Hyppää sisältöön

Timo Karvinen: ”Kiawah Island suosii eurooppalaisia pelaajia”

Sami Välimäki ja Kalle Samooja pääsevät tällä viikolla haastamaan Kiawah Islandin Ocean Coursen ja maailman parhaat pelaajat.

Mereltä puhaltava tuuli tekee PGA Championshipin lopetuksesta vaikean. Huippuvalmentaja Timo Karvinen uskoo, että kenttä sopii erinomaisesti eurooppalaisille. Mutta millaisina hän näkee suojattinsa Sami Välimäen ja Kalle Samoojan mahdollisuudet?

SAMI VÄLIMÄEN valmentaja Timo Karvinen povaa, että eurooppalaiset pelaavat saattavat olla vahvoilla torstaina käynnistyvässä PGA Championshipissä. Karvisen mukaan Kiawah Islandin Ocean Course suosii vanhalta mantereelta tulevia pelaajia.

”Griinit ovat aika kovia. Pitkillä raudoilla pallo ottaa releasia, eivätkä viheriöt ole jenkkityyliset tikkataulut”, Karvinen sanoi GoGolfille.

Suomeksi pallon releasaaminen tarkoittaa sitä, että pallo ei pysähdy alakierteen voimasta vaan jatkaa rullaamista laskeutuessaan viheriölle.

Yhdysvalloissa PGA Tourilla pelataan usein pehmeämmille viheriöille kuin European Tourilla.

”Kiawah Islandilla ainoastaan wedget ottavat kiinni lähestymisissä, vastatuuleen”, Karvinen tiesi kertoa.

Sami Välimäen keskiviikon ohjelmaan kuului muun muassa yhdeksän reiän kiertäminen.

Sami Välimäen keskiviikon ohjelmaan kuului muun muassa yhdeksän reiän kiertäminen.

Getty Images

KARVINEN TOIMII PGA Championshipissä tv-kommentaattorina. Hän oli vaihtanut ajatuksia suojattinsa Välimäen kanssa tiistaina illalla. 

Yksi mielenkiintoinen asia on se, että Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevalla kentällä vallitsee usein itätuuli. Tuulella voi olla kisassa suuri merkitys, vaikka kisaviikonlopulle ei olekaan povattu navakkaa puhuria.

Tuulen osalta kenttä jakautuu Karvisen mukaan kolmeen osaan. Neljä ensimmäistä reikää pelataan normaaleissa olosuhteissa vastatuuleen. Sen jälkeen yhdeksän seuraavaa reikää (5–13) pelataan myötäiseen ja viimeiset viisi reikää (14–18) jälleen vastaiseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että takaysin molemmat pitkät par 3 -reiät lyödään vastatuuleen. Pituutta rei’illä on 203 ja 215 metriä.

”Reiät 14 ja 17 ovat aika monstereita vastatuuleen”, Karvinen tiesi.

Toisaalta järjestäjillä on mahdollisuus hieman helpottaa kenttää, jos tuulee oikein kovaa, sillä Karvisen mukaan vaihtoehtoisia tiiauspaikkoja kisassa on jopa 14.

PETE DYEN suunnittelemalla Ocean Coursella on pituutta noin 7 200 metriä, mikä tekee siitä kaikkien aikojen pisimmän major-areenan. Karvinen kertoi, että Välimäen mukaan kenttä on kuitenkin paperilla pidempi kuin käytännössä.

Kun PGA Championship pelattiin edellisen kerran Kiawah Islandissa, kärjessä ei ollut ainoastaan pitkälyöntisiä pelaajia. Itse asiassa 20 parhaan joukkoon mahtui monta pelaajaa, jotka eivät mahtuneet PGA Tourin sen vuoden pisin draivi -tilastossa 150 parhaan joukkoon.

Avauksissa on myös hyvin tilaa, vaikka ensivaikutelma saattaa olla toinen.

”Yleisesti ottaen väylät näyttävät tiiltä seisoessa näyttää kapealta, mutta kun menee pallolle tilaa löytyy. Kohteet ovat leveitä, mihin lyödään”, Karvinen kertoi.

