Hyppää sisältöön

TOP-3: Yksi legenda lyö PGA Tourilla korkeampia draiveja kuin Rory McIlroy ja Bryson DeChambeau

Rory McIlroyn avaukset nousevat keskimäärin 40,6 metrin korkeuteen tiiauspaikasta. KUVA: GETTY IMAGES

Strokes Gained -tilastoissa kärkipään miehittävät pelaajat, joiden pallo lentää tavanomaista korkeammassa kaaressa.

PGA Tourilla mailanpään nopeus draiveissa kaudella 2020 oli keskimäärin 113 mailia tunnissa.

Avauksissa pallot kävivät keskimäärin 29,15 metrin korkeudessa. Ääripäät omaan keskiarvoon verrattuna olivat kaukana yksittäisissä lyönneissä lähes kaikilla pelaajilla.

Listaykkösen matalimman ja korkeimman draivin välistä eroa oli yli 37 metriä. Keskimääräinen pallon lentomatka oli 250,5 metriä.

Parhaiden draivaajien pallo lentää korkealla

Kun tarkasteluun otetaan se, millä korkeudella parhaiden draivaajien (Strokes Gained -tilasto) pallot keskimäärin käyvät, on vähemmän yllättävää se, että tilaston kärkinimet ovat kaudella 2021 lennättäneet myös palloa keskimääräistä huomattavasti korkeammalla kaarella.

Tourin parhaan draivaajan Bryson DeChambeauan avauslyönnin keskimääräinen lakipiste oli 38 metrin korkeudessa. Korkeutta mitattaessa hän jäi kuitenkin neljänneksi.

Strokes Gained -tilaston kakkonen Jon Rahm (32,9 m) ja kolmonen Sergio Garcia (35,9 m) ovat hekin reilusti keskikorkeuden yli avauksissaan, mutta eivät kärkipäässä

Kärkikolmikkon avauksen keskimääräisessä korkeudessa muodostivat Phil MIckelson (40,8 m), Rory McIlroy (40,6 m) ja Keegan Bradley (39,5 m).

Kärkimiesten keskinäiset erot marginaalisia, mutta koko tourin keskiarvoon (29,15 m) verrattuna kolmikon jopa 39 prosenttia korkeammalla käyvät pallot ovat huimia eroja.

Mickelsonin korkein lyönti kävi 56,7 metrissä

Phil Mickelson kertoo ja näyttää videolla, kuinka hän lähettää matkaan PGA Tourin korkeimpia lyöntejä draiverillaan.

Phil Mickelsonia voidaan pitää listakärkenä melkoisen yllättäjänä.

Hän on avauksissaan melkoinen jokeripelaaja, sillä hän löi kauden korkeimman yksittäisen avauksensa lähes 57 metrin korkeuteen.

Myös Bryson DeChambeau (54 m) ja Rory McIlroy (54 m) ylittivät kauden aikana 50 metrin korkeudella olevan kuvitteellisen riman useaan otteeseen.

Vaikuttavin tekijä korkeuksiin lentävässä lyönnillä on mailan tulokulma palloon sekä lavan nostokulma osumassa.

Launch angle eli pallon lähtökulma heti mailasta irtautumisen jälkeen on yksi tärkeimmistä suureista lyöntikaaren korkeuden osalta.

”Leftyn” launch anglen vaihteluväli avausten välillä oli todella suuri, 5,59 asteesta yli 19 asteeseen. Keskiarvoksi muodostui 13,5 astetta.

Tilanteet ja olosuhteet kentällä vaihtelevat, Phil Mickelson on aina ollut erittäin rohkea vaihtelemaan tarkoituksella pallon lentokaarta ja kierrettä.

Mickelsonin kauden matalin avaus pysyi lakipisteesssään 19,3 metrin korkeudessa, joten vaihteluväliä oli korkeimpaan varrattuna 37,4 metriä.

Oliko Phil Mickelson sitten kaudella 2021 hyvä draivaaja? No ei ollut, siitäkin huolimatta, että hän voitti PGA Championshipin.

Strokes Gained -tilastossa hän jäi lohduttomasti 152. sijalle.

Major-voitto oli hänelle koko kalenterivuoden ainoa sijoitus kymmenen joukkoon.

PGA Tourin pisimmän draivaajan tittelistä DeChambeaun kanssa tiukasti kisaava Cameron Champ lukeutuu lyönnin pituus huomioiden tiukkaa ja matalaa kaarta (31,7 m) hakevien pelaajien joukkoon.

Avauksissa on käytännössä sama mitta ja pallon lähtönopeus kuin DeChambeaulla, mutta pallo pysyttelee keskimäärin yli kuusi metriä alempana lakipisteestä mitattuna.

Matalia draiveja lyömälläkin pärjää

30 metrin keskikorkeuden alapuolella draivinsa pitäneiden joukossa ei kauden 2021 aikana suuriin voittoihin yltäneitä.

Menestyksekkäimpiä lentokaaren matalana pitäviä mestareita ovat Jordan Spieth, Paul Casey, sunnuntaina voittanut Joaquin Niemann, Patrick Reed, Lee Westwood, Daniel Berger sekä hännänhuippuna Charles Howell III.

Howellin keskiarvo draivien korkeudessa jäi alle 24 metrin.

PGA Tourin tilastoja kaudella 2021:

MAINOS

Varmista ensi kesän pelit suosikkikentillesi huippuhintaan yli 40 golfkentän valikoimasta. Kampanja päättyy 14.3.2022.

Klikkaa ostoksille >>

Etsi luettavaa