Hyppää sisältöön

Tommy Fleetwood metsästää puuttuvaa PGA Tourin voittoa: ”Jokaisena päivänä on tehtävä oikeita asioita ja osattava nauttia matkasta”

Tommy Fleetwoodin karisma puree ympäri maailman. PGA Tourilla sekä Euroopan maaperällä voittamisen vaikeus on muodostunut pitkäaikaiseksi haasteeksi. KUVA: GETTY IMAGES

Palm Harborissa, Innisbrook Resortissa pelattavassa Valspar Championshipissa Tommy Fleetwoodin lisäksi kärkitaistossa on viikonlopun kierroksilla toinen yleisön kestosuosikki Jordan Spieth.

Ensimmäistä PGA Tourin voittoaan tavoitteleva Adam Schenk (-7) kilpailee jo kymmenettä perätttäistä viikkoaan. Schenkin perheeseen syntyy esikoispoika reilun kuukauden kuluttua. Tuleva isä on ottanut tavoitteekseen menestyä sitä ennen niin hyvin, että voisi pitää ilman pelkoa työpaikan menettämisestä reilun loman.

Ykköstila Copperhead Coursella toisi ratkaisun haasteeseen kerralla, lisäksi myös kutsun huhtikuun toisena viikonloppuna pelattavaan The Mastersiin.

Tasokkaiden takaa-ajajien lukumäärä on kuitenkin suuri ja motivaatio on kaikilla todella korkealla.

Kolmatta sijaa Tommy Fleetwoodin (-5) tavoin jakava Jordan Spieth (-5) voitti samalla kentällä 2015. Tästä voimaantuneena Spieth ylsi ykköseksi kauden aikana viisi kisaa.

Näiden joukossa olivat The Masters, US Open sekä Tour Championship. Luonnollinen seuraus kolmen ison kisan ykköstilasta oli maailmanlistan ykkösen paikka

Spiethilla oli neljän vuoden tauko voittamisessa (2017-2021). Viimeisten viikkojen aikana hänellä on ollut paikkansa, mutta viimeinen silaus on jäänyt puuttumaan. Kahden viimeisen kalenterivuoden aikana Spieth on puristanut itselleen kaksi voittoa.

PGA Tourin ykköstiloissa heinäkuussa 30 vuotta täyttävä Spieth on Fleetwoodia edellä luvuin 13-0.

Tommy Fleetwoodilla paineita voittamisesta

Jordan Spieth on saanut syystäkin mainetta pelaajana joka osaa voittaa, kääntää heikon tai vähintään epävarman esityksen voitoksi.

Englannin Tommy Fleetwood menee valitettavasti aivan toiseen ääripäähän. Fleetwood on pelannut pääkiertueilla jo toistakymmentä vuotta, mutta kyennyt voittamaan vain neljällä kentällä. Odotettua läpimurtoa aivan terävimpään kärkeen ei ole tullut.

Pariisin Le Nationalilla hän oli paras Ranskan avoimissa 2017, loisti samassa paikasa Ryder Cupissa 2018 voittamalla kaikki viisi otteluaan. Abu Dhabissa hän oli ykkönen 2017 ja 2018, Etelä-Afrikan omassa majorissa, Nedbank Challengessa 2019 ja 2022.

Se neljäs voittoisa kenttä on Skotlannin Gleneagles, jossa uran ensimmäinen ykköstila tuli jo 2013.

PGA Tourilla Fleetwood on kilpaillut 112 kertaa. Voittotili on avaamatta. Kakkostiloja on neljä, yksi näistä US Openista. Kilpailuja joissa Fleetwood on lukeutunut mahdollisiin voittajiin vielä viimeisen kierroksen käynnistyessä on valtava määrä.

Leimallista Fleetwoodille ovat viimeisen päivän sulamiset. Henkistä kovuuutta, rutistamisen kykyä hän ei ole kyennyt tiukoissa paikoissa esittämään.

Viimeinen esimerkki tästä on The Players. Lauantain tulos 65 nosti englantilaisen kärkitaistoon, sunnuntain 76 lyöntiä pudotti keskijoukkoon.

”Kaikille ammattilaisurheilijoille omien odotusten, unelmien ja tahtotilojen kanssa eläminen on työlästä. On aikoja jolloin tavoitteiden saavuttaminen tuntuu kaukaiselta, toisinaan tunnet olevasi valmis menestymään. Tulee myös hetkiä, jolloin joku tavoitteista toteutuu”, Fleetwood filosofoi perjantain kierroksensa jälkeen.

”Merkityksellisintä menestyksen saavuttamiseksi on tehdä päivittäin oikeita asioita ja osattava nauttia matkasta”, hän jatkoi varsin usein kuultua mantraa.

Alkaneen kauden kuudessa ensimmäisesä kisassan Fleetwood ei ole vielä sijoittunut kymmenen joukkoon.

Edellisvuoden loppuun osui upea jakso. Neljään viimeiseen osui kolmen vuoden voitottoman jakson katkaisu Nedbank Challengessa, viides sija DP World Tourin finaalista, sekä neljäs tila PGA Tourin kisassa.

Viikonloppu Palm Harborissa on Fleetwoodille taas iso mahdollisuus pudottaa apina selästään ja nousta PGA Tourin kisassa voittajaksi.

Jordan Spieth lähtee kolmannelle kierrokselleen klo 19.15 Suomen aikaa, Tommy Fleetwood toiseksi viimeisessä parissa 19.25.

Kilpailua johtava Adam Schenk (19.45) saa parikseen Kramer Hickokin, jonka suomalainen vaimo Anne Hickok (os. Hakula) pelasi menestyksekkään amatööriuran ja jäi opiskelujensa jälkeen asumaan Teksasiin. Pariskunta asuu nykyisin Dallasissa.

Kramer Hickokin uran toistaiseksi suurin saavutus on toinen sija PGA Tourini Travelers Champioshipissa 2021. Tuolloin hän jäi kahdeksan reiän mittaisessa uusinnaksi kakkoseksi Harris Englishin voittaessa.

Discovery + ja Eurosport 2 näyttävät viikonlopun kierrokset suorina lähetyksinä.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa