Tommy Fleetwood Afrikan majorin sankari – Tapio Pulkkaselle päivän toiseksi paras tulos

Kolmen vuoden tauon jälkeen voitto maistui makealta Tommy Fleetwoodille. Kuva: Getty Images

Etelä-Afrikan Sun Cityssa 40:n kerran pelattu Nedbank Golf Classic päättyi hallitsevan mestarin, Tommy Fleetwoodin juhliin. Tapio Pulkkanen (68,-4) kruunasi

päivänsä eaglella. Paikka Dubaissa pelattavaan Tourin finaaliin jäänee Hattu-Tapiolta kuitenkin saavuttamatta.

Gary Playerin vuodesta 1981 isännöimä kilpailu kärsi perjantain tavoin myös sunnuntaina ukkosen aiheuttamasta katkoksesta.

Kisa keskeytettiin yli kolmen tunnin ajaksi siinä vaiheessa, kun kärkikolmikko Rasmus Højgaard – Branden Grace – Thomas Detry oli kuudennen reiän viheriöllä.

Højgaard oli tässä vaiheessa lyönnin johdossa. Neljättä voittoaan metsästänyt tanskalainen hyytyi kuitenkin tauon jälkeen. Kaksi bogia ja tupla pudottivat hänet lopullisella listalla kahdeksanneksi.

Tommy Fleetwoodin upea kausi 2019 huipentui Nedbank Golf Challengen voittoon.

”Etelä-Afrikan majorin” ykköstilan lisäksi Fleetwood oli toinen The Openissa sekä voiton jälkeen pelatussa DP World Tourin finaalikisassa.

Viimeisten kolmen vuoden aikana suuri yleisönsuosikki on kuitenkin jäänyt terävimmän kärjen taakse voitottomuutensa johdosta.

Peli on kulkenut väläyksittäin, monasti loppusuoralle asti myös PGA Tourilla. Täysosumia ei ole kuitenkaan tullut huonoksi viimeistelijäksi neljännen kierrosten tilastojenkin takia leimatulle Fleetwoodille.

Sunnuntaina sankaruutta oli tarjolla Højgaardin otteen herpaannuttua.

Fleetwood ilmoittautui voittotaistoon ulosmenon neljän birdiensä kautta. Haastajikseen hän sai pelikaverinsa, loistavaa kautta pelaavan Ryan Foxin sekä Intian Shubhankar Sharman.

Fleetwood nosti osakkeitaan 14:n eaglella.

Viimeisellä reiällä ykköstilasta kisasivat tasatilanteessa olleet Fleetwood ja Fox.

Fleetwoodin par riitti voittoon Foxin harhailtua karheikossa ensimmäisellä ja toisella lyönnillään.

Ykköstila on Fleetwoodin uran seitsemäs ammattilaisena. Kakkostilojen määrä (16) kertoo paljon Fleetwoodin tuskasta viimeisillä kierroksilla.

Kalle Samoojan vaiherikas kausi päättyi pettymykseen

Voitto Hampurissa oli Kalle Samoojalle valtava harppaus pääkiertueella.
Kuva: Getty Images

Kalle Samooja ei saanut Sun Cityssa peliään raiteilleen odotetulla tavalla. Toiveita lisäsi syksyn alavireestä huolimatta edellisen kerran (2019) kymmenes tila samalta Gary Player Country Clubin kentältä.

Samoojan suoritustaso vaihteli etenkin kahden ensimmäisen kierroksen aikana. Kärki ja keskijoukko karkasivat. Kolmannella kierroksella alkanut hyvä nousu (75-73-71-77,+5) kesti sunnuntaina 12 reiän ajan.

Tässä vaiheessa Samooja oli päiväänsä kolme alle.

Ilmapallo tyhjeni kahden seuraavan reiän bogiin ja tuplaan. Viimeiset kuusi reikää turkulainen pelasi kahdeksan yli parin tehtyään viimeiselle (kentän yhdeksäs) triplan.

Nedbank Golf Challengessa sijoitukseksi tuli 58. Tourin pistelistalla hän oli 61.

Uran neljäs kausi oli Samoojalle ikimuistoinen kesäkuussa Hampurissa voittamansa Porsche European Openin johdosta.

