Hyppää sisältöön

Toro-asiantuntija Jesse Kaan: “Kenttämestarin ja golfkeskuksen luottamus on ansaittava”

Jesse Kaanista (kuva oikealla)  ei tullut pesäpallotähteä tai sähkömiestä

Säännöllinen yhteydenpito asiakkaisiin ja ensiluokkainen palvelu ovat avain menestykseen, tietää kentänhoidon alalla lähes 30 vuotta toiminut Kaan.

Golfilla on mennyt Suomen lisäksi erittäin hyvin myös muualla maailmassa viimeisen 1,5 vuoden aikana. Vauhtia lajin suosio sai yllättävästä syystä, koronaviruksen tuomien rajoitusten kasvatettua räjähdysmäisesti golfin suosiota.

Jesse Kaan työskentelee Oy Hako Ab Ground & Gardenin myyntipäällikkönä osastolla, joka vastaa Suomessa maailman suurimman, yli sata vuotta toimineen Toron kentänhoitokoneiden maahantuonnista ja myynnistä.

Meneillään oleva vuosi on Toron kentänhoitokoneiden myyynnin ja toimitusten osalta ollut Suomessa kaikkien aikojen vilkkain.
“Kentille vuosi 2020 oli taloudellisesti erinomainen. Tämä yhdistettynä suureen kierrosmäärään on saanut kenttäyhtiöt panostamaan kentänhoidon laitteisiin etenkin siellä, missä ollaan kituuteltu merkittävien uusimistarpeiden keskellä.”

Myyntipäällikon titteliä kantava Kaanin työnkuva on varsin laaja. Tulosta mitataan tietysti ensisijaisesti myynnin luvuilla.
“Toron tuotteiden kanssa toimintammae lähtee siitä, että tarjoamme asiakkaalle parhaan mahdollisen palvelun myös koneiden toimitusten, käyttökoulutusten,huollon ja jälkimarkkinoinnin osalta.  On tärkeää ymmärtää asiakkaan, kenttämestarin ja kentänhoitajien tarpeita ja arkea.”

Tästä aiheesta Jesse Kaanilla on todella paljon omakohtaista kokemusta.

Siimapojasta Pickalan ja Skotlannin kautta Toroja markkinoimaan  

Alkuvuodesta 50 vuotta täyttänyt Kaan ajautui golfin pariin sattuman kautta. Oulusta kotoisin oleva nuorukainen harrasti vakavissaan pesäpalloa, ja suuntasi parikymppisenä Saarijärvelle opiskellakseen sähköasentajaksi Jyväskylässä pesäpallon pelaamisen ohella.

“Päädyin 1993 Laukaa Peurunka Golfiin kesätöihin. Ensimmäiseksi opin käyttämään siimaleikkuria, pian tietysti paljon muutakin. Työ oli mukavaa ja golfin pelaamiseen narahdin todenteolla. Sähköasentajan työt jäivät, golfkentällä työskentelyn ja golfin pelaamisen polte veivät voiton.”

Kaan verkostoitui alalla ja pisti työpaikan osalta muutaman vuoden alalla toimittuaan verkkoja vesille Etelä-Suomen suuntaan. Hänet pyydettiin haastatteluun Pickalaan, josta työpaikka aukeni 1999.

Ahkera ja oppimishaluinen Kaan aloitti kentänhoitajana, kävi jo vuosituhannen jälkeen peräti vuoden mittaisella työharjoittelumatkalla Skotlannissa, maan arvostetuimpiin kuuluvassa Gleneaglesin Resortissa, joka isännöi Ryder Cupia 2014.

“Tuo jakso antoi valtavasti oppia ja wow-elämyksiä. Kansainvälisessä työympäristössä omaksuu valtavasti uutta, tutustuin myös moneen muuhun perinteikkääseen kenttään ja heidän toimintamalleihinsa”

Pickalaan palattuaan Kaan nimitettiin pian Park-kentän apulaiskenttämestariksi. Vuodesta 2009 eteenpäin hän toimi kaikkien Pickalan kolmen kentän pääkenttämestarina..