Kiawah Islandin Ocean Coursen viheriöt ovat usein kohotettuja, mikä vaikeuttaa lähestymisiä. Kuvassa kahdeksannen reiän viheriö.

Kiawah Islandin Ocean Coursen viheriöt ovat usein kohotettuja, mikä vaikeuttaa lähestymisiä. Kuvassa kahdeksannen reiän viheriö.

Getty Images

Ocean Course valmistui vuonna 1991 juuri ennen Ryder Cupia. Kenttää pidetään yhtenä modernin golfrakentamisen helmistä. Yhdysvalloissa sen sijoitus eri rankingeissa vaihtelee sijojen 24–31 välillä.

Uusissa ja uudehkoissa kentissä viheriöt ovat usein kohotettuja ja muotoiltu siten, että vesi valuu niiltä kuivatuspaikoille. Karvisen mukaan tämä tarkoittaa myös sitä, että pallot valuvat helposti viheriöiltä monttuihin, jolloin tarvitaan pehmeitä käsiä ja lähipelisilmää.

”Griiniosumat ovat kentällä arvossaan”, hän sanoo.

Viheriöiden nopeudesta kertovat stimp-lukemavat ovat olleet harjoituspäivinä 12–13 luokkaa. Nopeudet ovat samaa luokkaa kuin tyypillisessä European Tourin kisassa. 

”Viheriöt saataisiin varmasti paljon nopeimmiksi, mutta muodot eivät kestä nopeampia lukemia”, Karvinen sanoo.

KARVINEN NÄKEE, että yhtäältä vahvat pallonlyöjät ja toisaalta lähipelitaiturit tulevat olemaan vahvoilla, kun sunnuntaina pelataan voitosta. Kun Kiawah Islandilla pelattiin edellisen kerran PGA Championship, Rory McIlroyn onnistui up&downissä noin 75 prosentin  todennäköisyydellä.

Pari viikkoa sitten pitkästä aikaa voittanut pohjoisirlantilainen on kilpailun ykkössuosikki. Eurooppalaisista Karvinen mainitsee lisäksi Jon Rahmin ja Tommy Fleetwoodin, vaikka tämän nykykunto onkin vähän arvoitus. Isäntämaan edustajista Karvinen ennakoi menestystä Justin Thomasille ja Jordan Spiethille.

Mutta miten huippuvalmentaja näkee Välimäen ja Samoojan menestysmahdollisuudet.

”Kalle on ainakin kunnossa”, sanoo Karvinen.

Kalle Samooja nappasi kahdesta edellisestä ET-kisasta top 10 -sijoitukset.

Kalle Samooja nappasi kahdesta edellisestä ET-kisasta top 10 -sijoitukset.

Getty Images

Samoojan kaksi edellistä kisaa ovat tuottaneet sijat 3. ja 9:s

”Hän on ollut avauksissa hyvä koko ajan. Pelillisesti ei ole mitään esteitä, etteikö voisi menestyä”, hän näkee.

Toinen juttu on se, miten Samooja onnistuu henkisesti, sillä hänelle major on uran ensimmäinen.

Myös Välimäen kunto on ollut kohenemassa. Välimäki piti helmikuisen WGC-kisan jälkeen harjoittelutauon, minkä jälkeen hän on sijoittunut kolmessa pelaamassaan European Tour -kisassa sijoille 21–27.

”Jos rehellisiä ollaan, jokaisessa ET-kisassa jos tekee cutin, on saanut pelata hyvää golfia. Jos majorissa tekee cutin, niin sitä voi pitää aika realistisena tavoitteena”, Karvinen näkee.

Se ainakin lupaa hyvää, että Välimäellä itsellä on luottoa mahdollisuuksiinsa.

”Sami itse sanoi, että hänellä on ensimmäistä kertaa sellainen tunne, että hän pystyy pelaamaan kilpaa Jenkeissä”, Karvinen kertoi.

”Yleensä Sami on pelannut kovapintaisilla kentillä vähän paremmin”, hän päätti.

Lähtöajat

PGA Championship on katsottavissa suorana Elisa Viihde Viaplayltä. Kisan selostaa Antti Vaalas ja kommentaattorina toimii Timo Karvinen

Etsi luettavaa