Hyppää sisältöön

Tilastot ovat Euroopan kannalta karut: Yhdysvallat lähtee ennakkosuosikkina Ryder Cupiin, mutta Euroopalla on altavastaajan etu ja kotiyleisön tuki takanaan

Zach Johnson kipparoi Yhdysvaltain joukkuetta ja Luke Donald Euroopan tiimiä. KUVA: GETTY IMAGES

Yhdysvallat murskasi Euroopan kaksi vuotta sitten pelatussa Ryder Cupissa ja lähtee haasteotteluun tälläkin kertaa suosikkina.

Uskomattoman hieno Solheim Cup päättyi sunnuntaina Euroopan juhliin, mutta tällä viikolla pelattavaan Ryder Cupiin Yhdysvallat lähtee ennakkosuosikkina.

Jenkkien joukkueesta löytyy leveyttä, jota Euroopalta puuttuu. Ja vaikka Yhdysvalloilta ei löydy yhtä laajaa Ryder Cup -kokemusta kuin Euroopan pelaajilta, ovat sen edustajat napanneet lähes yhtä paljon pisteitä kuin pelaamistaan otteluista.

Euroopan joukkueen pelaajat ovat napsineet pisteitä Ryder Cupista 49 prosentin vauhdilla, kun Yhdysvaltojen pisteprosentti on selvästi korkeampi: 59 prosenttia.

Paljon tästä on kiittäminen joukkueen viime kerran murskavoittoa kotimantereella. Yhdysvallat kaatoi Euroopan tuolloin lukemin 19–9, ja tämän ansiosta Yhdysvaltain tämänvuotisesta joukkueessa löytyy peräti kolme pelaajaa, jotka eivät ole vielä kokeneet Ryder Cupissa lainkaan tappiota. He ovat Scottie Scheffler, Patrick Cantlay ja Collin Morikawa, jotka toivat Yhdysvalloille kaksi vuotta sitten yhteensä yhdeksän pistettä.

Vastaavasti Euroopalta löytyy kaksi pelaajaa, jotka eivät tuolloin voittaneet yhtään ottelua. Matt Fitzpatrick hävisi kaikki viisi otteluaan ja Viktor Hovlandin saldo oli kolme tappiota ja kaksi tasapeliä.

Tällaisiin suorituksiin ei tällä kaksikolla ole enää varaa, muuten koittaa ohraleipä myös tänä vuonna, sillä heidän pitäisi olla tänä vuonna Euroopan vastuunkantajia.

Euroopan joukkueen konkareita ovat Rory McIlroy ja Justin Rose. McIlroy on pelannut yhteensä 28 ottelua ja saavuttanut niissä 14 pistettä. Yhtä moneen pisteeseen on yltänyt Rose, vaikka otteluita on takana viisi vähemmän kuin itseään yhdeksän vuotta nuoremmalla joukkuekaverillaan.

Yhdysvaltain joukkueen pistehai on Jordan Spieth, joka on neljässä pelaamassaan Ryder Cupissa saalistanut 9,5 pistettä. Luottoa 30-vuotiaalle on riittänyt, sillä hän on huilannut Ryder Cupeissa ainoastaan kaksi ottelua kahdestakymmenestä mahdollisesta.

Samaan tahtiin on pelannut tällä kertaa villin kortin kapteeni Zach Johnsonilta saanut Justin Thomas. Hän on osallistunut kahteen Ryder Cupia ja huilannut niissä vain yhden ottelun. Pisteitä hänellä on yhteensä 6,5.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja veikatakseen, että kaverukset Spieth ja Thomas muodostavat tälläkin kertaa parin ja pelotteen Euroopan joukkueelle.

Tulokkaita molemmilla joukkueilla on matkassa neljä. Maailmanlistan sijoituksen perusteella Euroopan joukkueen kovin tulokas on Itävallan Sepp Straka, jonka sijoitus on 22:s. Yhdysvaltojen joukkueesta kolme tulokasta mahtuu – uskomatonta kyllä – maailmanlistalla kymmenen parhaan joukkoon.

Jenkkien neljäskin tulokas eli Sam Burns on korkeammalla maailmanlistalla kuin Straka, joten debytanttien vertailussa Yhdysvallat vie pidemmän korren.

Euroopan joukkueen pelaajat ovat esittäneet onneksi viime aikoina pirteitä otteita, ja heillä on myös kotiyleisön tuki takanaan. Nämä ovat näkyneet viime viikkoina myös vedonlyöntitoimistojen kertoimissa, sillä Euroopan joukkueen kerroin on pienentynyt ja Yhdysvaltain joukkueen vastaavasti hieman noussut.

Edelleen Yhdysvallat on suosikki, mutta altavastaajana on aina helpompi lähteä taistelemaan voitosta. Luvassa on siis kutkuttavan jännittävä Ryder Cup -viikko.

Euroopan joukkueen tilastot

PelaajaRyder Cup (voitot–tappiot–tasapelit)PisteetMaailmanlistan sijoitus
Rory McIlroy12–12–414 / 282.
Jon Rahm4–3–14,5 / 83.
Viktor Hovland0–3–21 / 54.
Matt Fitzpatrick0–5–00 / 58.
Tyrrell Hatton2–4–12,5 / 711.
Tommy Fleetwood4–2–25 / 813.
Sepp StrakaDebyytti22.
Shane Lowry1–1–11,5 / 334.
Justin Rose13–8–214 / 2337.
Robert MacIntyreDebyytti55.
Ludvig ÅbergDebyytti80.
Nicolai HøjgaardDebyytti82.
Yhteensä36–38–1342,5 / 87Ka. 29,25

Yhdysvaltain joukkueen tilastoja

PelaajaRyder Cup (voitot–tappiot–tasapelit)PisteetMaailmanlistan sijoitus
Scottie Scheffler2–0–12,5 / 31.
Patrick Cantlay3–0–13,5 / 45.
Xander Schauffele3–1–03 / 46.
Max HomaDebyytti7.
Brian HarmanDebyytti9.
Wyndham ClarkDebyytti10.
Jordan Spieth8–7–39,5 / 1812.
Brooks Koepka6–5–16,5 / 1217.
Collin Morikawa3–0–13,5 / 419.
Sam BurnsDebyytti20.
Justin Thomas6–2–16,5 / 924.
Rickie Fowler3–7–55,5 / 1525.
Yhteensä34–22–1340,5 / 69Ka. 13,3

MAINOS

Kumpi voittaa, Eurooppa vai Yhdysvallat?

Käy vastaamassa kysymykseen GoGolfin Facebook-sivuilla ja voit voittaa upeat Eccon golfkengät.

Modernia tennariestetiikkaa henkivä Ecco Golf Biom C4 tarjoaa hengittävää mukavuutta ja erinomaista suorituskykyä. Pohja on erittäin pitävä, ja se myös tukee jalkaa kääntyessä.

Etsi luettavaa