Tässä toimessa hän vaikutti vuoden 2014 loppuun, jonka jälkeen  22 vuotta kentillä työskennellyt Kaan aloitti nykyisessä työssään Toron kentänhoitokoneiden myyntipäällikkönä. Liiketoimintajohtaja Petri Aaltonen oli ehdottanut pestiä jo aiemmin. 
“Ensimmäiseen kyselyyn vastasin nopeasti, että ei koskaan. 2015 tunsin olevani valmis uusiin haasteisiin. Käsi sydämellä voin vakuuttaa, että en olisi voinut kuvitellakaan lähteväni muita merkkejä myymään kuin Toroa. Yrityksen tuotteiden laatu ja kokonaispalvelu tekivät vahvan vaikutuksen erityisesti Pickalassa työskennellessäni.”

Hän on päässyt myös USA:han seuraamaan Toron tuotekehitysyksikön ja tuotantolaitosten toimintaa.

”Kyllä siinä usko vahvistuu kerralla siihen, että reilussa sadassa vuodessa on opittu tekemään kaikki oleellinen markkinajohtajalta vaadittavalla tarkkuudella ja pieteetillä. Todella vakuuttavaa toimintaa.”

Yli 20 vuoden työkokemus kentänhoidossa on antanut Kaanille osaamista ja näkemystä asiakaskunnan tarpeisiin, arkeen ja arvomaailmaan.
“Kenttämestarit ja kentänhoitajat arvostavat henkilökohtaisia tapaamisia, koneiden demoja heidän omalla kentällään ja  yhteisissä tilaisuuksissa. Ajatuksia vaihdetaan, käydään läpi erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja”

Syksyn aikana demokoneet kiertävät ympäri Suomea. Karelia Golfissa Jesse Kaan esitteli Toro Groundmaster 4700 D karheikkolekkurin ja Toro Procore 648 ilmastuskoneen.

Syksyn aikana demokoneet kiertävät ympäri Suomea. Karelia Golfissa Jesse Kaan esitteli Toro Groundmaster 4700 D karheikkolekkurin ja Toro Procore 648 ilmastuskoneen.

toro

“Yhteinen etumme on löytää asiakkaalle järkevin malli toimia. Usein käy niinkin, että päädymme pienempään ja huokeampaan koneeseen, kuin mikä oli alunperin asiakkaan mielessä.” 
“Ammattitaitoa mitataan erityisesti niillä hetkillä, kun koneiden kanssa tulee ongelmia tai toimitusvaikeuksia. Haasteita on helpompi kohdata yhdessä sellaisen ihmisen kanssa, jonka kanssa on rakennettu luottamusta jo pidempään”, Kaan kuvailee. 

Mikä on sitten antoisinta  kentänhoitokoneita ammatikseen markkinoivan henkilön työssä parissa.

“Kyllä se pitkälti liittyy yhdessä kokemiseen. Kentänhoidon parissa toimivat ovat keskimäärin erittäin kunnianhimoisia ja auliita jakamaan kokemuksiaan.” 
“Tietysti sekin hivelee mieltä, kun asiakas toteaa tavatessa tai soittaa kiitellen, että on taas niin hyvä ja omiin tarpeisiin osuva Toro alla ettei paremmasta väliä.”

Golfkenttien on hyvä määritellä tavoitteet hoitotasolleen

Pelituotteiden myynnin ja markkinoinnin osalta kentät ovat kiihtyvällä vauhdilla erilaistuneet. Samaa suuntautumista, profiloitumista Jesse Kaan sekä Toron kentänhoitokoneista vastaava liiketoimintajohtaja Petri Aaltonen toivoisivat myös kentänhoidon saralle.

