Hyppää sisältöön

TPI-tohtori kertoo, mihin golfaaja tarvitsee lihasmassaa

Rory McIlroyn, Tiger Woodsin ja Jason Dayn kehonrakennus on tuottanut kommentteja puolesta ja vastaan.

Fysiikkaharjoittelua on kiitetty tai kritisoitu golfmedioissa. Usein kommentit liittyvät suoraan pelaajan pelitasoon. Jos peli kulkee, nähdään kuntosaliharjoittelu positiivisena. Mutta jos peli hetkeksi katoaa, siitä syytetään liian suuria lihaksia.

Kuullaksesi totuuden on parempi kiinnittää huomiota luotettaviin lähteisiin. Tässä Titleist Performance Institute TPI:n perustaja Greg Rose on todellinen edelläkävijä. Hän on testannut ja treenauttanut sekä maailman parhaita että pitkälyöntisimpiä pelaajia. Dataa löytyy kaikentasoisista pelaajista vuosikymmeniä kestäneen kehitys- ja tutkimustyön ansiosta. 

Alla olevassa videossa Rose kertoo oman mielipiteensä siihen, kannattaako golfaajan lisätä lihasmassaa.

Rose käyttää esimerkkinä Rory McIlroyta, jonka fyysinen olemus on muuttunut näkyvästi peliuran aikana. Hän kertoo, kuinka Rory pystyi nuorena tuottamaan huikeita nopeuksia kevyesta vartalostaan. Vaikka voimaa tuli lyöntiin merkittävä määrä, vartalo joutui kovan rasituksen alaiseksi.

Vartalon tuottama voima voidaan nähdä yksinkertaisena fysiikan kaavana F = ma, (voima = massa x kiihtyvyys). Tämän perusteella voidaan sanoa, että mitä kevyempi golfaaja, sitä enemmän nopeutta hän joutuu tuottamaan voiman synnyttämiseksi. 

Esimerkiksi baseballissa tilastot ja tutkimus ovat osoittaneet, että  suurten ja lihaksikkaiden syöttäjien keho kestää paremmin heiton rasitusta ja ura on usein merkittävästi pidempi kuin kevytrakenteisilla syöttäjillä, jotka turvautuvat nopeuteen voiman tuottamiseksi ja joutuvat maksimoimaan vartalon liikkuvuuteen kohdistuvan rasituksen. Tämä johtaa usein olkapään hajoamiseen ja uran päättymiseen ennen aikojaan.

Raskastekoinen urheilija pystyy taas tuottamaan voimaa pienemmällä nopeudella, mikä säästää vartaloa. 

Sama teoria pätee golfaajiin ja nuoreen Rory McIlroyhin, joka pystyi tuottamaan kovia nopeuksia, mutta vartalo joutui huikean rasituksen alaiseksi. Roryn ylä- ja alavartalon välinen erotus oli teini-ikäisenä 66 astetta, kun tavallisella tour-pelaajalla ero on noin 45 astetta. Tämä vääntömomentti lisäsi mailan nopeutta, mutta rasitus alkoi rikkoa vartaloa. 

GettyImages

McIlroy aloitti kuntosaliharjoittelun pääasiassa loukkaantumisten ehkäisemiseksi, sillä ammattilaisuran alussa hän kärsi alaselän ongelmista. Lihaksikkaampi ja raskastekoisempi Rory pystyy nyt tuottamaan suuremman voiman pienemmällä rasituksella. Lisäksi lihakset kuolettavat svingiliikkeen energiaa ja näin säästävät vartaloa.

GettyImages

Greg Rose siis suosittelee lihasmassan kasvattamista vartalon suojaamiseksi ja voimantuoton lisäämiseksi. Treenit on vain tehtävä oikein ja järkevästi. Virheellinen ja typerä toiminta voi tietysti johtaa loukkaantumisiin, joten käytä järkeä punttisalilla.

Lähde: tpi.com

Etsi luettavaa