioihin. 
Vuoden 2020 aikana Trump Golfin resortit saivat yhteensä näitä tukia 3,3 miljoonaa euroa.

Liiketoiminnan tulos sukelsi erityityisesti Turnberryssa. Vuonna 2019 tulos oli plussan puolella 370 000 euron verran. Koronavuonna 2020 tappiota kertyi yli neljä miljoonaa.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Trump Turnberry (@trumpturnberryscotland) jakama julkaisu

Trump Internationalilla tulos oli pakkasella jo 2019 (-1,3 milj. €), koronavuonna miinusta tuli 1,5 miljoonaa €.
Hallituksen tuilla korvattiin kahden resortin yhteisistä tappioista siis noin 60 prosenttia.

Tukisumma saattaa nousta 4,7 miljoonaan euroon

The Guardianin  hallitustahoilta saamien tietojen mukaan Trump Golf on lähettänyt vuoden 2021 osalta vastaavia hakemuksia 0,6-1,4 miljoonan euron edestä. Näiden avustusten mahdollisesta myöntämisestä ei kuitenkaan toistaiseksi ole varmaa tietoa.

Trump Golfissa operatiivinen johtaminen siirtyi Donald Trumpin tultua valituksi USA:n presidentiksi hänen poikansa Ericin vastuulle.

”Iso-Britannian hallituksen myöntämä tuki on auttanut säilyttämään mahdollisimman suuren määrän työpaikkoja. Koronapandemia on kuitenkin pakottanut meidät myös siihen liittyviin  leikkauksiin, jotta pysymme kilpailukykyisinä myös tulevaisuudessa”, Eric Trump tiivisti tilanteen. 

Trump Golfin vieraan maan hallitukselta hakemat ja saadut tuet ovat kiinnostaneet myös työryhmää, joka tutkii Donald Trumpin mahdollisia virkarikkeitä hänen presidenttikaudellaan.

Lähde: The Guardian

Etsi luettavaa