“Golfkentillä on hyvä käydä nykyistä syvempiäkin keskusteluja siitä, millaista hoitotasoa tavoitellaan ja millä resursseilla. Golfyhtiöissä päätuote on kuitenkin kenttä. Kaikilla ei ole resursseja priimatasoiseen hoitoon, vaikka haluja olisikin. Mikäli tasoa halutaan nykyisestä nostaa, on melkoisen helppoa laskea, mitä tämä kustantaa ja mitä sillä saavutetaan“, Kaanin tavoin pitkän kenttämestaritaustan omaava Petri Aaltonen muistuttaa.

Tässä yhteydessä hän nostaa esiin kehittämänsä tuotteen, golfyhtiön ja maahantuojan välisen sopimuksen  kumppanuusohjelmasta, jollainen on tehty jo 29 kentän kanssa.
Se takaa asiakkaalle parhaan mahdollisen palvelun ja tuen etenkin tavanomaisista poikkeavissa tilanteissa sekä konetarpeissa.

Väylien hoitotason nostaminen on muodostumassa trendiksi

Kentänhoidossa viheriöt ovat kaikille kentille päällimmäinen käyntikortti.
“Suomalaisilla kentillä on menty valtavasti eteenpäin viheriöiden hoidon tasossa. Voidaan sanoa, että keskimäärin viheriöt ovat maassamme erittäin hyvällä hoidolla ja “mintissä” suuren osan kaudesta”, Aaltonen määrittää Kaanin nyökätessä hyväksyvästi.

Jo käynnistynyt trendi on väylien kunnon kehittäminen hoitotasoa nostamalla.

“Väylien holkki-ilmastus ja hiekoitus kesken kauden ovat yleistyneet. Niiden tekeminen kaikille yhden tai kentä väylälle on melkoinen urakka omin voimin. Työn ulkoistaminen tai voimien yhdistäminen urakoitsijan kanssa on jo osoittautunut toimivaksi vaihtoehdoksi. Huolella ja hyvin tehdyn työn tulokset tulevat väylien kunnon paranemisen  myötä selvästi esiin”,  Aaltonen rohkaisee golfkeskuksia. 

Syksy on kone-esittelyjen ja tarjousten teon aikaa

Hakon Petri Aaltosen (vas.) tärkeimpiin asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin kuuluva GoGolf Operationsin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo ovat tehneet hedelmällistä yhteistyötä jo lähes kymmenen vuoden ajan

Hakon Petri Aaltosen (vas.) tärkeimpiin asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin kuuluva GoGolf Operationsin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo ovat tehneet hedelmällistä yhteistyötä jo lähes kymmenen vuoden ajan

Teemu Tyry

Hyvää golfkautta on vielä arvaamattoman pitkä aika jäljellä, vaikka suuri osa kentistä pistää kenttiään viimeistään loka-marraskuun aikana talviteloille.

Hakon golftiimiin kuuluvat Aaltosen ja Kaanin lisäksi myyntipäällikkö Teemu Vaalio ja päätoiminen Golfin tekninen tuki, alan ehdoton guru Tapani Rasi sekä kiinteistöhuoltokoneiden tekninen tuki Jouni Ahlholm. He tekevät elokuun alusta pitkälle lokakuuhun kymmenittäin asiakaskäyntejä kentille Hangosta Leville ja Naantalista Joensuuhun.

”Matkustusrajoitusten helpottaessa on ehditty jo vierailemaan myös Viron kentillä. Hakolla halutaan panostaa henkilökohtaisiin tapaamisiin ja kentillä pidettäviin kone-esittelyihin. Kauden aikana varsinaisia kone-esittelyjä pidetään noin 50, johon tulee vielä päälle erilaiset varakonelainaukset isompiin kilpailuihin ja muihin konetarpeisiin”, Aaltonen painottaa.

Golfkentät haluavat testata koneita omilla kentillään ja samalla kenttämestarit voivat myös esitellä mahdollista tulevaa konehankintaa kentän päättäjille.