Turkulainen piileksi kolmen kierroksen ajan kaukana kärjen takana, kunnes räväytti sunnuntaina tauluun kenttäennätyksen 64 ja nousi voittoon seitsemän lyönnin takaa voittoon.

Loppukaudelle odotukset nousivat korkealle, mutta puhtia ei löytynyt 1,5 kuukauden mittaisen kilpailutauon jälkeenkään.

Ykköstilan lisäksi hän oli Dubaissa 12:s ja Qatarissa viides taisteltuaan vielä viimeisen kierroksen alkuvaiheilla voitosta.

Tuloksellisesti alamäki oli kesäkuun jälkeen jyrkkä. Paras sijoitus juhannuksen jälkeen oli 21. Kierroskeskiarvo nousi neljästä kaudesta selvästi heikoimmaksi (71,4).

Ykköstilansa jälkeen Samooja oli Tourin pistelistan 24:s. Sijoitus laski tasaisesti kauden edetessä, Etelä-Afrikan kisan jälkeen se on 61:s.

Voitto nostaa kauden silti Samoojan arvokkaimmaksi, vaikka lähes kaikki muut mittarit kertovatkin muuta. Kausille 2023 ja 2024 hän pääsee kiertämään DP World Touria voittajakategorialla, joka antaa työrauhaa ja mahdollisuuden rytmittää kilpailemista aiempaakin paremmin.

Tapio Pulkkanen: ”Hyvä kausi, finaalin missaaminen harmittaa”

Tapio Pulkkanen oli edelliskaudella ainoana DP World Tourilla kiertävästä kotimaisesta nelikosta mukana Dubain-finaalissa. Tällä kaudella kisa pelataan suurella todennäköisyydellä ilman suomalaisia.

Tapio Pulkkanen nousi toisen kerran peräkkäin kauden parhaaksi suomlaiseksi DP World Tourilla. Nälkää seuraavalle vuodelle on varmasti,
sillä voitto pääkiertueella ja majorissa pelaaminen ovat vielä kokematta.
KUVA: GETTY IMAGES

Pulkkanen lähti kisaan rankingin sijalta 51. Kolmen ensimmäisen kierroksen aikana (78-72-77,+11) hän oli valuttanut mahdollisuutensa päästä tarvittavalle pistelistan sijalle (oletettavasti 54.) lähes olemattomiksi.

Viimeisen päivän esitys oli Pulkkasta parhaimmillaan. Hän selvisi kierroksesta yhdellä bogilla, teki kolme birkkua sekä viimeiselle eaglen.

Tulos 68,-4 oli sunnuntain toiseksi paras. Parempaan (67,-5) ylsivät vain voittaja Fleetwood, Yannick Paul sekä Sebastian Söderberg.

”Tämä kisa oli minulle aika hankala. Svingi ei tuntunut olevan rytmissä, olin vaikeuksissa tiiltä ja lähestymisissä. Sunnuntaina sain vähän juonesta kiinni, ymmärsin mikä lyönnissä oli vikana.”

”Päätöskierroksella oli sauma parempaankin, mutta ei sekään olisi tainnut finaaliin riittää.”

Uran viides kausi pääkiertueella muodostui monilla mittareilla parhaaksi. Hattu-Tapio sijoittui kymmenen joukkoon peräti kuusi kertaa. Tsekissä ja Portugalissa hän oli kolmas. Kausiansioissa (597 323 €) hän teki ennätyksensä. Keskimääräinen sijoitus kisoissa (57.) oli myös paras.

Toukokuun alusta elokuulle Tapio Pulkkanen pelasi varsin vaatimattomasti. Tähän osasyynä oli varmasti perheen esikoispojan syntymä jakson aikana. Perheenlisäyksen jälkeen Pulkkanen esitti kauden parasta osaamistaan.

”Hyvä kausi, mutta kyllä Dubain-kisan missaaminen harmittaa”, Pulkkanen kiteytti viestinsä kiiruhtaessaan sunnuntaina kotimatkalle.

Pulkkasen sijoitus kisassa 56:s on sama kuin hänen oletettavasti lopullinen sijalukunsa pistelistalla (56.) Sunnuntai-iltana Tourin sivuilla punainen viiva ilmoittautuneiden välillä kulki 53:n ja 54:n pelaajan välillä.

Pulkkanen on siis kolmas varapelaaja, mikäli pelaajia viivan yläpuolelta tippuu pois.