”Kone-esittelyt teettävät paljon töitä, mutta siihen halutaan Hakolla panostaa ja tarjota kentille mahdollisuus koneiden perusteelliseen koeajoon, joka helpottaa ja nopeuttaa päätöksentekoa”, Kaan tietää pitkästä kokemuksestaan sekä ostajana kuin myös myyjänä. 

toro

“Kenttämestarien kanssa päästään ajan kanssa keskustelemaan vasta kiireiden helpottaessa kauden lopulla tai sen päätyttyä. Yhdessä käydään mennyttä läpi ja kartoitetaan tarpeita ja eri vaihtoehtoja.”
“Tarjousten ja kaupanteon aika koettaa loppuvuodesta, jolloin myös tilaukset tulevat, ja ne laitetaan eteenpäin Toron USA:n tehtaalle”, Kaan avaa markkinointiin ja myyntiin liittyvää vuosikellon etenemistä.

Toro on sekä maailmalla kuin myös Suomessa ylivoimainen markkinajohtaja goflkenttien hoitokoneiden markkinassa, joka on yrityksen alkuperäinenkin päätoimiala.

“Ennakkotiedot kertovat, että Toron maailmanlaajuinen  liikevaihto ja tulos kuluvalla kaudella ovat hyvässä kasvussa. Tämä siitäkin huolimatta, että korona-aika on aiheuttanut tuotannollisia ja logistisia haasteita sekä näistä johtuvia toimitusvaikeuksia kaikille alalla toimiville yrityksille”, Aaltonen puntaroi hyviä ja huonoja uutisia keskenään.

Toro on viimeisten vuosien aikana entisestään vahvistanut asemaansa Suomen markkinoilla ylivoimaisena ykkösenä.
Petri Aaltosen johtaman yksikön kokemusta ja  ammattitaitoa pidetään perustellusti alan ylivoimaisesti osaavimpana,  ja asiakaspalvelu kattaa laadukkaasti koko maan.

Golfissa on paljon vetovoimatekijöitä

Jesse Kaan on kahdesti käynyt tutustumassa USA:ssa Toron tuotantolaitoksiiin ja tuotekehitystä tekeviin yksiköihin

Jesse Kaan on kahdesti käynyt tutustumassa USA:ssa Toron tuotantolaitoksiiin ja tuotekehitystä tekeviin yksiköihin

Teemu Tyry

Jesse Kaanista paistaa läpi tyytyväisyys uravalintaan golfin parissa, sekä ennen päätöstä arveluttanut hyppäys kentänhoidosta maailman parhaiden koneiden myyntiorganisaatioon.
“Golfissa on paljon vetovoimatekijöitä myös työn osalta.Saa olla paljon ulkona, luonnossa ja kanssakäymisissä hyväntuulisten ihmisten kanssa. Tässä mielessä olemme erittäinkin etuoikeutettuja.”

Golfia Kaan pelaa työnsä puitteissa säännöllisesti, mutta ei koskaan yksin.
“Se ei minulle vaan sovi. Golf on minulle parhaimmillaan, kuten työkin silloin, kun saa muista henkilöistä virtaa ja happea. Odotetuimpia hetkiä ovat yhteiset poikaporukassa tehdyt retket ympäri Suomen.”

Golfkenttien ja Toron kentänhoitokoneiden osalta Jesse Kaan uskoo kuluvan kauden vahvan myynnin jatkuvan myös tulevien kausien aikana.
“Hyvin hoidetut kentät ovat korkealla pelaajien arvoasteikossa. Pelaamisen volyymin noustessa hoitotoimenpiteiden ja konekannan laadusta huolehtiminen on entistäkin tärkeämpää. Golfalalla kenttiin ja muihin palveluihin panostetaan ja investoidaan laaja-alaisesti. Vuodesta 2022 tulee golfareille erinomainen”, Jesse Kaan ennakoi haastattelun lopuksi.

Toro

Hako

GoGolf Operations

Golfkentän hoitotoimenpiteet, syväilmastus

Etsi luettavaa